Deze luchtige verse citroen pannenkoeken zijn het perfecte ontbijt om de dag mee te beginnen. Je hebt maar een paar basisingrediënten nodig en minder dan 15 minuten om dit gemakkelijke ontbijtrecept in elkaar te flansen.
![Een stapel citroen pannenkoeken](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/11/Citroen-pannenkoeken.jpg)
Als je nog nooit citroenpannenkoeken hebt gegeten, moet je ze zeker proberen. De citroen is niet overheersend en door het zuur zijn de pancakes extra luchtig.
Ik serveer de mijne graag met lemon curd en wat poedersuiker erover gestrooid, maar de subtiele citroensmaak past bij al je favoriete toppings.
Ingrediënten
Bloem - voor dit recept heb je gewone tarwebloem nodig. Je zou de bloem en het bakpoeder ook kunnen vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Je kunt ook havermeel gebruiken als je ze glutenvrij wilt maken.
Bakpoeder - Hierdoor worden je pannenkoeken lekker luchtige. Als je extra luchtige pannenkoeken wilt, mag je gerust wat meer toevoegen!
Melk - ik gebruik altijd koemelk als ik dit recept maak, maar je kunt plantaardige melk gebruiken zoals haver- of kokosmelk om deze pannenkoeken lactosevrij te maken.
Boter - door gesmolten boter aan het pannenkoekenbeslag toe te voegen drogen ze niet uit en krijgen ze een heerlijke volle smaak.
Als je de pannenkoeken zuivelvrij wilt maken, kun je de boter vervangen door een neutrale olie zoals zonnebloemolie.
Citroensap - citroensap geeft deze pannenkoeken een heerlijke frisse smaak zonder te zuur te zijn. Gebruik liever geen citroensap uit een fles, het resultaat zal niet zo lekker zijn als met verse citroenen.
Suiker - om de citroen in balans te brengen, moet je een zoetstof toevoegen. Ik heb gewone kristalsuiker gebruikt, maar je kunt ook honing gebruiken.
Hoe maak je citroen pannenkoeken
Meng in een grote kom de droge ingrediënten tot ze goed gecombineerd zijn. Doe de natte ingrediënten in een aparte kom en klop ze even los.
Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng tot het net gecombineerd is. Het is niet erg als er een paar klontjes overblijven, maar het is belangrijk om niet te veel te mengen.
Verhit een pan en bestrijk deze licht met olie. Doe een paar eetlepels beslag in de hete pan en bak tot de bovenkant begint op te drogen en er belletjes verschijnen. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten.
Wanneer de onderkant goudbruin is, draai je de pannenkoeken om en bak je deze kant goudbruin. Haal de pannenkoeken uit de pan en houd ze warm onder een schone theedoek of een omgekeerd bord.
Toppings
- Vers fruit
- Stroop of honing
- Grapefruit curd en jam
- Slagroom of chocolade slagroom
- Nutella of chocoladesaus.
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je twee kommen, maatbekers of een keukenweegschaal en een garde nodig. Je hebt ook een anti-aanbak koekenpan met een spatel nodig om ze te bakken.
Bewaar tips
Je kunt deze pannenkoeken ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Als je ze langer wilt bewaren, raad ik aan ze in te vriezen.
In de vriezer blijven ze tot drie maanden vers.
Laat de pannenkoeken volledig ontdooien voordat je ze opnieuw opwarmt in een droge koekenpan op matig vuur of in de magnetron.
Meer pannenkoek recepten
Recept
Citroen pannenkoeken
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 180 ml melk
- 60 ml citroensap
- 1 ei
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 3 eetlepels gesmolten boter
Instructies
- Meng in een grote kom de droge ingrediënten tot een goed mengsel. Doe de natte ingrediënten in een aparte kom en klop ze even los.
- Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng tot het net gecombineerd is. Het is niet erg als er een paar klontjes overblijven, maar het is belangrijk om niet te veel te mengen.
- Verhit een pan en bestrijk deze licht met olie. Doe een paar eetlepels beslag in de hete pan en bak tot de bovenkant begint op te drogen en er belletjes verschijnen. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten.
- Als de onderkant goudbruin is, draai je de pannenkoeken om en bak je deze kant goudbruin. Haal de pannenkoeken uit de pan en houd ze warm op een schone handdoek.
Laat een reactie achter!