De lekkerste appeltaart maak je natuurlijk zelf. Dit recept voor klassieke appeltaart maak je met maar een paar simpele ingrediënten.
![Appeltaart met een gesneden punt.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2019/04/Recept-appeltaart.jpg)
Appeltaart is over de hele wereld erg geliefd. Het is dan ook niet zo gek dat er tijdens het verkopen van een huis vaak wordt aangeraden om een appeltaart te bakken voor een bezichtiging! Natuurlijk serveer je deze taart met slagroom, ijs of een zelfgemaakte warme vanillesaus!
Welke appels voor appeltaart?
Voor het maken van oma's appeltaart kun je het beste friszure appels zoals Jonagold en Goudrenetten. Deze appels houden beter hun vorm en verliezen wat minder vocht wat natuurlijk helpt om een zachte bodem te voorkomen! Ik gebruik zelf het liefst Elstars of Granny Smith als ik een appeltaart maak.
Ingrediënten
Bloem - gewone witte bloem is prima, maar je kunt eigenlijk elke soort wel gebruiken. Let er wel op dat elke graan soort het vocht anders opneemt en dat je dus meer of minder nodig kan hebben.
Heb je geen gewone bloem in huis dan kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken.
Boter - gebruik ongezouten boter want je voegt later nog zout toe. Heb je alleen boter met zout?
Geen probleem laat dan gewoon het zout weg. Je kunt deze taart natuurlijk ook met plantaardige boter of margarine maken.
Het was je misschien al opgevallen, maar in dit recept voor appeltaart kom je geen krenten of rozijnen tegen. De reden hiervoor is dat ik dat echt niet lekker vind.
Mocht je hier nu wel gek op zijn voeg dan samen met de suiker ongeveer 60 gram krenten aan de appels toe. In veel oude recepten voegen ze ook citroenrasp, nootmuskaat of gember toe. Dat vind ik zelf ook erg lekker.
Hoe maak je appeltaart
Zorg er voor dat de boter koud is voor je aan het deeg begint.
Het deeg
- Doe de bloem, zout, suiker, ⅔ van het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
- Neem ⅔ van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ongeveer ½ cm dik.
- Doe de deeglap in de springvorm en druk deze licht aan. Zet de springvorm even aan de kant.
De appeltaart vulling
- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Meng de suiker en kaneel door de appels en schep ze in de springvorm.
- Rol het resterende deeg uit en snij hier reepjes uit.
- Leg de reepjes op de appel, druk de randen aan en bestrijk de taart met ⅓ van het ei.
- Bak de taart in het midden van de oven 60 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
- Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.
Mijn tip voor het bakken van de lekkerste appeltaart
- Strooi wat paneermeel of custardpoeder over de bodem van de appeltaart om een zachte bodem te voorkomen.
- Voeg wat nootjes of gedroogde vruchten toe aan de appelvulling!
- Serveer de appeltaart met wat slagroom of vanille-ijs voor een echte klassieker.
- Smeer wat jam op de taart als hij nog warm is voor extra glans.
- Om er voor te zorgen dat er minder vocht in de appels zit kun je de appels samen met de suiker ook even apart zetten. De suiker zorgt ervoor dat het sap uit de appels komt wat dan dus niet meer in je taartbodem lekt. Op deze manier verliezen de appels vaak wel wat meer smaak dus is het soms nodig om wat meer kaneel toe te voegen.
Bewaar tips
Appeltaart hoeft niet in de koelkast en kun je 2-3 dagen bewaren. Je kunt de taart wel in de koelkast zetten, maar daar wordt de appeltaart vaak wel wat zachter van.
Een appeltaart kun je ook goed invriezen. Laat de taart goed afkoelen en wikkel hem in vershoudfolie. Zo kun je de taart zo'n 6 maanden in de vriezer bewaren.
Meer lekkere taart recepten
Recept
Appeltaart
Ingrediënten
Voor het deeg
- 300 gram bloem
- 200 gram boter
- 140 gram suiker
- 1 ei hou ⅓ van het ei achter om de taart mee te bestrijken
- ½ theelepel zout
Voor de vulling
- 5 fris zure appels ik gebruik het liefst elstars
- 2 theelepel kaneel
- 30 gram suiker
Ook handig
- beslagkom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170℃.
- Vet de springvorm in en bestuif met wat bloem.
Voor het deeg- Doe de bloem, zout, suiker, ⅔ van het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
- Neem ⅔ van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ongeveer ½ cm dik.
- Doe de deeglap in de springvorm en druk deze licht aan. Zet de springvorm even aan de kant.
Voor de vulling- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Meng de suiker en kaneel door de appels en schep ze in de springvorm.
Het in elkaar zetten van de appeltaart- Rol het resterende deeg uit en snij hier reepjes uit.
- Leg de reepjes op de appel, druk de randen aan en bestrijk de taart met ⅓ van het ei.
- Bak de taart in het midden van de oven 60 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
- Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.
Notities
- Serveer warm of koud met wat slagroom of vanille-ijs.
- Veel mensen roeren ook een handjevol rozijnen door de appeltaartvulling.
Kim Numan Meerhof zegt
Wat een heerlijk recept! Bedankt nutmeg and vinegar!
Maayke zegt
Dank je! Ik ben blij dat de taart goed gelukt is.