Chocoladecake is een makkelijke cake met een intense chocolade smaak. Serveer hem bij een kop koffie en maak hem af met een snelle chocolade ganache.
Ik ben van mening dat je nooit genoeg cake recepten kunt hebben en een recept voor smeuïge chocoladecake mag dan natuurlijk niet ontbreken!
Dit basisrecept is al erg lekker maar je kunt er nog veel meer mee. Later in deze post deel ik mijn favoriete variaties en toppings.
Je kunt dit recept trouwens ook gebruiken om een tulband of cupcakes mee te bakken. Hou er dan wel rekening mee dat je misschien wat meer beslag nodig hebt en dat je de baktijd aanpast.
Ingredienten
Bloem - voor het maken van cake gebruik ik altijd gewone tarwebloem. Tarwebloem bevat minder gluten dan patent meel waardoor je een lekkere luchtige cake krijgt.
Cacaopoeder - de cacaopoeder geeft een rijke chocoladesmaak aan je cake. Zorg er wel voor dat er geen klontjes in zitten door de cacaopoeder even door een zeef te halen voor je het in de mengkom doet.
Eieren - de eieren zorgen er samen met het bakpoeder voor dat je beslag goed rijst en luchtig wordt.
Het geeft ook een volle smaak aan het geheel en voorkomt dat je cake te droog wordt.
Je kunt trouwens ook cake bakken zonder eieren!
Zure room - dit ingrediënt lijkt misschien een beetje vreemd maar het geeft echt een heerlijke smaak aan de cake en helpt er voor te zorgen dat hij lekker smeuïg wordt.
Door het zuur van de room kan het pakpoeder ook beter zijn best doet waardoor de cake minder zwaar is.
Bakpoeder - bakpoeder is een rijsmiddel die we toevoegen om te voorkomen dat je cake te zwaar wordt. Je kunt de bloem en het bakpoeder ook vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Suiker - gewone kristalsuiker is prima als je dit recept maakt maar voor een extra rijke smaak raad ik je aan om donkere basterdsuiker te gebruiken.
Vanille - vanille geeft een milde zoete smaak aan het geheel. Ik gebruik meestal vanille extract maar vanillesuiker of een vanillestokje kan ook!
Boter - in deze cake gaat best wat boter. Dit zorgt niet alleen voor de smaak maar het zorgt er ook voor dat je cake stevig wordt en niet uitdroogt.
Je kunt ook prima cake bakken met margarine. Sterker nog als ik boeren cake bak vind ik dat zelfs lekkerder.
Hou er wel rekening mee dat ik in mijn recepten altijd uit ga van ongezouten boter. Heb je alleen boter of margarine met zout voeg dan geen extra zout meer toe.
Mijn tips voor het bakken van een perfecte chocoladecake
Meng het beslag niet te lang. Als je het beslag te lang roert krijg je een taaie droge cake.
Stop dus zodra de ingrediënten gemengd zijn.
Bak de chocoladecake niet te heet. Als je de oven erg heet zet krijg je een scheur aan de bovenkant en loop je het risico dat de cake nog niet gaar is als de bovenkant de donker wordt.
Zorg ervoor dat je ingrediënten op temperatuur zijn. Dit is vooral belangrijk voor eieren.
Gebruik bakpapier. Door een stuk bakpapier op de bodem van je cakeblik te leggen haal je de chocoladecake na het bakken gemakkelijk uit de vorm.
Controleer of de cake gaar is. Door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken kun je snel zien of je cake gaar is.
Komt hij er schoon uit dan kun je de cake uit de oven halen.
Blijft er een beetje beslag aan de satéprikker zitten dan kun je de cake beter nog 5-10 minuten in de oven laten staan en het dan nog een keer testen.
Maak de ganache een dag eerder. Door de ganache in de koelkast te zetten wordt het iets harder waardoor je de laag mooier kunt verdelen.
De lekkerste topping voor chocoladecake
Voor de foto heb ik een laagje pure chocolade ganache op de cake gesmeerd. Dit maakt hem extra smeuïg en geeft een intense chocolade smaak.
Je kunt hiervoor pure chocolade gebruiken maar witte chocolade ganache past er ook erg goed bij!
Hou je het liever simpel dan is een toef slagroom of Zwitserse room ook erg lekker.
Je kunt de cake ook bestrooien met een dun laagje poedersuiker.
Variaties
Stukjes chocolade. Roer wat fijngemalen chocolade of chocolate chips door het beslag.
Noten. Fijngehakte noten zoals amandel, hazelnoten of walnoten passen ook erg goed bij de chocoladesmaak.
Fruit. Voeg eens wat stukjes fruit toe om de cake een frisse smaak te geven. Dit kan vers fruit zijn maar bevroren of gedroogd fruit kan ook!
Koffie. Koffie versterkt de smaak van chocolade dus probeer eens de helft van de melk te vervangen door sterke koffie of voeg een eetlepel instant koffie aan het beslag toe.
Kruiden. Zeker in de herst en wi ter is het erg lekker om wat specerijen zoals kaneel of speculaaskruiden aan het beslag toe te voegen.
Benodigdheden
Om deze chocoladecake te maken heb je een ruime mengkom met handmixer of garde, een weegschaal, een maatbeker en een cakeblik van 25 cm nodig.
Om te voorkomen dat je cake aan het cakeblik blijft plakken is het handig om een stuk bakpapier te gebruiken.
Bewaar tips
Chocoladecake blijft verpakt in vershoudfolie ongeveer drie tot vier dagen goed. Bewaar hem niet in de koelkast want dan droogt hij sneller uit.
Om hem langer te bewaren kun je hem beter invriezen.
Wikkel de cake in vershoudfolie voor je hem in de vriezer legt. Op deze manier kun je hem ongeveer zes maanden bewaren.
Om snel een plakje cake te serveren kun je de cake voor het invriezen alvast in plakjes snijden en deze per stuk verpakken.
Meer lekkere cake recepten
Recept
Chocoladecake
Ingrediënten
- 180 gram bloem
- 60 gram cacaopoeder
- 200 gram donkere basterdsuiker
- 230 gram boter
- 125 gram zure room
- 4 eieren
- 50 ml melk
- 1 theelepel bakpoeder
- Een snufje zout
Voor de chocolade ganache
- 100 ml slagroom
- 80 gram chocolade
Instructies
- Vet een cakeblik in en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de zachtgeworden boter in een mengkom en roer het even los.
- Voeg de suiker toe en mix het een paar minuten tot de boter romig en licht van kleur is.
- Voeg een voor een de eieren toe en meng er zodra de eieren zijn opgenomen de melk, zure room en de vanille doorheen.
- Schep de bloem, het zout, het bakpoeder en het cacaopoeder in de mengkom en mix tot alles gemengd is.
- Giet het cake beslag in het ingevette cakeblik en bak de chocoladecake in het midden van de oven in 50-60 minuten gaar.
- Controleer of de cake gaar is door er met een sateprikker in te prikken en laat de cake helemaal afkoelen voor je de ganache er over verdeelt.
De ganache
- Hak de chocolade in kleine stukjes en doe ze samen met de slagroom in een hittebestendige schaal.
- Zet de schaal op een pan met een klein laagje kokend water en roer tot alles gesmolten is en je een egale massa hebt. Let er goed op dat het water de schaal niet raakt!
- Laat de ganache helemaal afkoelen en verdeel het over de cake.
TW zegt
Met Courgette rasp erdoor is de cake nog meer smeuïg.
Maayke zegt
Wat een goede tip dat ga ik zeker een keer proberen!