Gevuld speculaas maken is leuk om te doen en een stuk lekkerder! Deze Sinterklaas lekkernij is ook leuk om samen met kinderen te maken.
![gevuld speculaas op bakpapier](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/09/Gevuld-speculaas.jpg)
Zodra de Sint weer in het land is staan alle etalages weer vol met Sinterklaas snoepgoed en gebak zoals gevuld speculaas. Er lekker, maar zelf maken is natuurlijk nog lekkerder!
Meestal maak ik gewoon speculaas brokken, maar als ik zin heb om wat meer uit te pakken staat dit recept zeker boven aan mijn lijst!
Tip: Je kunt ook deze gevulde speculaaskoeken of gevulde pepernoten maken!
Ingrediënten
Bloem - voor dit recept kun je het beste gewone tarwebloem gebruiken. Dit bevat minder gluten dan patent bloem waardoor je een lekker knapperige speculaas met een zachte amandelvulling krijgt.
Speculaaskruiden - speculaaskruiden kun je in elke supermarkt kopen, maar zelf maken is ook heel makkelijk. Mijn recept voor speculaaskruiden maak je met specerijen die je vaak al in je keukenkastje hebt staan!
Boter - in mijn recepten ga ik altijd uit van ongezouten roomboter tenzij ik anders aangeef. Natuurlijk kun je de boter ook vervangen door margarine of een plantaardige boter als je geen lactose kunt verdragen.
Waarom moet je het deeg even laten rusten?
De speculaaskruiden hebben even de tijd nodig om hun smaak te ontwikkelen. Hoe langer je het deeg laat rusten hoe beter de smaak wordt.
Niet alleen de smaak worst er beter van, maar de kleur wordt ook een stuk donkerder! Zelf vind ik speculaas het lekkerst als het twee dagen in de koelkast heeft gelegen.
Benodigdheden
- Twee mengkommen
- Een deegroller
Gevuld speculaas bewaren
Gevuld speculaas kun je op kamertemperatuur ongeveer een week bewaren. Wil je het langer bewaren dan raad ik het aan om het in te vriezen.
In de vriezer kun je het ongeveer drie maanden bewaren.
Je kunt het deeg ook voor het bakken invriezen. Haal het dan wel ruim van tevoren uit de vriezer en kneed het nog even goed door.
Meer Sinterklaas recepten
Recept
Gevuld speculaas
Ingrediënten
Voor het speculaasdeeg
- 300 gram bloem
- 180 gram donkere basterdsuiker
- 100 gram boter
- 3 eetlepels speculaaskruiden
- ½ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 3 eetlepels melk
Voor de amandelspijs vulling
- 250 gram amandelspijs
- 1 ei hou wat achter om de gevulde speculaas te bestrijken
Ook handig
- bakkwast
- beslagkom
Instructies
- Doe de bloem samen met het bakpoeder, de suiker, de boter, de speculaaskruiden, de zout en de melk in een kom en meng het met de hand snel tot een zacht deeg.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten. Door het rusten kunnen alle smaken zich goed ontwikkelen en weet je zeker dat je deeg niet te zacht is om te verwerken.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Roer in een kom de eieren los en kneed hier de amandelspijs door. Hou een klein beetje ei apart om straks het speculaas mee te bestrijken.
- Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke stukken. Rol het eerste stuk uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik en leg deze op een koude met bakpapier beklede bakplaat.
- Verdeel hier de amandelvulling over. Zorg er voor dat je een rand van 1-2 cm vrij laat zodat je de tweede plak hierop kunt vastdrukken.
- Rol het tweede stuk deeg uit en leg deze op de amandelvulling.
- Druk de randen aan en bestrijk het deeg met het overgebleven ei of met wat melk.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de gevulde speculaas in ongeveer 30 minuten gaar. Laat het even afkoelen en snijdt het in gelijke stukken.
Laat een reactie achter!