Gekarameliseerde witlof is een makkelijk bijgerecht voor tijdens het kerstdiner, maar deze zoete groente doet het eigenlijk altijd goed. Omdat je de witlof al in een kwartier klaar hebt, is er eigenlijk geen reden om dit recept niet te maken!
![Gekarameliseerde witlof in een koekenpan.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/12/gekarameliseerde-witlof-met-tijm.jpg)
Direct naar
Iedereen kent wel de witlof met ham en kaas uit de oven en dat is al erg lekker, maar als je echt iets speciaals op tafel wil zetten is dit het ideale gerecht. Voor mij is gekarameliseerde witlof dus ook het perfecte bijgerecht voor het kerstdiner.
Witlof is tegenwoordig niet bitter meer, maar toch is lang niet iedereen gek op deze witte groente. Door de witlof te bakken in wat boter met eventueel wat suiker krijgt de witlof een heerlijke zoete smaak waar bijna iedereen gek op is.
De inspiratie voor dit recept komt van de blog van Sandra. Zij deelt op haar website culi-sandra.nl supermakkelijke recepten en geeft daarbij vaak tips wat je met restjes kunt doen! Het is dus zeker de moeite waard om daar ook een keer te kijken. Haar witlof maakt ze met blauwe kaas en balsamico wat het gerecht nog specialer maakt!
Waarom is gekarameliseerde witlof zo geweldig?
- Door het karameliseren verdwijnt de licht bittere smaak waardoor kinderen deze groente vaak lekkerder vinden.
- Het is een makkelijk gerecht, maar ziet er luxe uit.
- Gekarameliseerde witlof staat snel op tafel! Perfect dus voor tijdens de drukke feestdagen.
- Je kunt het recept makkelijk aanpassen.
Ingrediënten
Voor het maken van dit gerecht heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig. Sterker nog, ik ben van mening dat hoe simpeler je het maakt, hoe lekkerder de witlof wordt. Ik voeg wel vaak wat verse kruiden zoals tijm of rozemarijn toe, maar als je die niet hebt, kun je die heel makkelijk weglaten.
Kies bij het maken van gekarameliseerde voor mooie stevige stronken. Ik let er ook altijd op dat ze niet te groot zijn zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Tip: vervang de suiker eens door een eetlepel honing en een theelepel tijm.
Hoe maak je gekarameliseerde witlof
Gekarameliseerde witlof is erg makkelijk om te maken, maar er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten voor het beste resultaat. Zo kun je bijvoorbeeld de harde kern beter uit de witlof snijden omdat deze erg bitter is. Dit doe je nadat je de stronkjes doormidden of in vieren heb gesneden.
Snijdt de witlof in de lengte door en verwijder de harde kern. Dit doe je omdat die langer duurt voordat hij zacht is en de kern is vaak wat bitter. Smelt de boter in de pan en leg hierin de witlof met de gesneden kant omhoog.
Draai de witlof na een paar minuten om en voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Bak de stronkjes nog een paar minuten tot ook de gesneden kant gaar is en de suiker is gekarameliseerd.
Mijn tips voor dit recept
- Zorg ervoor dat je pan goed warm is. Hierdoor ontstaat er minder stoom waardoor je witlof beter kan karameliseren.
- Verwijder de harde kern om te voorkomen dat je witlof bitter wordt. Het verwijderen van de kern heeft buiten dat de groente minder bitter is, ook als voordeel dat je lof sneller gaar is. De kern is namelijk erg hard en heeft wat langer nodig om lekker zacht te worden.
- Kies stronkjes die nog mooi wit zijn en bewaar ze op een donkere plek. Zo verkleuren ze niet en blijven ze lekker vers.
- Dep je witlof goed droog na het schoonmaken.
- Een andere tip die ik je wil meegeven is dat je er echt de tijd voor moet nemen. Het karameliseren van suikers is niet iets wat je wilt overhaasten omdat je dan het risico loopt dat het aanbrand en het gerecht bitter wordt. Dit kun je voorkomen door genoeg boter te gebruiken en de lof op laag to middel hoog vuur te bakken. Als het toch een beetje aankoekt kun je een lepeltje water of balsamicoazijn toevoegen en de bodem goed schoon schrappen.
Wat serveer je bij gekarameliseerde witlof
Gekarameliseerde witlof is een feestelijk gerecht wat het altijd goed doet tijdens het kerstdiner, maar waar serveer je het dan mee? Ik vind het altijd erg lekker om er gegratineerde aardappeltjes en een stoofschotel bij te serveren. Dat kan een boeuf bourguignon zijn, maar ook ouderwets draadjesvlees of hachee is erg lekker.
Hoe bewaar je gekarameliseerde witlof
Je kunt gekarameliseerde witlof het beste meteen serveren, witlof wordt namelijk vrij snel slap. Het is daarom ook niet geschikt om in te vriezen. Restjes kun je opwarmen in een droge koekenpan of even in de magnetron, maar hou er wel rekening mee dat ze blaadjes dan niet meer knapperig zijn.
Meer lekkere groente gerechten
Recept
Gekarameliseerde witlof
Ingrediënten
- 8 strookjes witlof
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels donkere basterdsuiker
- 1 theelepel verse tijm
Instructies
- Snij het uiteinde van de witlof en verwijder de buitenste bladeren.
- Halveer ze en snij de harde kern er uit.
- Smelt de boter in een ruimte koekenpan en leg de witlof met de gesneden kant naar beneden in de boter.
- Bak de witlof ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur en draai ze daarna om.
- Strooi na 4 minuten de suiker en de tijm over de witlof en draai ze nog een keer om.
- Bak de groente nog een paar minuten om de suiker te karamelliseren en serveer ze meteen.
Eat Live Travel zegt
Ik ben helemaal niet zo gek op witlof, maar dit lijkt me heerlijk. Ben gek op groenten uit de oven en het is vaak ook makkelijk te maken.