Blauwe bessen scones met een vleugje citroen zijn een heerlijke frisse toevoeging aan je ontbijt, brunch of lunch. Serveer ze met wat jam en clotted cream of schenk er een zoet suikerglazuur over om ze helemaal af te maken.
![Zes blauwe bessen scones op een grijze achtergrond.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2024/05/scones-met-blauwe-bessen.jpg)
Als je hier al vaker bent geweest weet je misschien wel dat ik gek ben op scones. Niet alleen omdat ze zo makkelijk zijn, maar het is echt het perfecte recept om te maken als je iets lekkers op tafel wilt zetten als je gasten krijgt. Ik maak ze voor mezelf altijd zoals op de foto in zes puntjes, maar als voor een brunch, high tea of als je ze voor Moederdag maakt, kun je ook ronde of feestelijke uitstekers gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je de uitsteker ook weer recht omhoog haalt, anders rijzen ze niet zo mooi en worden ze scheef tijdens het bakken.
Scones met of zonder glazuur
Door de blauwe bessen en de citroen zijn deze scones helemaal niet overheersend zoet maar juist lekker fris. Wil je ze toch iets zoeter maken dan kun je een beetje suiker toevoegen of er wat glazuur over schenken. De glazuur maak je door poedersuiker met een heel klein beetje citroensap of melk te mengen tot je een dikke massa hebt. Pas wel op dat je het niet te dun maakt dus voeg echt maar een heel klein beetje per keer toe.
Wil je echt uitpakken dan kun je er ook wat lemon curd bij maken! Lemon curd past niet alleen goed bij de zoete bessen, maar het is ook erg lekker als je ze met jam en clotted cream serveert. Je kunt het natuurlijk in de supermarkt kopen, maar zelf lemon curd maken is ook helemaal niet moeilijk.
Kun je blauwe bessen scones ook bewaren?
Net als klassieke scones kun je deze scones met blauwe bessen ook heel goed bewaren, al zijn ze vers gebakken wel het allerlekkerst. Laat ze na het bakken helemaal afkoelen en doe ze dan in een luchtdichte trommel of wikkel ze in vershoudfolie. Zo blijven ze zeker een paar dagen goed. Hou er wel rekening mee dat ze langzaam wat droger zullen worden.
Je kunt ze ook invriezen. In de vriezer blijven ze gewikkeld in vershoudfolie zeker 3-6 maanden goed. Haal ze ruim van tevoren uit de vriezer en laat ze op het aanrecht ontdooien. Net als brood worden ze wel wat droger als je ze invriest. Na het ontdooien kun je ze eventueel nog opwarmen in een tot 200 graden voorverwarmde oven of in de magnetron.
Meer makkelijke scone recepten
Recept
Blauwe bessen scones
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel citroenrasp
- ½ theelepel zout
- 120 gram boter koud en in blokjes
- 200 gram blauwe bessen vers of bevroren
- 100 ml melk koud
- 3 eetlepels citroensap
Ook handig
- 1 mengkom
- 1 keukenweegschaal
- 1 bakpapier
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Doe de bloem samen met het zout, het bakpoeder, de citroenrasp en de suiker in een ruime mengkom en roer het even door elkaar.
- Snij de koude boter in blokjes en wrijf ze met je vingers door het bloemmengsel tot het eruit ziet als grof zand. Pas wel op dat je de kruimels niet te klein maakt, want die zorgen voor de laagjes in de scones!
- Voeg de blauwe bessen toe en roer ze door met mengsel.
- Giet de melk en het citroensap erbij en kneed het snel tot een grof deeg. Het is de bedoeling dat het vrij droog is, dus schrik niet dat het niet als een bal samenkomt, dat is juist de bedoeling. Mocht het echt te droog zijn kun je wat melk of citroensap toevoegen, maar pas wel op dat het deeg niet te nat wordt!
- Verplaats het deeg naar je met bloem bestoven werkplek en vorm er een schijf van van ongeveer 3 cm dik.
- Snij de schijf in zes gelijke stukken en leg ze op de bakplaat.
- Bestrijk de scones met wat melk of een losgeklopt ei en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
Laat een reactie achter!