Frisse citroen bramencake met Griekse yoghurt is een zomers gebakje met verse bramen. Maak de cake af met een frisse citroen dressing of strooi er een beetje poedersuiker over.
![Bramencake met Griekse yoghurt glazuur,](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/11/bramencake.jpg)
Ik ben gek op bramen en ben dan ook elk jaar weer superblij als mijn bramenstruik weer vol bloemen staat. Bramen uit eigen tuin zijn namelijk een stuk lekkerder dan die uit de supermarkt! Een recept voor cake met bramen kan daarom niet ontbreken!
Deze citroen bramencake maak je met olie en Griekse yoghurt waardoor de cake een stuk lichter is dan wanneer je hem met boter zou maken.
Ingrediënten
Bloem - voor het maken van cake kun je beter patentmeel gebruiken. Deze bloemsoort bevat meer gluten waardoor je een zachtere cake krijgt.
Griekse yoghurt - Griekse yoghurt zorgt voor een frisse smaak en een heerlijke zachte structuur. Je zou de Griekse yoghurt ook kunnen vervangen door gewone yoghurt of een beetje zure room.
Eieren - je kunt natuurlijk geen cake bakken zonder ei. De eieren zorgen voor de mooie gele kleur en maken de cake lekker luchtig. Voor het beste resultaat kun je het beste zo vers mogelijke eieren gebruiken.
Bramen - verse bramen zijn het allerlekkerst. Als je ze zelf plukt let er dan even dat ze schoon zijn en er geen beestjes in zitten.
Citroen - citroen heeft een frisse zomerse smaak aan de cake. Gebruik wel vers citroensap dat geeft echt een beter resultaat dan citroensap uit een flesje. Voor een extra intense citroensmaak kun je een theelepel citroenextract aan het beslag toevoegen.
Suiker - gebruik bij het maken van deze bramencake witte basterdsuiker. Dit helpt om een zo zacht en luchtig mogelijke cake te bakken.
Variaties
Misschien ben je niet zo gek op bramen of wil je toch liever een andere frosting? Probeer dan eens een van de volgende varianten.
- Chocolade. Chocolade en bramen zijn natuurlijk een klassieke combinatie. Voeg twee eetlepels cacaopoeder of 100 gram in stukjes gesneden chocolade aan het beslag toe voor een heerlijke chocolade bramencake.
- Botercrème. In plaats van de roomkaas frosting kun je natuurlijk ook botercrème gebruiken. Naturel is al erg lekker, maar chocolade botercrème past er ook goed bij!
- Andere vruchten. Probeer een wat andere vruchten zoals frambozen, aardbeien of aalbessen als je deze cake maakt. Een combinatie is ook erg lekker!
Mijn tips voor de perfecte bramencake
Voeg een beetje bloem aan de bramen toe. Door er voor te zorgen dat alle bramen een laagje bloem hebben voor je ze door het beslag roert voorkom je dat alle bramen naar de bodem zakken!
Kamertemperatuur. Voor je begint, is het belangrijk dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Zo krijg je een lichter en luchtigere cake.
Neem je tijd. Bak de cake niet op een te hoge temperatuur om hem sneller te garen. Dan gaart hij te snel en krijg je een scheur aan de bovenkant.
Gebruik verse producten. Hoe verser je ingrediënten zijn, hoe beter het resultaat! Dit geldt vooral voor de eieren, bakpoeder en de bramen.
Vet je vorm goed in. Door je cakeblik goed in te vetten en er daarna een dun laagje bloem of kristalsuiker in te strooien laat je bramencake makkelijker los! Schud het overtollige bloem er wel even uit.
Leg een vel bakpapier op de boden van je bakvorm. Een andere manier om te voorkomen dat de bodem vast blijft plakken is door een stukje bakpapier op de bodem te leggen. Deze kun je eventueel ook langer maken en langs de zijkanten omhoog laten komen.
Veel gestelde vragen
Natuurlijk. Hou er wel rekening mee dat cupcakes sneller gaar zijn, dus controleer na 10 minuten even of ze gaar zijn of dat ze nog wat langer in de oven moeten staan.
Jazeker! Bramen zijn er alleen in de nazomer en dit recept is te lekker om alleen in de zomer te maken. Vervang de verse bramen dus gerust door dezelfde hoeveelheid bevroren bramen.
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je twee mengkommen, een weegschaal, een maatbeker, een handmixer, bakpapier en een bakvorm nodig.
Ik gebruik altijd een cakeblik van 25 cm maar een ronde vorm kan ook. Let er wel even op dat de inhoud van je vorm gelijk is aan die van een cakeblik of verdubbel het recept.
Bewaren
Vers gebakken citroen bramencake blijft ongeveer vijf dagen goed. Bewaar cake nooit in de koelkast, want dan droogt hij sneller uit!
Je kunt de cake ook invriezen. Laat de cake na het bakken helemaal afkoelen en wikkel hem in vershoudfolie. Zo kun je de cake ongeveer zes maanden bewaren. Je kunt de cake voor het invriezen al in plakjes snijden en apart verpakken. Zo haal je makkelijk een of meerdere porties uit de vriezer.
Het duurt wel even voor het weer ontdooid is. Haal de bramencake dus minstens een uur voor serveren uit de vriezer.
Meer lekkere cake recepten
Recept
Citroen bramencake met Griekse yoghurt
Ingrediënten
Voor de bramen cake
- 230 gram zachte boter
- 180 gram witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 3 eetlepels citroensap
- 70 gram Griekse yoghurt
- 50 ml melk
- 1 eetlepel citroenrasp
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
Voor de topping
- 280 gram Griekse yoghurt
- 130 gram poedersuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175 graden en vet een cakeblik van 25 cm in.
- Klop de boter met de suiker tot het romig en licht van kleur is. Dit gaat het makkelijkst als je de boter ruim van tevoren uit de koelkast haalt en hem op temperatuur laat komen.
- Voeg een voor een de eieren toe. Het is belangrijk dat je pas het volgende ei toevoegt als het vorige ei helemaal is opgenomen.
- Roer het citroensap, de Griekse yoghurt en de melk door het mengsel tot je een glad beslag hebt.
- Voeg nu de bloem, het bakpoeder en het zout toe en mix het tot je een glad beslag hebt.
- Schep de bramen door het beslag en giet het in je cakeblik.
- Zet de cake in het midden van de oven en bak hem in 50-60 minuten gaar.
- Haal de bramencake uit de oven en laat hem helemaal afkoelen voor je hem decoreert met het glazuur.
Het citroen glazuur
- Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een schaaltje en roer het goed door elkaar. Hou een klein beetje Griekse yoghurt apart en voeg dat beetje bij beetje toe tot je glazuur de gewenste dikte heeft.
- Verdeel het glazuur over de cake en verdeel er eventueel nog wat verse bramen over.
Laat een reactie achter!