Zelfgemaakte chocolade truffels zijn geweldig lekker en ook nog eens makkelijk te maken. Met maar zeven ingrediënten zet je snel zelfgemaakte, romige truffels op tafel.
![Chocolade karamel truffels op een grijze achtergrond](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/08/Chocolade-karamel-truffels.jpg)
Truffels zijn een echte klassieker! De meesten van jullie kennen de traditionele slagroom truffels wel, maar deze chocolade truffels zijn misschien wel nog lekkerder. Omdat je de vulling niet eerst in de vriezer hoeft te koelen zijn ze ook nog eens lekker snel klaar!
Ingrediënten
Voor het maken van dit recept heb je maar een paar ingrediënten nodig. Ik maak mijn karamelsaus altijd zelf. Dit is helemaal niet moeilijk, maar als je liever niet met hete suiker werkt, kun je natuurlijk ook kant-en-klare karamelsaus of bebogeen gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je karamel niet te dun is!
Hoe maak je zelf chocolade truffels?
Als je de karamelsaus hebt gemaakt en even hebt laten afkoelen ben je eigenlijk al bijna klaar. De vulling is eigenlijk niets meer dan een simpele chocolade ganache. Ik maak ze eigenlijk altijd met pure chocolade, maar je kunt de truffels natuurlijk ook met witte chocolade ganache maken.
Na het afkoelen schep je met een theelepel kleine hoopjes ganache waar je balletjes van rolt die je rondom bedekt met wat cacaopoeder.
Hoe bewaar je chocolade truffels
Deze truffels blijven ongeveer een week goed. Als ze te zacht worden, kun je ze beter in de koelkast bewaren, maar dat is niet per se nodig. Je kunt ze ook invriezen als je ze wat langer wilt bewaren. Wikkel ze dan wel goed in vershoudfolie of bewaar ze in een vriezerbakje.
Recept
Chocolade truffels
Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 110 gram pure chocolade
- 100 gram boter
- 125 ml slagroom
- ½ theelepel zeezout *optioneel
Ook handig
- beslagkom
Instructies
- Doe de suiker in een grote pan en laat het langzaam smelten tot het een mooie honingachtige kleur heeft.
- Giet de slagroom er langzaam bij en blijf roeren. Pas op! De stoom is erg heet! De suiker zal weer hard worden, maar als je blijft roeren komt dit helemaal goed.
- Voeg nu de zout toe en roer het nog even door.
- Doe de suiker in een hittebestendige kom en giet de warme karamelsaus over de chocolade.
- Roer na een paar minuten de chocolade en de karamel goed door elkaar tot je een egale gladde massa hebt.
- Laat de chocolade karamel ganache even afkoelen, bedek het met vershoudfolie en zet het in de koelkast tot het helemaal is afgekoeld.
- Als de chocolade weer hard is, haal je het uit de koelkast en schep je er met een lepel kleine beetjes uit die je met je handen tot een balletje rolt. Het rollen gaat makkelijker wanneer je handen koud zijn!
- Rol de balletjes door cacaopoeder en serveer op een schaaltje.
Laat een reactie achter!