Anijsmelk is een oer Hollandse warme drank gemaakt met melk en anijszaad. Dit drankje is perfect voor even koude winter avond.
![Warme anijsmelk in een groot glas op een grijze achtergrond](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/12/Anijsmelk.jpg)
Anijsmelk is net als andere drankjes zoals slemp, kandeel, advocaat, kraamanijs en tokkelroom even beetje in de vergetelheid geraakt. Zonde want deze drankjes zijn erg lekker!
Waar is anijsmelk goed voor?
De meeste van ons zijn groot geworden met de boodschap dat anijsmelk goed is voor even goede nachtrust maar is dat ook zo?
Warme melk helpt je om rustiger te slapen. Dit komt niet alleen door de warmte maar ok omdat melk het stofje tryptofaan bevat.
Welke anijs soort heb ik nodig?
Om anijsmelk the maken gebruik je anijszaad. Deze zaadjes geven een lekkere, subtiele anijssmaak aan de melk.
Ingrediënten
Melk - voor een lekker romig drankje gebruik ik altijd volle melk. Je kunt natuurlijk ook halfvolle of magere melk gebruiken.
Gebruik je liever helemaal geen zuivel dan Kun je zeker een plantaardige melk zoals amandelmelk, havermelk of kokosmelk gebruiken.
Ik raad het niet aan om sojamelk the gebruiken.
Honing - het is niet perse nodig maar je kunt een theelepel honing aan de melk toevoegen om hem iets zoeter te maken.
Hoe maak je anijsmelk
Dit mag dan een vergeten drankje zijn maar dat maakt het niet minder lekker. Vroeger maakte je dit warme drankje van anijdblokjes maar die zijn er helaas niet meer.
Mijn anijsmelk maak je door melk samen met de anijszaadjes en eventueel wat suiker of honing te verwarmen in een steelpan. Zodra de melk heet is giet je het door een zeef om de anijszaadjes te verwijderen en je bent klaar.
Bewaar tips
Deze warme drank is het lekkerst als je hem net hebt gemaakt maar je kunt hem ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren.
Je kunt de melk ook invriezen. In de vriezer kun je anijsmelk ongeveer zes maanden bewaren.
Om het weer op te warmen kun je het direct uit de vriezer in even steelpan ontdooien of zet het even in de magnetron.
Pas wel op dat het niet te snel gaat en de melk aanbrand.
Meer drankjes om te proberen
Recept
Anijsmelk
Ingrediënten
- 250 ml melk
- ½ theelepel anijszaad
- 1 theelepel honing
Ook handig
- 1 steelpan
Instructies
- Doe de melk samen met anijszaad in een steelpan en breng het aan de kook.
- Haal de pan zodra de melk begint te koken van het vuur en giet het door een zeef in een hitte bestendig glas.
Heddy zegt
Waarom raad je sojamelk af?
Maayke zegt
Ik vind de smaak van sojamelk te overheersend maar als je dat niet vervelend vind kun je het zeker gebruiken hoor.
Maris zegt
Heerlijk na het sporten! Misschien nog een suggestie: stop de anijszaadjes in verse-thee-hanger/ei/zeef.
Die kun je direct in warme melk hangen en na gebruik afspoelen met water om zo wat later nog een keer te gebruiken.
Maayke zegt
Hoi Maris. Wat een goed idee!