Bratkartoffeln of gebakken aardappeltjes met spek en ui is een Duits aardappel gerecht. Dit makkelijke eenpansgerecht is lekker als lunch of tijdens het avondeten.
![Gebakken uitjes met spek en aardappels](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/07/gebakken-aardappelen-met-spekjes-en-ui.jpg)
Wie wel eens in Duitsland komt kent bratkartoffeln waarschijnlijk wel. Deze makkelijke gebakken aardappeltjes worden vaak geserveerd met een schnitzel en ik ben er gek op!
De spekjes kun je voor vega bratkartoffeln ook weg laten of vervangen door een plantaardige variant.
Dit recept is trouwens ook perfect voor iedereen die wil leren koken. Zeker als je voorgegaarde aardappelschijfjes neemt kan het eigenlijk niet mislukken.
Direct naar
Ingrediënten
Aardappelen - ik gebruik bijna altijd voorgegaarde aardappelschijfjes uit de supermarkt. Zo staan je bratkartoffeln lekker snel op tafel.
Gekookte aardappelen over van gister?? Als je ze in plakjes snijdt zijn ze perfect om voor dit recept te gebruiken!
Spek - in dit recept gebruik ik magere gerookte spekblokjes, maar in reepjes gesneden bacon of ontbijtspek kan ook!
Hoe maak je bratkartoffeln
Pel de ui en snij hem in dunne ringen. Ik halveer de ui altijd eerst even zodat de uien beter verdeelt zijn na het bakken.
Verhit de olie in een grote koekenpan en doe de aardappelschijfjes, uienringen, spekblokjes en wat peper in de hete boter.
Bak de aardappels ongeveer 15-20 minuten tot ze gaar zijn. Breng op smaak met wat peper en zout en serveer de aardappeltjes met een salade.
Benodigdheden
- Een ruime koekenpan met een dikke bodem. Het is verstandig om een koekenpan met een pfas vrije antiaanbaklaag te gebruiken om te voorkomen dat je aardappelschijfjes aanbranden.
- Scherp mesje en een snijplank.
Bewaren
Bratkartoffeln kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Dit gerecht is minder geschikt om in te vriezen.
Opwarmen gaat net makkelijkst in een koekenpan, maar in de magnetron kan ook.
Meer recepten met aardappelen
Recept
Bratkartoffeln - Duitse aardappeltjes met spekjes en ui
Ingrediënten
- 450 gram aardappelschijfjes
- 125 gram magere spekreepjes
- 1 ui
- 2 eetlepels boter of vloeibare margarine
- Peper
- Zout
Instructies
- Pel de ui en snij hem in dunne ringen.
- Verhit de olie in een grote koekenpan en doe de aardappelschijfjes, uienringen, spekblokjes en wat peper in de hete boter.
- Bak de aardappels ongeveer 15-20 minuten tot ze gaar zijn.
- Breng op smaak met wat peper en zout.
Laat een reactie achter!