Aardappelsalade is een romige maaltijdsalade met aardappelen, spekjes en ei. Deze salade is perfect voor tijdens de BBQ als lunch of als bijgerecht bij wat vlees of vis.
![Koude aardappelsalade op een wit bord en een grijze aardappelsalade achtergrond](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/07/Aardappelsalade.jpg)
Natuurlijk kun je een kant-en-klare aardappelsalade uit de supermarkt meenemen, maar geloof mij, als je dit recept eenmaal zelf hebt gemaakt wil je nooit meer iets anders.
Ingrediënten
Aardappelen - dit aardappelsalade recept maak je met vastkokende aardappelen, maar je zou er ook krieltjes voor kunnen gebruiken. Kruimige aardappelen zijn minder geschikt omdat deze tijdens het mengen hun vorm niet kunnen behouden.
Mayonaise - mayonaise geeft een romige smaak aan de salade. Je kunt hier ook halvanaise voor gebruiken. Als je echt wilt uitpakken maak dan de mayonaise zelf!
Augurk - het zuur van de augurkjes is een fijne tegenhanger voor de mayonaise en heeft de salade een frisse smaak.
Eieren - in een aardappelsalade horen natuurlijk eieren. Hardgekookte eieren maken van deze aardappelsalade een echte maaltijdsalade.
Spekreepjes - of je nu spekreepjes of bacon gebruikt zorg er voor dat je ze lekker knapperig bakt, zo geef je de salade wat meer textuur. Gebruik voor het beste resultaat altijd gerookte spekreepjes.
Hoe maak je aardappelsalade?
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze tot ze beetgaar zijn.
Doe de eieren met koud water in een steelpan en breng ze aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur lager en kook je eieren ongeveer 8 minuten.
Bak ondertussen in een koekenpan de spekreepjes tot ze krokant zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze helemaal afkoelen.
Haal de eieren uit het water en laat ze even schrikken voor je ze pelt. Laat ze afkoelen en snij ze samen met de augurk in blokjes.
Laat de aardappelen, de eieren en de gebakken spekjes afkoelen.
Snij de eieren, augurk en bieslook in stukjes en doe ze in een ruime kom.
Doe de mayonaise, het uitgeperste teentje knoflook, de spekjes, augurk, mosterd, kruiden en de yoghurt in de kom en meng alles goed door elkaar.
Schep de aardappelen en de in stukjes gesneden ei door de ingrediënten. Breng de aardappelsalade op smaak met wat zout en peper en voeg eventueel nog wat bieslook toe.
Bewaar tips
Aardappelsalade kun je ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
Helaas is deze salade minder geschikt om in te vriezen.
Meer salade recepten om te maken
Recept
Aardappelsalade
Ingrediënten
- 500 gram vastkokende aardappelen
- 3 augurken
- 125 gram spekjes
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- ¼ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel zout
- 1 teentjes knoflook
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 eieren
- 1 eetlepel verse bieslook
Instructies
- Breng in een ruime pan water aan de kook en schil ondertussen de aardappelen.
- Snij de aardappelen in stukken en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.
- Bak de spekjes tot ze krokant zijn, schep ze uit de pan en laat ze helemaal afkoelen.
- Giet de aardappelen af en laat ze goed uitlekken.
- Doe de eieren in een pan met koud water en breng ze aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur laag en laat de eieren ongeveer 8 minuten zachtjes pruttelen.
- Snij de augurk en de gekookte eieren in kleine blokjes.
- Doe de augurk samen met de eieren, aardappelen, de spekjes, de yoghurt, mayonaise, het uitgeperste teentje knoflook, bieslook, de spekjes en het uienpoeder in een kom en schep het goed door elkaar. Breng de salade op smaak met wat peper en zout.
Laat een reactie achter!