Brookies zijn half brownie en half chocolade koekje met een zachte, fudgy binnenkant en een knapperige buitenkant. Dit recept is super makkelijk om te maken en klaar in minder dan 30 minuten!
![Vijf brookies op een witte achtergrond.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/10/brownie-koekjes.jpg)
Wat is een brookie?
Als je niet bekend bent met brookies, vraag je je misschien wel af wat brookies zijn. Ze zijn eigenlijk half brownie, half koekje, wat betekent dat ze knapperig zijn aan de buitenkant en een zachte, zachte binnenkant hebben.
Dus als je op zoek bent naar de perfecte, zachte, chocolade crinkle cookies die gemaakt zijn zonder eieren of zuivel, dan moet je absoluut dit recept proberen!
Ingrediënten & alternatieven
Bloem: Tarwebloem werkt het beste voor dit recept. Deze bloemsoort bevat minder gluten, en daardoor krijg je zachte, fudgy brownie koekjes. Als je je koekjes glutenvrij wilt maken, kun je de bloem ook vervangen door havermeel.
Suiker: Donkere basterdsuiker bevat melasse, wat de koekjes een diepe karamelsmaak en het geeft de koekjes wat extra kleur. Je kunt natuurlijk ook gewone kristalsuiker gebruiken als je dat in huis hebt.
Olie: Kies een neutrale plantaardige olie zoals zonnebloemolie om deze brookies te maken. De olie zorgt ervoor dat je koekjes niet droog zijn en een zachte brownie achtige structuur krijgen.
Chocolade: Ik gebruik het liefst pure chocolade als ik dit recept maak. Let er wel even op dat de chocolade die je gebruikt geschikt is om mee te bakken. Voor de lekkerste koekjes raad ik je trouwens aan om chocolade met minstens 60% cacao te gebruiken. Zo krijgen ze een extra intense chocolade smaak!
Cacaopoeder: Cacaopoeder heeft net een beetje extra smaak en het zorgt ervoor dat je koekjes fluweelzacht zijn. Het geeft de koekjes ook een intense diepbruine kleur.
Bakpoeder: Deze koekjes hebben een rijsmiddel nodig, daarom voegen we een beetje bakpoeder toe. Je kunt het bakpoeder en de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Zout: Het lijkt misschien vreemd om zout toe te voegen aan een zoet recept, maar het is een belangrijk ingrediënt. Door zout toe te voegen komen de smaken van de andere ingrediënten namelijk beter tot hun recht. Gebruik je gezouten boter? Laat het zout dan wel weg.
Koffie: Chocolade en koffie zijn een klassieke combinatie! De koffie voegt vocht toe aan het recept en versterkt de chocoladesmaak. Als je niet graag koffie gebruikt als je voor kinderen bakt, kun je de koffie vervangen door water, melk of kokosmelk. Warme chocolademelk kan trouwens ook!
Bewaar tips
Je kunt deze brookies ongeveer vier dagen op kamertemperatuur bewaren, maar bij mij thuis halen ze dat nooit omdat ze ruim voor ze bederven al op zijn! Om te voorkomen dat ze uitdrogen, raad ik je aan om ze in een luchtdichte verpakking bewaren of in vershoudfolie te wikkelen.
Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. In de vriezer zijn ze tot zes maanden houdbaar.
Meer lekkere koek recepten
Recept
Brookies
Ingrediënten
- 130 gram donkere basterdsuiker
- 120 ml koffie
- 120 gram chocolade in stukjes
- 80 ml zonnebloemolie
- 130 gram tarwebloem
- 30 gram cacaopoeder
- ½ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
Ook handig
- 1 mengkom
- 1 vel bakpapier
- 1 keukenweegschaal
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175 C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Voeg koffie en suiker toe aan een steelpan. Verwarm de suiker al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost, maar pas op dat je de suiker niet verbrandt.
- Zet zodra de suiker is gesmolten het vuur uit en voeg chocolade, zout en olie toe.
- Laat de chocolade even staan zodat het de tijd heeft om te smelten en roer het dan goed door elkaar tot je een glad mengsel hebt.
- Meng in een grote kom de droge ingrediënten door elkaar.
- Giet de chocolade erbij en meng met een spatel tot het net is gemengd. Zorg ervoor dat je het deeg niet te lang roert, want dan krijg je taaie koekjes.
- Schep kleine porties van het deeg op je bakplaat. Ik gebruik ongeveer twee eetlepels deeg per koekje. Het is belangrijk om het deeg onmiddellijk te gebruiken, want de chocolade zal langzaam opstijven.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes ongeveer 10 minuten tot de bovenkant begint te rimpelen.
- Laat ze ongeveer vijf minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt.
Laat een reactie achter!