Zelf chocoladesaus met cacaopoeder maken is super makkelijk en snel klaar. Dit recept maak je in minder dan tien minuten met maar vier simpele ingrediënten.
![een close up van zelfgemaakte chocoladesaus met cacaopoeder](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/12/chocoladesaus-maken-met-cacaopoeder.jpg)
Deze chocoladesaus maak je met cacaopoeder in plaats van pure chocolade. Een voordeel hiervan is dat hij niet stolt en je hem ook koud kunt serveren.
Hou er wel rekening mee dat de saus tijdens het afkoelen wat dikker wordt dus stop niet tr laat met koken. Mocht het toch wat te dik zijn kun je de saus wat verdunnen met een beetje extra melk.
Ingrediënten
Cacaopoeder - deze chocoladesaus is zo makkelijk om te maken omdat je er in plaats van chocolade cacaopoeder aan toevoegt. Voor een extra intense chocolade smaak kun je wat meer cacaopoeder of 40 gram chocolade toevoegen.
Suiker - gewone kristalsuiker is prima voor dit recept. Donkere basterdsuiker geeft een lichte karamelsmaak aan de saus wat zeker bij chocolade pannenkoeken of ijs erg lekker is!
Melk - voor een lekker romige saus kun je het beste volle melk of een mengsel van 400 ml melk en 100 ml slagroom gebruiken.
Als je lactosevrij eet of liever geen zuivel gebruikt is een plantaardige melk zoals amandelmelk of havermelk een prima vervanger. Ik zou zelf geen sojamelk gebruiken omdat de smaak wat overheersend kan zijn.
Maizena - in dit recept gaan geen eieren dus gebruik je bloem of maizena om de saus te binden.
Net als andere sauzen op basis van bloem of maizena zoals banketbakkersroom kan er tijdens het afkoelen een vel onstaan. Dit kun je voorkomen door zodra je de saus in een schaalt hebt gegoten een stukje vershoudfolie op de chocoladesaus te leggen.
Koffie - koffie versterkt de smaak van de chocolade daarom voeg ik altijd een paar eetlepels toe. Net als het zout is de koffie optioneel dus je kunt beide ingrediënten ook weg laten.
Tip: een scheutje koffielikeur is ook erg lekker in deze saus!
Waar serveer je deze saus bij
- Ijs en chocoladesaus is een klassieke combinatie! Ik vind het erg lekker over vanilleijs of mokkaijs.
- Een bananen split of dame blanche.
- Over desserts zoals cake en brownies.
- Deze saus wordt warm ook bij churos geserveerd.
- Schenk een beetje over warme witte chocolademelk!
- Maak er een chocolade fondue van! Dip er bijvoorbeeld aardbeien of banaan in.
- Over warm fruit zoals gebakken appel of gepocheerde peren.
Als je wat saus over hebt hoef je die zeker niet te gooien! Doe de overgebleven chocoladesaus samen met wat melk in een steelpan en maak er een heerlijke warme chocolademelk van.
Benodigdheden
Om chocoladesaus te maken heb je een steelpan met een garde pollepel, een weegschaal en een maatbeker nodig.
Bewaar tips
Deze saus blijft in de koelkast ongeveer vijf dagen goed.
Meer lekkere recepten met chocolade
Recept
Chocoladesaus met cacaopoeder
Ingrediënten
- 40 gram cacaopoeder
- 60 gram suiker
- 500 ml volle melk
- 15 gram maizena
- Een snufje zout
- 2 eetlepels sterke koffie *optioneel
Instructies
- Doe de suiker samen met het cacaopoeder, de maïzena en de zout in een ruime steelpan en roer het met een garde goed door elkaar tot er geen klontjes meer te zien zijn.
- Giet al roerend beetje bij beetje de melk bij het cacaomengsel tot je een egale massa hebt.
- Zet het vuur aan en breng het langzaam aan de kook.
- Blijf de saus roeren en zet zodra de saus de gewenste dikte heeft het vuur uit. Hou er rekening mee dat de chocoladesaus nog wat dikker wordt tijdens het afkoelen.
- Giet de saus eventueel door een zeef in een schaaltje en serveer direct of leg er een vel vershoudfolie op om de saus af te laten koelen.
Laat een reactie achter!