Dadelcake met walnoten is een makkelijke cake met een heerlijke zelfgemaakte karamel topping. De cake is perfect als tussendoortje of als iets lekkers bij de koffie of thee. Zelfs ik die eigenlijk niet een grote dadel fan is, kon niet van deze cake af blijven!
![Een hand die een stukje dadel cake oppakt.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/11/dadelcake.jpg)
Er zijn trouwens wel een paar dingen waar je op moet letten bij het bakken van een dadelcake. Het is namelijk heel belangrijk dat je het beslag niet te lang mixt. Je wilt dat je cake lekker luchtig blijft en door het mengen vormen er te veel gluten waardoor je cake droog en taai wordt.
Het is ook handig als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als alles dezelfde temperatuur heeft, meng je ze veel makkelijker door de zachte boter!! Zorg er trouwens ook voor dat je na het toevoegen van het eerste ei een gladde massa hebt voor je het volgende toevoegt!
Ingrediënten
Bloem - gewone tarwebloem is prima voor het bakken van deze cake. Hier zitten minder gluten in dan in bijvoorbeeld patentmeel waardoor je cake minder snel taai is. Je kunt de bloem ook vervangen door zelfrijzend bakmeel, maar laat dan wel het bakpoeder weg! Wist je trouwens dat havermeel ook erg lekker is om een cake mee te bakken en dat zelf havermeel maken erg makkelijk is?
Dadels - voor deze cake is het belangrijk dat je zachte dadels gebruikt. Ik gebruik het liefst medjoul dadels. Deze zijn lekker groot en makkelijk in stukjes te snijden.
Noten - walnoten en dadels zijn een waanzinnige combinatie. Ik voeg daarom altijd wat fijngehakte walnoten aan het cakebeslag toe. Andere noten zoals hazelnoten of pecannoten zijn trouwens ook erg lekker!
Olie - net als bij carrot cake maak je deze dadelcake niet met boter maar met zonnebloemolie. Hierdoor krijg je een heerlijk zachte, smeuïge cake. Let er wel op dat je een olie met een milde smaak gebruikt. Voor de topping heb je wel een klein beetje boter nodig maar die zou je ook kunnen vervangen door margarine.
Dadelcake met karamel topping
De karamel topping maak ik het liefste helemaal zelf. Om de karamel te maken heb je alleen wat kristalsuiker, boter en slagroom nodig. Hoe ik dat doe, leg ik hier onder in de receptkaart stap voor stap uit. Ik maak het meestal naturel, maar je kunt er ook een beetje zeezout of kaneel doorroeren!
Heb je helemaal geen zin om met hete suiker aan de gang te gaan dan kun je natuurlijk ook kant-en-klare karamelsaus of bebogeen gebruiken. Hou er wel rekening mee dat de saus niet te vloeibaar moet zijn anders loopt hij van de cake af.
Je kunt de karamel topping trouwens ook vervangen door chocolade ganache of kaneel slagroom. Deze opties maken de cake iets minder zoet. Het is dan wel extra lekker als je er wat fijngehakte walnoten over strooit.
Bewaar tips
Verse dadel cake blijft op kamertemperatuur zeker vier dagen goed. De karamelsaus kun je in de koelkast een stuk langer bewaren. Hou er wel rekening mee dat de suiker vocht aantrekt en de topping dus wat zachter kan worden. Dit kun je voorkomen door hem in de koelkast te bewaren of er later op te smeren.
Meer makkelijke cake recepten
Recept
Dadelcake
Ingrediënten
Voor de dadelcake
- 4 eieren
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ theelepel zout
- 150 ml zonnebloemolie
- 220 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 160 ml melk
- 100 gram fijngehakte walnoten
- 225 gram dadels in kleine stukjes
Voor de karamelsaus
- 150 gram kristalsuiker
- 40 gram slagroom
- 60 gram boter
- ¼ theelepel zout
Ook handig
- 1 Beslagkom
- 1 ovenschaal 20x25
Instructies
De dadelcake
- Verwarm je oven voor op 175 C en vet een bakvorm van 20x25 in.
- Doe de eieren, de suiker, het zout, de zonnebloemolie en de vanillesuiker in een ruime beslagkom en mix het goed door elkaar tot het lichter van kleur en luchtig is.
- Giet de melk er bij en mix het nog even goed door.
- Voeg de bloem, de kaneel en het bakpoeder toe en meng het met een garde tot er geen klontjes meer zijn.
- Schep de dadels en de walnoten door het beslag en giet het in de bakvorm.
- Zet je dadelcake in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 30 minuten gaar. Omdat elke oven anders is, raad ik aan om na 25 minuten even te controleren of je cake al gaar is. Dit doe je door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Komt hij er schoon uit dan is hij klaar.
- Haal de dadelcake uit de oven en laat hem helemaal afkoelen voor je hem serveert.
De karamelsaus
- Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en laat de suiker op laag vuur langzaam smelten. Dit kan even duren, maar zet het vuur niet hoger!
- Zet zodra de suiker gesmolten is en een mooie honingkleur heeft het vuur zacht en roer er de slagroom door. LET OP! De suiker is erg heet en door het toevoegen van de room ontstaat er veel stoom en bubbelt de suiker omhoog.
- Verwarm het geheel al roerend tot alle eventueel gestolde deeltjes weer vloeibaar zijn zet dan het vuur uit.
- Voeg de boter en het zout toe en blijf roeren tot de boter gesmolten is en je een mooie gladde karamelsaus hebt.
- Giet de karamel in een hittebestendige kom en laat het helemaal afkoelen.
- Smeer de karamel over de dadelcake en snijdt het in kleine blokjes.
Cecilia zegt
Hallo, welke maat bakvorm gebruik je voor de dadelcake?
Maayke zegt
Hoi Cecilia! Ik heb een bakvorm van 20 bij 25 centimeter gebruikt.
J. Knoops zegt
Bij dadelcake recept staat niet vermeld aantal graden de oven moet zijn ?
Maayke zegt
De dadelcake bak je op 175 graden.
A.M van den Broek zegt
Misschien ontgaat het mij,maar kan niet ontdekken op welke temperatuur de dadelijke word gebakken
A.M zegt
Bij reacties de bak temperatuur gevonden.Cake staat nu in de oven.
Maayke zegt
Gelukkig! Mijn recepten worden overgezet naar een andere receptkaart en daar gaat soms iets mis, maar ik zal het meteen aanpassen! Is je cake gelukt?
A.M zegt
Dadelcake gelukt.Zo lekker dat ik vandaag weer een aan het bakken ben.
Omdat ik weinig suiker gebruik vervang ik die door Zusto.Dadels en de melk zijn al zoet.