Zelfgemaakte aardappelpuree is het perfecte bijgerecht bij een draadjesvlees of rodekool. Deze romige puree is snel klaar en maak je met maar een paar simpele ingrediënten.
![een closeup van aardappelpuree](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/07/aardappelpuree.jpg)
Je kunt het beste kruimige aardappelen gebruiken. Deze nemen meer vocht op waardoor je een zachte, romige puree krijgt
Tip: gebruik nooit een staafmixer om aardappelpuree te maken. Zo maak je de zetmeelmoleculen kapot en krijg je een lijmachtige puree en dat wil je natuurlijk niet.
Waar serveer je het bij?
- Hachee en gekookte sperziebonen
- Gebruik overgebleven aardappelpuree voor een stamppot zoals rauwe andijviestamppot, stamppot boerenkool, hete bliksem of hutspot.
- Je kunt er aardappelkoekjes mee bakken
- Serveer het bij een gehaktbal en een salade
- Als bovenlaag in een ovenschotel
- Maak er pommes duchesse van!
Bewaar tips
In de koelkast blijft zelfgemaakte aardappelpuree ongeveer 2-3 dagen goed. Bewaar de puree luchtdicht in een voorraadbakje of bedek een schaal met vershoudfolie.
Aardappelpuree invriezen kan ook! Verdeel de puree in porties over diepvrieszakjes of bakjes en vries ze in. Op deze manier blijft het ongeveer drie maanden goed.
Laat de puree langzaam in de koelkast ontdooien en verwarm het in een steelpan of in de magnetron. Je kunt eventueel nog wat water of melk toevoegen als de aardappelpuree te droog is geworden.
Meer recepten met aardappelen
Recept
Aardappelpuree
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- 100 ml melk
- 60 gram boter
- Peper
- Zout
Instructies
- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en spoel ze goed af. Zorg ervoor dat je alle blokjes even groot maakt zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn.
- Doe ze samen met het water en wat zout in een pan en breng het aan de kook.
- Zet zodra het water kookt het vuur lager en laat de aardappelblokjes in ongeveer 20 minuten gaar koken. Hoelang ze moeten koken hangt af van de grootte van de blokjes, controleer dit af en toe even.
- Giet de aardappelen af en voeg de boter en een scheutje melk toe.
- Stamp het fijn met een aardappelstamper en breng de aardappelpuree op smaak met wat
Laat een reactie achter!