Deze makkelijke citroencake met een heerlijk frisse citroenglazuur is een van mijn favoriete cake recepten. Als je net als ik gek bent op nagerechten met een citrussmaak dan is deze smeuïge cake het perfecte nagerecht voor jou!
![citroencake die word aangesneden op een houten snijplank met een vel bakpapier en citroenglazuur](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/08/citroencake.jpg)
Ik bak zeker in de zomer heel graag met citroen of andere citrus vruchten. Daarom heb ik al veel citroen recepten met jullie gedeeld, en een cake met verse citroen mag natuurlijk niet ontbreken. Het was dan natuurlijk ook te verwachten dat er een recept voor citroencake online zou komen! Deze cake is trouwens ook de basis voor mijn lemon curd cake. Het citroenglazuur is optioneel, maar maakt de cake wel extra feestelijk.
De citroencake is, geserveerd met wat vers geklopte slagroom of zelfgemaakte lemon curd, heerlijk bij een kop thee of koffie en doet het altijd erg goed tijdens Pasen en kerst. Het is dus ook niet zo gek dat bij Starbucks citroencake al jaren op het menu staat. Als je gek bent op hun lemon loaf wil je dit recept dus zeker een keer maken!
Met welke ingrediënten maak je citroencake?
Om te beginnen heb je voor het bakken van citroencake natuurlijk bloem en een aantal andere basis ingrediënten zoals bakpoeder, suiker en zout nodig. Ik gebruik altijd gewone tarwebloem bij het maken van cake omdat deze minder gluten bevat en je daardoor een heerlijk luchtige, smeuïge cake krijgt. Je kunt natuurlijk wel andere bloemsoorten gebruiken, maar dan is het wel extra belangrijk dat je het beslag niet te lang mengt. Hier vertel ik hieronder meer over. Het hoeft trouwens geen dure bloem te zijn hoor. Een pak uit de supermarkt is goed genoeg.
Naast de bloem is het ook belangrijk dat je ongezouten boter gebruikt. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk teveel zout aan je beslag toevoegt. Boter zorgt niet alleen voor een heerlijke romige smaak maar zorgt ook voor stevigheid en het zorgt er deels voor dat je cake niet uitdroogt. Let er dus op dat je een boter gebruikt die je lekker vind want het bepaalt voor een groot deel de smaak van de cake. Je kunt trouwens ook margarine gebruiken. En ik weet het echte boter fans rennen nu hard weg, maar ik vind cake met margarine vaak lekkerder.
Verder heb je natuurlijk citroenen nodig! Omdat citroen de ster van het recept is is het echt heel belangrijk om verse citroenen te gebruiken en geen sap uit een flesje. De smaak is echt niet te vergelijken en het resultaat is met vers geperst sap zo veel lekker.
Mijn tips voor een perfect smeuïge citroencake
Mix niet te lang. Voor de perfect luchtige cake is het belangrijk om te stoppen met het mixen van het beslag zodra de bloem is opgenomen. Ga je te lang door dan krijg je een compacte, droge cake en dat wil niemand.
Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Voor de lekkerste citroencake is het belangrijk dat je je ingrediënten ruim van tevoren uit de koelkast haalt. Bewaar je je eieren in de koelkast vergeet deze dan niet!
Gebruik vers citroensap. Ik zei het al eerder maar vers geperst citroensap geeft een veel betere smaak aan de cake dan citroensap uit een flesje. Dat wordt namelijk gemaakt voor een consentraat met wat water en dat verschil proef je! Als je ook geraspte citroenschil toevoegt koop dan onbespoten citroenen. Zo weet je zeker dat je zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen krijgt.
Bekleed je bakblik met bakpapier. Leg een laagje bakpapier op de bodem van je cake blik. Zo haal je je cake na het bakken makkelijk uit de vorm. Zorg er wel voor dat het bakpapier glad op de bodem ligt, anders krijg je lelijke deuken in je cake. Als je bakpapier niet goed blijft zitten kun je een klein beetje boter in je vorm smeren voor je het bakpapier er in legt.
Benodigdheden
Om deze citroencake te maken heb je een grote mengkom, een garde of mixer, een spatel, een cakeblik van 25 cm, een citruspers, een keukenweegschaal, een maatbeker en een stuk bakpapier nodig.
Bewaar tips
Deze citroencake kun je ongeveer 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Zorg er wel voor dat er geen lucht bij kan komen, anders droogt hij sneller uit. Je kunt je citroencake ook heel goed invriezen. Laat hem dan helemaal afkoelen en wikkel de cake in vershoudfolie. Op die manier blijft hij in de vriezer ongeveer drie maanden goed. Na die drie maanden kun je de cake vaak nog wel eten, maar droogt hij sneller uit, dus ruik en kijk goed voor je hem weggooit!
Tip: Als je de cake voor het invriezen in plakjes snijdt, kun je er makkelijk een portie uit halen. Wikkel deze apart van elkaar in folie voor het invriezen.
Meer makkelijke cake recepten
Recept
Citroencake
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 180 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 gram boter
- ½ theelepel zout
- 4 eieren
- 4 eetlepels citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
Voor het glazuur
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel citroensap *voeg het sap beetje bij beetje aan de poedersuiker toe tot de glazuur de gewenste dikte heeft
Ook handig
- Citruspers
- bakkwast
- Beslagkom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet het cakeblik in. Leg een stukje bakpapier op de bodem en zet het cakeblik apart.
- Doe de zachte boter en de suiker in een ruime mengkom en klop de boter met een mixer of garde tot het romig en licht van kleur is. Dit kan wel 5 minuten duren.
- Voeg een voor een de eieren toe. Het is belangrijk dat je het volgende ei er pas bij doet als de vorige helemaal is opgenomen.
- Giet het citroensap en de citroenrasp er bij en roer het door het botermengsel.
- Voeg de bloem, het zout en het bakpoeder toe en roer het door de boter.
- Giet het cakebeslag in de beboterde cakeblik en zet de vorm in het midden van de oven.
- Bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit dan kun je de cake uit de oven halen en laten afkoelen.
- Haal de cake na 10 minuten uit de vorm en laat hem verder op een rooster afkoelen.
- Meng als de cake helemaal is afgekoeld de poedersuiker met een beetje citroensap en verdeel de citroenglazuur over de cake.
Laat een reactie achter!