Banketbakkersroom maken is helemaal niet moeilijk. Met dit stap-voor-stap recept maak je snel de lekkerste vulling voor soesjes en oliebollen!
![Banketbakkersroom in een blauwe kom](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/01/Banketbakkersroom.jpg)
Zelf banketbakkersroom maken is erg leuk om te doen. Omdat deze gele room de basis is voor veel desserts is het in mijn ogen ook een van de belangrijkste recepten om onder de knie te krijgen.
Deze dikke vanille custard wordt namelijk vaak gebruikt als vulling voor fruittaartjes, vanilleroom taartjes, roombroodjes en met oud en nieuw natuurlijk in oliebollen.
Banketbakkersroom wordt ook als vulling gebruikt voor de in Nederland iets minder bekende Boston cream pie, Zwitserse room en eclairs.
Ik gebruik altijd bloem om de banketbakkersroom of gele room mee in te dikken, maar je kunt de bloem ook vervangen door maïzena.
Direct naar
Ingrediënten
- Melk - melk is de basis voor de room. Je kunt ook een deel vervangen door slagroom door een extra romige banketbakkersroom.
- Eieren - eidooiers zorgen voor een mooie zacht gele kleur en dat de room dik en stevig wordt.
- Vanille - dit is de belangrijkste smaakmaker van de banketbakkersroom. Je kunt de binnenkant van een vanillestokje gebruiken, maar vanille-extract of vanillesuiker werken ook erg goed.
- Bloem - de bloem zorgt er net als de eidooiers voor dat de room dikker wordt, maar door het toevoegen van bloem en maïzena verklein je ook de kans dat de eieren stollen tijdens het verwarmen.
Bereidingswijze
Verwarm de melk in een pan tot het bijna kookt. Roer ondertussen de eidooiers met de suiker en de bloem of maïzena goed door elkaar.Als de melk goed heet is, giet je al roerend steeds meer bij de eieren tot alles gemixt is.
Giet het eimengsel terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. Het is belangrijk dat je het vuur niet te hoog zet en blijft roeren, anders stolt het ei.Als het de gewenste dikte heeft, giet je het in een schaal en dek je het af met vershoudfolie. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten.Laat het helemaal afkoelen, de room wordt tijdens het afkoelen dikker.Voor gebruik kun je de room nog even opkloppen of giet het voor het koud is al in een taartbodem.
Tip: zet het vuur niet te hoog en blijf goed roeren om te voorkomen dat het ei stolt!
Variaties
Als je eenmaal door hebt hoe makkelijk het is om banketbakkersroom te maken kun je ook gaan experimenteren met de volgende smaken.
- Chocolade - voeg wat pure chocolade aan de melk toe tijdens het verwarmen voor een heerlijke chocolade banketbakkersroom.
- Deluxe - vervang de helft van de melk door slagroom voor een extra romige banketbakkersroom.
- Mokka - voeg een eetlepels oploskoffie toe tijdens het koken.
Andere smaken zoals sinaasappel of likeur zijn ook erg lekker!
Benodigdheden
- Een steelpan met een dikke bodem.
- Een zeef om er voor te zorgen dat als er per ongeluk toch kleine stukjes ei gestold zijn deze niet in de room blijven zitten.
- Een schaal met een stuk vershoudfolie om de room in af te laten koelen.
Bewaar tips
Koelkast: banketbakkersroom kun je afgedekt in de koelkast ongeveer vijf dagen bewaren.
Vriezer: in de vriezer blijft banketbakkersroom ongeveer 3 maanden goed. Doe het in diepvrieszakjes of bakjes en leg de room de avond van tevoren in de koelkast om langzaam te ontdooien.
Meer recepten voor jam en taartvullingen
Recept
Banketbakkersroom
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 90 gram suiker
- 3 eidooiers
- 1 heel ei
- 30 gram bloem
- 1 theelepel vanille-extract
Instructies
- Verwarm de melk in een pan tot het bijna kookt.
- Roer ondertussen de eidooiers met de suiker en de bloem of maizena goed door elkaar.
- Als de melk goed heet is, giet je al roerend steeds meer bij de eieren tot alles gemixt is.
- Giet het eimengsel terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. Het is belangrijk dat je het vuur niet te hoog zet en blijft roeren anders stolt het ei.
- Als de banketbakkersroom de gewenste dikte heeft, giet je het in een schaal en dek je het af met vershoudfolie. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten. Het folie moet direct banketbakkersroom zitten anders komt er een vel op.
- Laat het helemaal afkoelen, de room wordt tijdens het afkoelen dikker.
- Voor gebruik kun je de room nog even opkloppen of giet het voor het koud is al in een taartbodem.
Saakje Regnerus zegt
Waarom staat er een heel ei bij maar kan ik dit niet terug vinden in het recept
Maayke zegt
Hoi! Goed gezien ik pas het aan. Je voegt het ei tegelijk met de eidooiers toe.