Een broccoli quiche is een heerlijk gerecht voor een gezellige avond. Het is makkelijk te maken, voedzaam en vol van smaak.
Het is ook een ideaal recept om restjes groenten of kaas op te maken.
![een zelfgemaakte broccoli quiche met spekjes en kaas in een zwarte quichevorm gedragen door een man](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/07/broccoli-quiche.jpg)
Een gerecht als deze quiche met broccoli en spekjes is zeer geschikt als er veel mensen komen eten zoals op een verjaardag of tijdens kerst.
Niet alleen omdat hij makkelijk is om te maken maar hij is ook perfect om de dag van te voren te maken!
Op de dag zelf serveer je hem dan gewoon koud of warm je hem een paar minuten op.
Ingrediënten
Bloem - gewone tarwebloem is prima voor de quiche bodem. Patentmeel of half volkoren meel half tarwebloem kan ook!
Je kunt natuurlijk een kant en klare quiche bodem of hartige taartdeeg gebruiken maar wist je dat zelf hartige taartdeeg maken ook heel makkelijk is?
Boter - boter heeft een heerlijke volle smaak aan de bodem. Ik ga in mijn recepten altijd uit van ongezouten roomboter.
Heb je alleen boter met zout? Voeg dan geen extra zout meer aan het deeg toe.
Spekjes - uitgebakken spekjes passen perfect bij de milde smaak van de broccoli. Je zou ook vega blokjes kunnen gebruiken als je liever vegetarisch eet.
Kruiden - ik gebruik altijd rozemarijn als ik dit recept maak maar andere kruiden zoals tijm of peterselie zijn ook erg lekker!
Benodigsheden
Om deze broccoli quiche te maken heb je een mengkom, vershoudfolie, een koekenpan en een quichevorm nodig. Voor dit recept heb ik een vorm van 33 cm gebruikt.
Bewaar tips
Zelfgemaakte quiche kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Dek hem wel goed af om te voorkomen dat hij uitdroogf.
Wil je de broccoli quiche langer bewaren? Dan raad ik je aan om hem in te vriezen. In de vriezer kun je hem namelijk drie maanden bewaren.
Haal hem ruim van tevoren uit de vriezer en laat hem in de koelkast ontdooien.
Je kunt de quiche zowel warm als koud eten. Opwarmen gaat het beste in een voorverwarmde oven of in de magnetron.
Tip: snij de quiche voor het invriezen alvast in porties en verpak ze per stuk. Zo zet je snel genoeg op tafel zonder de rest weg te gooien!
Meer makkelijke lunch gerechten
Recept
Broccoli quiche met spekjes
Ingrediënten
Voor het hartige taartdeeg
- 250 gram bloem
- 130 gram koude boter
- 4-5 eetlepels koud water
- Een snufje zout
Voor de broccoli quiche
- 400 gram broccoli
- 125 gram spekblokjes
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eieren
- 150 ml melk
- 125 gram geraspte belegen kaas
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel rozemarijn
Instructies
Quiche bodem
- Doe de bloem en het zout in een mengkom en roer het even door elkaar.
- Snij de koude boter in kleine blokjes en wrijf de boter met koude handen door de bloem tot het er uit ziet als broodkrummels.
- Voeg beetje bij beetje ht koude water toe tot je er een soepel deeg avn kunt kneden. Let er wel op dat je het deeg niet te lang kneed!
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
De broccoli quiche
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Breng water aan de kook en blacheer hierin de broccoli. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten.
- Bak ondertussen in een droge koekenpan de spekjes uit en haal ze uit de pan.
- Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in het achtergebleven vet to ze glazig zijn.
- Meng in een mengkom de eieren, melk, rozemarijn, zout, peper en geraspte kaas door elkaar.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uti tot een dunne ronde lap van ongeveer 5 mm dik.
- Leg het deeg in de quichevorm, prik er gaatjes in met een vorm en bak het 5 minuten voor.
- Haal de quiche bodem uit de oven en verdeel er de spekjes, broccoli en uitjes over.
- Giet het eiermengsel over de groente en zet de quiche voorzichtig in het midden van de oven.
- Bak de quiche in 20 minuten gaar of tot de bovenkant een mooie goudbruine kleur heeft.
Laat een reactie achter!