Aardappelen koken is niet moeilijk, maar toch krijg ik er regelmatig vragen over. Daarom deel ik mijn tips zodat je elke keer de perfecte aardappelen op tafel kunt zetten.
![uitleg over hoe aardappelen koken in een blauwe kom](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/07/aardappel-koken.jpg)
Gekookte aardappelen zijn niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Iedereen kent natuurlijk de standaard vlees, aardappelen en groente, maar je kunt zo veel meer met gekookte aardappelen.
Direct naar
Hoeveel aardappelen per persoon
Hoeveel aardappelen je nodig hebt, hangt natuurlijk af of het grote eters zijn en of je voor volwassenen kookt. Ik neem voor volwassenen ongeveer 300 gram (4 grote aardappelen) en voor kinderen 150 gram (2 aardappelen).
Hoe lang moeten aardappelen koken
Het klinkt zo makkelijk. Schil de aardappelen, doe ze in een pan met water en laat ze koken tot ze gaar zijn, maar voor de allerlekkerste aardappelen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
De hoeveelheid water waarmee je de aardappelen opzet kan verschillen. Zo zet ik voor kruimige aardappelen half onder water en vastkokende aardappelen helemaal onder water.
Hoe lang aardappelen moeten koken hangt af van hoe groot je de aardappels snijdt. Een middelgrote aardappel kook je zodra het water kookt in ongeveer 20 minuten gaar.
Om te kijken of je aardappel gaar is prik je er met een vork of mesje in. Gaat dit makkelijk? Dan zijn ze gaar en kun je de aardappelen afgieten.
Je kunt ze na het afgieten nog even droog koken. Doe de aardappelen dan weer in de pan en zet ze nog een paar minuten op een laag vuur. Schud ze af en toe even om om te voorkomen dat ze aanbranden.
Kruimige of vastkokende aardappelen
Er zijn veel verschillende soorten die je onderverdeeld in twee categorieën, de kruimige en vastkokende aardappelen. Voor het beste resultaat laat je het soort aardappel dat je gebruikt afhangen van het gerecht dat je wilt maken.
Wanneer gebruik je kruimige aardappelen
Kruimige of bloemige aardappelen nemen meer vocht op en vallen na het koken sneller uit elkaar. Daardoor zijn ze het perfect om puree of stamppot van te maken.
- Gebakken aardappelen - juist voor het extra zetmeel gebruik ik het liefst kruimige aardappelen als ik ze bak. De losse aardappel deeltjes zorgen samen met de boter voor een heerlijk knapperig laagje.
- Stamppot -
- Aardappelpuree - voor een fluweel zachte aardappelpuree kun je het beste deze aardappelsoort gebruiken.
- Poffen - gepofte aardappels van de BBQ zijn het lekkerst wanneer je kruimige aardappelen gebruikt.
- Patat - of je ze nu patat of friet noemt de allerlekkerste maak je met kruimige aardappelen.
Wanneer gebruik je vastkokende aardappelen
Omdat vastkokende aardappelen hun vorm beter vasthouden kun je deze soort het beste gebruiken wanneer je ze in kleinere stukjes snijdt.
- Gebakken aardappelen - gebakken aardappelen kun je natuurlijk van alle soorten maken. Als je ze liever wat steviger hebt, kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken.
- Bij vlees en groente.
- Salades - vastkokende aardappelen zijn perfect voor mijn recept voor Duitse aardappelsalade!
- Ovenschotels - omdat ze minder vocht opnemen houden ze goed hun vorm in een ovenschotel zoals gegratineerde aardappelen.
Benodigdheden
- Kookpan - voor het koken heb je een ruime kookpan met deksel nodig.
- Vergiet - om de aardappelen af te gieten is het handig om een vergiet bij de hand te hebben.
- Aardappelschilmesje en een snijplank - voor het schillen gebruik ik altijd een dunschiller maar een aardappelschilmesje kan natuurlijk ook.
- Mengkom - aardappelen kun je na het schillen het beste even wassen en onder water bewaren. Ik doe dit eigenlijk altijd in de pan waarin ik ze kook, maar een mengkom kan ook.
Gekookte aardappelen bewaren
Gekookte aardappelen kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Dek ze wel goed af om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Om ze op te warmen kun je ze in plakjes snijden en in wat boter bakken of zet ze even in de magnetron.
Meer recepten met aardappel
Recept
Aardappelen koken
Ingrediënten
- 600 gram aardappelen
- ½ theelepel zout
Instructies
Vastkokende aardappelen
- Schil de aardappelen en snij ze in vieren. Kleinere aardappelen kun je ook halveren of heel in de pan doen.
- Was de aardappelblokjes en doe ze in een ruime pan.
- Giet er koud water bij tot ze helemaal onder water staan.
- Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Giet de aardappelen af en laat ze even droogkoken.
Kruimige aardappelen koken
- Schil de aardappelen en snij ze in vieren. Kleinere aardappelen kun je ook halveren of heel in de pan doen.
- Was de aardappelblokjes en doe ze in een ruime pan.
- Giet er koud water bij tot ze half onder water staan.
- Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Giet de aardappelen af en laat ze even droogkoken.
Laat een reactie achter!