Het recept voor de beste bruschetta met tomaat en basilicum! Deze zomerse hapjes maak je met tomaat, olijfolie, knoflook en basilicum in minder dan 10 minuten.
![zelfgemaakte bruschetta met tomaat en basilicum op een plank](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/07/bruschetta-tomaat.jpg)
Ik vind het altijd erg lekker om wat extra Virgin olijfolie of balsamico dressing over mijn bruschetta's te druppelen.
Direct naar
Ingrediënten
Omdat je om bruschetta's te maken maar een paar ingrediënten nodig hebt, is het belangrijk om een zo goed mogelijke kwaliteit te gebruiken.
- Tomaten - ik gebruik het liefst verse trostomaten of cherrytomaten als ik bruschetta maak.
- Extra Virgin olijfolie - gebruik een goede kwaliteit olijfolie om over je bruschetta te druppelen.
- Basilicum - gebruik mooie verse blaadjes.
Vind je dit basisrecept toch een beetje te saai? Je kunt ook wat bruschetta kruiden door de tomaten roeren. Zo krijgen je tomatenblokjes net wat meer pit.
Hoe maak je bruschetta
- Ontvel de tomaten door er met een scherp mes een kruisje op de onderkant te zetten en ze een minuut in kokend water onder te dompelen. Het vel laat zo makkelijk los. Kijk voor een uitgebreide uitleg in mijn post over hoe je makkelijk tomaten kunt ontvellen.
- Verwijder de zaadlijsten en snij de tomaten in kleine blokjes.
- Doe de tomaten samen met de basilicum, peper en zout in een kom en meng het goed door elkaar.
- Snij het brood in plakjes van ongeveer 2 cm en smeer ze aan beide kanten in met de knoflookolie. Leg de plakjes brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ongeveer 10 minuten bruin worden in de oven of bak ze aan beide kanten een paar minuten in een grillpan.
- Leg de broodjes op een bord, wrijf er als ze nog warm zijn het door de helft gesneden knoflookteentje over en verdeel de tomaten over de plakjes.
- Maak de bruschetta af door er een beetje balsamico dressing of olijfolie over te druppelen.
Wat heb je nog meer nodig
- Een goed mes om de tomaten te snijden.
- Een kom om de tomaten en de basilicum in te mengen.
- Een kwast om de olie op het brood te strijken.
Hoe bewaar je bruschetta
Bruschetta kun je beter niet vooraf maken omdat ze het lekkerst zijn als je ze meteen serveert. Het tomaten mengsel kun je natuurlijk wel al vooraf maken! Dek het schaaltje dan af en bewaar het in de koelkast!
Het (afbak)brood kun je in de vriezer bewaren tot je het nodig hebt.
Mijn tips voor de lekkerste bruschetta's met tomaat
- Tomaten hebben als ze in het seizoen zijn een nog betere smaak!
- Haal de zaden uit de tomaten zo word het brood niet te zacht.
Meer zomerse recepten
Recept
Bruschetta maken met tomaat
Ingrediënten
- 1 stokbrood
- 4 grote tomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel basilicum
- 1 teen knoflook
Instructies
- Ontvel de tomaten door er met een scherp mes een kruisje op de onderkant te zetten en ze een minuut in kokend water onder te dompelen. Het vel laat zo makkelijk los.
- Verwijder de zaadlijsten en snij de tomaten in kleine blokjes.
- Doe de tomaten samen met de basilicum, peper en zout in een kom en meng het goed door elkaar.
- Snij het brood in plakjes van ongeveer 2 cm en smeer ze aan beide kanten in met de knoflookolie. Leg de plakjes brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ongeveer 10 minuten bruin worden in de oven of bak ze aan beide kanten een paar minuten in een grillpan.
- Leg de broodjes op een bord, wrijf het door de helft gesneden teentje knoflook er over en verdeel de tomaten over de plakjes.
- Maak de bruschetta af door er een beetje balsamico dressing of olijfolie over te druppelen.
Laat een reactie achter!