Apple crumble is super als dessert en deze variant met blauwe bessen is niet alleen erg lekker, maar heeft ook een waanzinnige paarse kleur. De kruimel topping maak je met maar een paar ingrediënten en in minder dan 50 minuten staat er een heerlijk toetje op tafel.
Wat is een crumble?
Apple crumble is een Engels nagerecht met een warme fruit vulling en een knapperige kruimel topping. Eigenlijk is dit recept meer een crisp omdat ik er havermout aan toevoeg, maar in de praktijk worden die namen vaak door elkaar gebruikt. Je kunt het eigenlijk wel vergelijken met een appelkruimeltaart zonder bodem. Supersnel om te maken en zeker niet minder lekker!
Hoe maak je apple crumble met blauwe bessen?
Je begint natuurlijk met het maken van de kruimel topping. Hiervoor doe je alle droge ingrediënten voor de topping in een mengkom en roer ze even goed door elkaar.
Daarna doe je de koude boter erbij en wrijf je de boter met je vingers door de bloem tot je grove kruimels hebt. Het is belangrijk dat je de kruimels niet te klein maakt, omdat de grotere stukken juist lekker knapperig worden!
Daarna maak je het fruit schoon en snij je de appels in grote blokjes. Je kunt ook plakjes appel gebruiken, maar die worden minder zacht dan blokjes. Meng er de bloem, kaneel en een beetje zout door en pak de kruimels er bij.
Verdeel daarna de kruimels over het fruit en bak de apple crumble met blauwe bessen in het midden van de oven tot de kruimels mooi goudbruin zijn en het fruit begint te bubbelen. Dit duurt ongeveer 40 minuten.
Mijn tips voor de lekkerste crumble en variaties
- Gebruik altijd koude boter. Hierdoor is het makkelijker om de kruimels te maken. Je kunt ook zachte boter gebruiken, maar dan worden de kruimels kleiner en iets minder knapperig.
- Kies verschillende appels. Door een combinatie van zoete en iets zuurdere appels te gebruiken krijgt de crumble een heerlijke frisse smaak. Ik gebruik meestal Golden Delicious en Elstars.
- Dit recept kun je ook met bevroren fruit maken! Dat is net zo lekker en vaak een stuk goedkoper! Je hoeft het fruit trouwens niet te ontdooien voor je het gaat gebruiken.
- Apple crumble met blauwe bessen kun je heel goed van tevoren maken. Zet alles klaar en bewaar het in de koelkast tot je het nodig hebt. Daarom is dit ook een fijn toetje tijdens de feestdagen.
Variaties
- Omdat de lichte basterdsuiker erg goed past bij noten en haver is het zeker in de herfst leuk om er wat fijngehakte walnoten en gedroogd fruit door te mengen.
- Ik maak het liefst recepten voor jullie waar iedereen kan genieten en daarom vind ik dit toetje ook zo fijn! Je kunt de bloem en haver vlokken vervangen door een glutenvrije variant om dit recept om te toveren in een glutenvrij toetje. De bloem vervang ik vaak door (zelfgemaakt) havermeel!
- Je kunt verschillende soorten fruit gebruiken voor deze crumble. Ik vind appel en bessen het lekkerst, maar in de zomer wanneer de steenvruchten volop verkrijgbaar zijn is het heerlijk om bijvoorbeeld perzik te gebruiken of maak mijn recept voor pruimen crumble als de pruimen in het seizoen zijn. Ik vervang de suiker dan trouwens vaak door honing dat past erg goed bij zomerfruit.
Wat serveer je bij dit toetje?
Heel eerlijk is het hier vaak al op voor ik ook maar ijs uit de vriezer kan pakken, maar een crumble is er lekker met een paar bollen vanille-ijs! Het warme fruit en het koude ijs is een klassieke combinatie die ik met Kerst graag op tafel zet.
Liever iets minder koud? Wat opgeklopt slagroom (kaneel slagroom past er ook goed bij) of warme vanillesaus is ook erg lekker en net zo speciaal. Als je een echte zoetekauw bent is het ook erg lekker om er een beetje (zelfgemaakte) karamelsaus over te schenken.
Sommige toetjes zijn ook als ontbijt erg lekker en deze crisp is daar een van. Als ontbijt serveer ik het graag met wat Griekse yoghurt, fijn gehakte nootjes of zaden en wat extra vers fruit.
Veelgestelde vragen
Ik gebruik het liefste een mix van zoete en zure appels, maar eigenlijk kun je elke soort wel gebruiken. Ik raad het niet aan om moesappels te gebruiken, omdat het wel lekker is dat de appelstukjes een beetje hun vorm behouden.
Jazeker! Bij de tips leg ik uit hoe je het glutenvrij of vega maakt, maar als je vragen hebt over een ander dieet kun je altijd even een berichtje sturen. Ik heb de cumble ook wel eens zonder suiker gemaakt dus er is van alles mogelijk.
Hoe bewaar je apple crisp met blauwe bessen?
Ik noemde het hierboven al, maar je kunt dit gerecht heel goed al een of twee dagen van tevoren maken. Het is dan wel verstandig om de vruchten goed te mengen met het citroensap om te voorkomen dat de appels bruin worden. Dek het daarna goed af met vershoudfolie en bewaar het in de koelkast tot je het af wilt bakken.
Gebakken crumble kun je goed afgedekt ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren. Het is wel goed om te weten dat de kruimels dan wel iets zachter worden. Langer bewaren kan ook, maar dan is het beter om het in te vriezen. In de vriezer blijft het namelijk zo'n drie tot vier maanden lekker.
Wil je de crumble weer opwarmen? Dit gaat het makkelijkst in een voorverwarmde oven of de magnetron. In de oven duurt dit ongeveer 10 minuten. Op die manier wordt de topping trouwens ook weer wat knapperiger!!
Meer lekkere nagerechten
Recept
Apple cumble met blauwe bessen
Ingrediënten
Voor de crumble topping
- 125 gram bloem
- 60 gram havervlokken
- 100 gram lichte basterdsuiker
- 2 theelepels kaneel
- ¼ theelepel zout
- 110 gram boter
Voor de fruit vulling
- 4 grote appels
- 300 gram blauwe bessen
- 1 eetlepel citroensap optioneel
- 1 eetlepel bloem
- 2 theelepels kaneel
- ¼ theelepel zout
Ook handig
- 1 mengkom
- 1 ovenschaal
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
De crumble topping
- Doe de droge ingrediënten voor de topping in een mengkom en roer ze goed door elkaar.
- Voeg de boter toe en wrijf het met je vingers door de bloem tot er grove kruimels ontstaan en zet het even apart. Voor de knapperigste topping is het belangrijk dat je de kruimels niet te klein maakt.
De vruchten vulling
- Maak de appels en blauwe bessen schoon en snij de appels in stukjes.
- Doe het fruit in de ovenschaal en roer het citroensap erdoor.
- Voeg de bloem, kaneel en het zout toe en meng het goed tot al het fruit een laagje bloem heeft.
- Verdeel de kruimels over het fruit.
- Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de apple crumble met blauwe bessen tot de kruimels goudbruin zijn en het fruit bubbelt.
Notities
- Ben je net als ik gek op de kruimel topping?? Verdubbel dan de ingrediënten!
- Je kunt de crumble ook vega maken door het zuivel te vervangen door een plantaardige variant of kokosolie.
- In plaats van suiker kun je ook honing of een andere zoetstof gebruiken.
- Natuurlijk is ander (seizoens)fruit net zo lekker! Denk bijvoorbeeld eens aan aardbeien, perzik of bramen. Het is wel belangrijk omdat niet alleen zacht fruit te gebruiken maar een mix van zacht en wat steviger fruit.
Laat een reactie achter!