Appelflappen zijn een klassiek gerecht met appels, bladerdeeg en een beetje kaneel. Deze knapperige traktatie is snel klaar en ook nog een super makkelijk om te maken.
Ouderwetse appelflappen zijn een makkelijk tussendoortje en worden vaak op oudjaarsavond gegeten. Ik ken eigenlijk niemand die deze klassieker niet lekker vind! Omdat het een lekkere manier is om toch wat meer fruit te eten zet ik ze regelmatig op tafel en ik bak ze altijd als er hier iemand jarig is.
Ondanks dat ze echt heel makkelijk zijn om zelf te maken heb ik toch een paar tips voor je zodat ze ook bij jou elke keer goed lukken!
Appelflappen maken in een airfryer
Appelflappen bak je meestal in een oven, maar niet iedereen heeft er een. Gelukkig kun je dit recept ook in een airfryer maken. De bereiding eigenlijk hetzelfde, alleen leg je ze na het vullen niet op een bakplaat maar in het mandje van de airfryer. Hoeveel je er tegelijk bakt, hangt af van het formaat van het mandje en hoe groot je de flappen maakt.
Ik maak het liefst mini appelflappen als ik ze op deze manier bak. Zo kan ik er meer tegelijk bakken. Het is ook fijn om een extra rooster in het mandje te plaatsen! Zorg er dan wel voor dat de lucht goed bij alle flappen kan.
Het is net als bij het bakken in de oven belangrijk dat de airfryer op temperatuur is voor je de flappen erin legt. Verwarm hem daarom voor op 200 graden. Daarna bak je net als altijd de flappen in ongeveer 15-20 minuten gaar.
Mijn tips voor de lekkerste zelfgemaakte appelflappen
- Laat het bladerdeeg niet te lang ontdooien. Het is fijn wanneer het bladerdeeg niet te zacht is als je er appelflapjes van maakt. Hierdoor blijft de vulling beter op zijn plek en voorkom je dat het bladerdeeg gaat scheuren.
- Gebruik genoeg appelvulling. Tijdens het bakken slinken de appels een beetje waardoor er een stuk minder vulling in zit dan voor ze de oven in gaan.
- Neem wat zoetere appels. Als ik appelflappen bak voeg ik eigenlijk nooit suiker toe. Dat is ook helemaal niet nodig omdat ik een iets zoetere appel gebruik. Daardoor is de vulling zoet genoeg!
- Gebruik vers bladerdeeg. Vers bladerdeeg bolt mooier op waardoor je heerlijke knapperige laagjes krijgt.
- Druk de randen goed aan. Door met een vork de open randen goed aan te drukken voorkom je dat de appelvulling tijdens het bakken uit de flappen lekt.
- Leg de bakplaat niet te vol. Om lekker knapperig te worden hebben de flappen ruimte nodig om het vocht te kunnen laten verdampen. Leg er daarom nooit meer dan 10 op een ruime bakplaat. Zo voorkom je dat je appelflappen te nat blijven.
Veelgestelde vragen
Jazeker! Als je ze na het bakken helemaal laat afkoelen kun je ze verpakt in vershoudfolie ongeveer drie tot zes maanden bewaren.
Eigenlijk is elke appel die je lekker vindt geschikt om appelflappen te bakken, maar hou er wel rekening mee dat je het beste een stevige appel kunt gebruiken. Zelf gebruik ik altijd Elstars, maar goudrenetten of jonagold is ook erg lekker.
Iedere oven is anders, maar ik bak ze altijd 15-20 minuten op 200 graden.
Dat maakt niet uit. Ik gebruik het liefst bladerdeeg dat al in kleine vierkantjes is gesneden, maar dat kun je natuurlijk ook zelf doen. Wil je helemaal uitpakken kun je het bladerdeeg ook helemaal zelf maken!
Appelflappen opwarmen en bewaren
Versgebakken zijn ze natuurlijk het lekkerst, maar het is niet de bedoeling om ze alle 10 meteen op te eten. Gelukkig kun je ze ook een paar dagen op kamertemperatuur bewaren. Verpak ze wel goed, want anders drogen ze uit. Hou er ook rekening mee dat ze wel wat slapper worden.
Je kunt ze koud eten, maar zelf warm ik ze liever even op. Appelflappen opwarmen gaat het beste in een voorverwarmde oven. Zo worden ze namelijk weer lekker knapperig. Opwarmen in de magnetron kan trouwens ook!
Meer lekkere recepten met appels
Recept
Appelflappen
Ingrediënten
- 10 plakjes bladerdeeg
- 3 grote appels
- 2 theelepels kaneel
- 1 ei om te bestrijken losgeklopt
- 1 eetlepel suiker
Ook handig
- 1 mengkom
- 1 bakpapier
- 1 aardappelschilmesje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer.
- Schil de appels en snij ze in vieren.
- Verwijder het Klokhuis en snij de partjes in kleine blokjes.
- Doe de appelblokjes samen met de kaneel en de suiker in een mengkom en roer alles goed door elkaar.
- Verdeel de appelvulling over de plakjes bladerdeeg en vouw ze goed dicht.
- Druk de randen goed aan en leg de appelflappen op een met bakpapier beklede bakvorm.
- Bestrijk ze met wat ei en strooi er eventueel nog wat suiker over.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de appelflappen in 15-20 mooi goudbruin.
Corrina Wassenaar zegt
Wat handig een recept voor de airfryer
We gebruiken hem vaak
Dus dit recept wordt opgeslagen
Dank
Tessa zegt
Ik maak regelmatige appelflappen. Het is echt zo makkelijk om te maken en zo lekker
Claire zegt
Een heerlijke klassieker! Ook zalig met een bolletje ijs erbij.
Maayke zegt
Dat is zeker een lekkere combinatie!