Gevulde eieren zijn een klassiek gerecht dat vooral populair is tijdens kerst en met Pasen. Dit basisrecept maak je met mosterd, paprikapoeder en bieslook.
![Gevulde eieren op een houten plank.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2024/03/gevulde-eieren.jpg)
Vooral tijdens de feestdagen staan gevulde eieren op tafel. Je kunt ze ook goed een of twee dagen van tevoren maken! Met Pasen mag natuurlijk ook een eiersalade en een vers paasbrood niet ontbreken! Traditioneel worden de eieren gevuld met een mengsel van boter, room, kerrie en vaak wat paprika poeder. Tegenwoordig worden de meeste gevulde eieren gemaakt met mayonaise.
Ingrediënten
Eieren - je hebt voor dit recept hardgekookte eieren nodig. Maat M of L zijn perfect.
Tip: hoelang je de eieren moet koken leg ik uit in mijn post met al mijn tips hoe je elke keer weer perfect gekookte eieren krijgt.
Mosterd - ik gebruik het liefst een milde mosterd zoals Dijon mosterd als ik dit recept maak, maar je kunt natuurlijk elke mosterd gebruiken die je lekker vind. Als je de gevulde eieren voor een grote groep maakt raad ik je wel aan om een mosterd te kiezen die niet te pittig is. Zo weet je zeker dat iedereen ze lekker vindt!
Bieslook - verse bieslook is het lekkerst, maar je zou deze ook kunnen vervangen door gedroogde bieslook. Als je gedroogde bieslook wilt gebruiken heb je ongeveer de helft nodig.
Variaties
De lekkerste gevulde eieren maak je natuurlijk zelf. Met dit basisrecept kun je alle kanten op. Hieronder staan een paar van mijn favoriete variaties.
- Pittig - voeg een halve theelepel chilipoeder of chili vlokken toe aan het mengsel voor pittige gevulde eieren.
- Italiaanse gevulde eieren - Parma ham en zongedroogde tomaatjes geven dit basisrecept een Italiaans tintje.
Benodigdheden
- Een spuitzak om de vulling in de eieren te spuiten. Een gekarteld spuitmondje maakt de gevulde eitjes extra feestelijk!
- Om de eieren te serveren heb je natuurlijk een leuke serveerschaal nodig!
Hoe kun je gevulde eieren bewaren?
Je kunt ze ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Doe de eieren in een bakje met deksel. Omdat je ze even in de koelkast kan bewaren kun je ze zeker van tevoren maken! Helaas zijn eieren niet geschikt om in te vriezen. Het wordt dan wat rubberig en dat is natuurlijk niet lekker.
Recept
Gevulde eieren
Ingrediënten
- 4 eieren
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel bieslook
- Zout
- Peper
- ½ eetlepel Dijon mosterd
Instructies
- Doe de eieren in een pan met koud water en breng het aan de kook.
- Zodra het water kookt zet je het vuur wat lager en laat je de eieren ongeveer 8 minuten zachtjes koken.
- Haal de eieren uit het water en laat ze even schrikken.
- Pel de eieren en als ze zijn afgekoeld snij je ze voorzichtig door het midden.
- Haal de eidooiers uit het eiwit en druk ze door een zeef.
- Meng in een kom de dooiers, de mayonaise, de bierlook met wat peper en zout goed door elkaar.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit een beetje in elk ei.
Linda schrijft 't op zegt
Wat een lekker recept, toevallig hebben we met Pasen nog gevulde eieren gemaakt
Helen ten Napel zegt
Er zitten een aantal variaties bij duw ik zeker wil uitproberen
Maayke zegt
Succes! Welke variatie lijkt je het lekkerst?
Jasmijn zegt
Wat een leuke toevoegingen hoe je de eitjes nog wat kan opleuken/aanpassen zo krijg je weer net wat anders dan een traditioneel gevuld ei! Leuk
Renata Feyen zegt
Wat leuk dat je zorgt dat je er nog alle kanten mee op kan. Ik heb het inderdaad vroeger veel gegeten, maar dan spreek ik over meer dan 30 jaar terug
Maayke zegt
Ik ben gek op recepten waar je lekker mee kunt variëren!
Sandra zegt
Dit heeft voor mij iets nostalgisch. Toen ik kind was zag je dit vaak, maar nu kom je het praktisch niet meer tegen en was zo lekker!
Maayke zegt
Klopt daarom heb ik mijn recept gedeeld.
Jouvence zegt
Altijd goed gevulde eieren! Van de week nog gemaakt met Pasen. Zelf gemaakt zijn ze het lekkerst.
Maayke zegt
Zeker weten!