Zelf pasta maken is makkelijker dan je denkt en verse pasta is zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Je maakt dit pastadeeg met bloem, eieren en wat zout.
Verse pasta is erg lekker met een simpele saus zoals marinara saus of mijn spaghettisaus, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor een pastasalade of pasta Boursin.
Vers of toch maar gedroogde
Oké laten we eerlijk zijn gedroogde pasta is een stuk makkelijker dan zelf pasta maken. Je hebt tenslotte niets meer nodig dan een pan met kokend water en eventueel een vergiet om af te gieten. Maar gedroogde pasta heeft niet de fluweelzachte structuur en de volle smaak die verse pasta wel heeft.
Ingrediënten
- Bloem - veel recepten vragen om speciaal pasta bloem, maar dat is niet per se nodig. Gewone tarwebloem werkt ook goed genoeg voor dit recept. Wil je toch een keer speciale bloem gebruiken?? Haal dan durum tarwe in huis. Dat is bloem gemaakt van durum, een harde pastasoort perfect voor het maken van pastadeeg.
- Eieren - eieren zorgen voor de volle smaak en de zachte structuur. Ze zorgen er ook voor dat je deeg niet uitdroogt en goed zijn vorm behoudt tijdens het koken.
- Zout - zout zorgt voor smaak. Voeg dus een beetje aan het deeg EN aan het kookwater toe.
- Olijfolie - om te voorkomen dat je pastadeeg te droog wordt, kun je een klein beetje olijfolie toevoegen. Dit is niet altijd nodig, dus probeer vooral wat je zelf het fijnst vindt.
Hoe maak je pastadeeg
Maak op een schoon aanrecht een bergje van de bloem en maak er een kuil in. Doe hier de eieren en het zout in en roer vanuit het midden voorzichtig steeds meer bloem door de eieren.
Als het meeste bloem gemend is, kneed je het deeg ongeveer 10 minuten met je handen tot je een stevig pastadeeg hebt wat terugveert als je er voorzichtig op drukt. Het is normaal als dat op het begin wat moeizaam gaat en het deeg te droog lijkt.
Als je deeg genoeg gekneed is wikkel je het in vershoudfolie en laat je het op kamertemperatuur 30-60 minuten rusten voor je verder gaat.
Het verwerken van het deeg gaat het makkelijkst als je het in kleinere stukken verdeelt. Bewaar het pastadeeg dat je niet gebruikt in folie of onder een schone theedoek.
Met een pastamachine
Verdeel het deeg in vier stukken en rol het eerste stuk wat platter zodat het makkelijker door de pastamachine gaat. Zet de machine op de dikste stand en haal het deeg er ongeveer 3 keer door.
Om te voorkomen dat je deeg aan de machine plak is het slim om elke keer een beetje bloem op je deeg te strooien.
Herhaal de vorige stap op een steeds kleinere setting tot je deeg de gewenste dikte heeft. Verwerk het overgebleven deeg op dezelfde manier of vries het in.
Pasta maken zonder machine
Niet iedereen heeft een pasta machine. Dat geeft niet ook met een deegroller kun je heerlijke pasta maken.
Verdeel het deeg in 4-6 stukken en rol elk stuk net zo lang uit tot het de gewenste dikte heeft. Draai het deeg wel af en toe om om te voorkomen dat het aan je aanrecht blijft plakken.
Pasta vormen
Na het maken van je deeg snij of vorm je het in de gewenste pastasoort. Het makkelijkste is om zelf tagliatelle te maken.
Strooi wat bloem over het uitgerolde deeg en vouw het een paar keer op. Snij er met een scherp mes reepjes van een halve centimeter van en schudt het even uit. Bewaar het op een rekje als je de rest van het deeg verwerkt om te voorkomen dat het aan elkaar plakt.
Je kunt het na het uitrollen ook in kleine ruitjes of grote rechthoeken snijden om lasagne of lasagnettes te maken.
Verse pasta koken
Zet voor elke 100 gram pasta ongeveer 1 liter water op het vuur. Verse pasta hoef je niet zo lang te koken als gedroogde pasta.
Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg wat zout toe. Doe de pasta in het kokende water en laat het ongeveer 2 minuten koken voor je het afgiet.
Als je de pasta even hebt laten drogen voor je het gebruikt kan de kooktijd een minuut langer zijn.
Wanneer gebruik je welke vorm
Het deeg is vaak hetzelfde, maar soms past een andere vorm net iets beter bij een gerecht. Zo houden pasta met een structuur zoals fusilli de saus beter vast, en zijn gladde soorten zoals lasagne en cannelloni meer geschikt voor het vullen en stapelen.
Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de alleskunners zoals spaghetti en tagliatelle die eigenlijk altijd goed zijn. Zeker bij een klassieke saus zoals voor pasta carbonara.
Deeg gemaakt met ei is wat steviger en daardoor zeer geschikt voor het maken van gevulde pasta zoals ravioli en tortellini.
Mijn tips voor het maken van verse pasta
- Neem je tijd. Zeker als je nog nooit verse pasta hebt gemaakt kun je het beter niet overhaasten.
- Probeer ook eens een andere bloem soort. Buiten dat het gewoon leuk is om te experimenteren geeft ook elke graan soort een andere smaak en structuur aan je deeg. Probeer bijvoorbeeld eens echte durum of spelt om het deeg te maken.
Benodigdheden
- Een weegschaal om het bloem af te wegen.
- Het is handig om een pastamachine te gebruiken maar een deegroller werkt ook.
- Als je een lange pasta zoals tagliatelle maakt, is het ook handig om een speciaal rekje bij de hand te hebben.
Bewaar tips
Zelfgemaakte pasta kun je ongeveer 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren dan raad ik het aan om het in te vriezen.
Verdeel de pasta over diepvrieszakjes of bakjes voor je het in de vriezer legt. Op deze manier kun je het ongeveer 6 maanden bewaren.
Als je wat deeg over hebt, kun je dat ook in de vriezer bewaren. Vorm er balletjes van en wikkel ze in vershoudfolie.
Laat het deeg voor gebruik langzaam in de koelkast ontdooien en kneed het even door voor je het verder verwerkt.
Je kunt verse pasta ook laten drogen zodat je het op kamertemperatuur kunt bewaren.
Haal de pasta door wat bloem om te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken. Leg ze op een bakplaat en zorg dat er geen stukjes tegen elkaar aan liggen of hang langere pasta op een speciaal droog rekje.
Zet de pasta op een droge plek maar buiten direct zonlicht en laat het staan tot het helemaal droog is. Dit duurt ongeveer een dag.
Meer pasta recepten
Recept
Zelf pasta maken
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 3 eieren
- 60 ml olijfolie
- 1 theelepel zout
Instructies
- Maak op een schoon aanrecht een bergje van de bloem en maak er een kuil in.
- Doe hier de eieren en het zout in en roer vanuit het midden voorzichtig steeds meer bloem door de eieren.
- Als het meeste bloem gemend is, kneed je het deeg ongeveer 10 minuten met je handen tot je een stevig pastadeeg hebt wat terug veert als je er voorzichtig op drukt. Het is normaal als dat op het begin wat moeizaam gaat en het deeg te droog lijkt.
- Als je deeg genoeg gekneed is wikkel je het in vershoudfolie en laat je het op kamertemperatuur 30-60 minuten rusten voor je verder gaat. Het verwerken van het deeg gaat het makkelijkst als je het in kleinere stukken verdeelt. Bewaar het pastadeeg dat je niet gebruikt in folie of onder een schone theedoek.
- Met een pastamachine
- Verdeel het deeg in vier stukken en rol het eerste stuk wat platter zodat het makkelijker door de pastamachine gaat.
- Zet de machine op de dikste stand en haal het deeg er ongeveer 3 keer door.Om te voorkomen dat je deeg aan de machine plak is het slim om elke keer een beetje bloem op je deeg te strooien.
- Herhaal de vorige stap op een steeds kleinere setting tot je deeg de gewenste dikte heeft. Verwerk het overgebleven deeg op dezelfde manier of vries het in.
- Pasta maken zonder machine
- Verdeel het deeg in 4-6 stukken en rol elk stuk net zo lang uit tot het de gewenste dikte heeft. Draai het deeg wel af en toe om om te voorkomen dat het aan je aanrecht blijft plakken.
- Het vormen van de pasta
- Na het maken van je deeg snij of vorm je het in de gewenste pastasoort. Het makkelijkste is om zelf tagliatelle te maken.
- Strooi wat bloem over het uitgerolde deeg en vouw het een paar keer op. Snij er met een scherp mes reepjes van een halve centimeter van en schut het even uit.
- Bewaar het op een rekje als je de rest van het deeg verwerkt om te voorkomen dat het aan elkaar plakt.
- Verse pasta koken
- Zet voor elke 100 gram pasta ongeveer 1 liter water op het vuur. Verse pasta hoef je niet zo lang te koken als gedroogde pasta.
- Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg wat zout toe. Doe de pasta in het kokende water en laat het ongeveer 2 minuten koken voor je het afgiet.
- Als je de pasta even hebt laten drogen voor je het gebruikt kan de kooktijd een minuut langer zijn.
Nathalie zegt
Super lekkere recepten en eenvoudig zelf te maken! Bedankt ik kijk elke week even wat ik ga maken!!
Tulin zegt
Wanneer voeg je de olijfolie toe?
Maayke zegt
De olijfolie voeg je gelijk met de eieren toe.