Welkom!
Welkom bij Nutmeg & Vinegar! Wat leuk dat je me gevonden hebt.
![](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/04/Maayke-in-Glasgow-1.1.jpg)
Wie is Maayke?
Ik ben Maayke, de fotograaf en receptontwikkelaar achter Nutmeg & Vinegar.
Ik woon met mijn man en kinderen in het mooie West-Friesland en heb een passie voor geschiedenis en dan vooral voor de geschiedenis van voeding.
Ik hou ervan recepten uit de 17e en 18e eeuw uit te proberen en manieren te vinden om ze te gebruiken met moderne ingrediënten.
Dat is natuurlijk niet alles wat ik doe.
Als ik niet in de keuken sta ben ik vaak opzoek naar oude kookboeken, wandel ik graag, ga ik op bezoek bij familie en ben ik altijd bezig met wat ik nog meer met jullie wil delen.
Hoelang maak je al je eigen recepten?
Ik kan me geen tijd herinneren dat ik het niet geweldig vond om in de keuken bezig te zijn. Eerst samen met mijn ouders maar al snel volgde een tijd vol experimenten waarbij de hele keuken onder het meel of pizzasaus zat. Daar was mijn moeder misschien iets minder blij mee maar ik leerde er wel veel van.
Het echte koken begon pas toen ik een jaar of 15 was maar daarna ben ik nooit meer gestopt en paste ik alle recepten aan zodat ze helemaal naar smak waren.
Sinds ik een aantal jaar geleden van mijn zus mijn eerste antieke kookboek kreeg probeer ik die recepten om te zetten naar de moderne keuken en daardoor kwam ik op het idee om mijn recepten met jullie te delen.
Een aantal van die oude recepten waren trouwens zo lekker dat ik ze hier heb gedeeld. Dat zijn bijvoorbeeld mijn speculaaskruiden en mijn recepten voor pepernoten en oliebollen.
Wat voor recepten vind je hier?
Hier vind je makkelijke recepten gemaakt met alledaagse ingrediënten, klassiekers met een twist.
Vooral de smaken van Oudhollandse gerechten zoals advocaat, draadjesvlees en hachee zijn bij jullie favoriet dus daar komen er zeker nog meer van online!
Ik vind het trouwens erg belangrijk dat mijn recepten voor iedereen toegankelijk zijn dus daarom vind je bij mijn gerechten ook regelmatig extra uitleg over hoe je iets moet bereiden of waarom sommige ingrediënten onmisbaar zijn.
Op Nutmeg & Vinegar komen ook vaak bezoekers uit Engelstalige landen en daarom deel ik mijn vertaalde recepten ook op een Engelse website.
Door ook in het Engels te schrijven heb ik een groter bereik en dat is te merken! Zo stond ik bijvoorbeeld met een artikel in Readers Digest en in het Kansas Home Magazine!
Mijn favoriete recepten
Fun facts
- Ik kan niet zonder kaas.
- Ik ken bijna elk woord uit de kleine zeemeermin.
- Ik ben allergisch voor muggen, maar ze zijn ze zijn altijd gek op mij.
- Landen waar ik ooit nog eens naar toe wil wil gaan zijn: Denemarken, Ierland, Australië, Canada en IJsland.
- Ik
(haat)hou niet van koriander. - Ik hou van lezen. Een van mijn favoriete boeken is House between the tides van Sarah Maine.
- Ik kwam op de naam Nutmeg & Vinegar door een van mijn favoriete musea, het Westfries Museum. Er is een zaal gevuld met de geschiedenis van specerijen en wijn. Ik had altijd een hekel aan de geur van nootmuskaat in die zaal, maar het is een van de meest gebruikte specerijen in oude recepten en daarom perfect voor mijn blog.
- Toen ik klein was wilde ik altijd archeoloog of verloskundige worden.
- Mijn lievelingsfilm is 'The age of Adeline'.
- Het liefst sta ik samen met mijn kleine zusje in de keuken, gelukkig is ze er ook altijd wel voor in om de soms wat vreemde oude recepten testen ;-).