Gevulde speculaas koeken zijn kruidige koeken met een vulling van amandelspijs. Met dit recept maak je ongeveer zes koeken van 12 cm.
![gevulde speculaas koeken met een amandel](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/10/speculaas-koeken-met-amandelspijs.jpg)
Als je gek bent op gevuld speculaas dan raad ik je zeker aan om deze koeken een keer te maken.
Omdat je in plaats van een grote plak speculaas die je in stukken snijdt losse koeken maakt kun je ze ook makkelijk uitdelen of meenemen.
Mijn gevulde speculaas koeken zijn best groot. Ze hebben namelijk een doorsnede van ongeveer 12 cm en ik kon met dit recept ongeveer zes koeken maken.
Net als pepernoten is dit recept is ook erg leuk om samen met kinderen te maken!
Ingrediënten
Bloem - voor deze koeken kun je het beste gewone tarwebloem of Zeeuwse bloem gebruiken. Deze meelsoorten bevatten minder gluten waardoor je koekjes lekker knapperig worden.
Je kunt in plaats van bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken.
Speculaaskruiden - deze kruidenmix geeft de typische speculaassmaak aan het deeg. In de supermarkt kun je kant-en-klare mix kopen, maar wist je dat je ook heel makkelijk zelf speculaaskruiden kunt maken?
Boter - in mijn recepten ga ik altijd uit van ongezouten roomboter. Heb je alleen boter met zout?? Laat het zout dan weg.
Natuurlijk kun je de boter vervangen door een plantaardige boter of margarine.
Suiker - door donkere basterdsuiker te gebruiken krijgt het deeg een diep bruine kleur en een subtiele karamel smaak.
Amandelspijs - amandelspijs is een pasta gemaakt van amandelen en suiker waar ei aan toe wordt gevoegd. Als je liever geen noten eet kun je spijs ook van witte bonen maken.
Bereidingswijze
Door eerst alle droge ingrediënten in de mengkom goed door elkaar te roeren en daarna pas de natte ingrediënten toe te voegen weet je zeker dat je het niet te lang kneed en dat je koekjes brosser worden.
Leg het deeg minstens een uur in de koelkast voor je het verwerkt om de smaken de kans te geven om zich goed te ontwikkelen. Door het deeg even te laten rusten kun je het ook beter verwerken en lopen je koeken minder uit in de oven.
Als je het deeg hebt uitgerold kun je de vormen uitsteken met een uitsteker, maar je kunt er ook voor kiezen om kleine hoopjes amandelspijs op het uitgerolde deeg te verdelen om daar de tweede plak op te leggen.
Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de randen goed aan met je vingers of een vork. Decoreer je koeken met een amandel en bestrijk ze met wat losgeklopt ei of wat melk.
Voor extra glans kun je de koeken ook een tweede keer met ei of melk bestrijken. Zorg er dan wel voor dat de eerste laag helemaal droog is.
Bak de speculaas koeken in het midden van een op 200 gaden voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen dus laat ze goed afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt.
Hoe lang moet het deeg in de koelkast rusten?
Speculaasdeeg wordt een stuk lekkerder als je het wat langer in de koelkast laat liggen. Minstens een uur, maar ik laat het vaak een paar dagen liggen voor ik het verwerk.
De smaak wordt daar niet alleen een stuk beter van, maar het deeg krijgt dan ook een mooie diepe kleur.
Kun je niet zo lang wachten? Je zou het eventueel ook meteen kunnen gebruiken.
Benodigdheden
- Een ruime mengkom en een schaaltje voor het ei.
- Hartjes uitsteker. Ik gebruikte deze uitsteker van 12 cm voor mijn koeken.
- Een deegroller, kwastje en wat vershoudfolie.
Bewaar tips
Deze gevulde speculaas koeken kun je ongeveer een week in een afgesloten trommel bewaren. Als je ze langer wilt bewaren raad ik het aan om ze in vershoudfolie te wikkelen.
Op deze manier blijven ze in de vriezer ongeveer drie maanden goed.
Je kunt ook het deeg invriezen. In de vriezer blijft het in vershoudfolie ongeveer 3-6 maanden goed.
Haal het speculaasdeeg voor het verwerken uit de vriezer en laat het in de koelkast helemaal ontdooien. Kneed het nog even door en verwerk het dan zoals aangegeven in het recept.
Meer Sinterklaas recepten
Recept
Gevulde speculaas koeken
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 180 gram donkere basterdsuiker
- 100 gram boter
- 2-3 eetlepels speculaaskruiden
- 3 eetlepels melk
- ¼ theelepel zout
- 1 ei hou een beetje achter om de koeken mee te bestrijken
- 300 gram amandelspijs
Instructies
- Doe de bloem samen met het bakpoeder, zout, speculaaskruiden en de suiker in een mengkom en roer het goed door elkaar.
- Voeg de boter en de melk toe en kneed het snel tot een deeg.
- Wikkel het speculaasdeeg in wat vershoudfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Roer ondertussen de amandelspijs los en kneed het ei er door.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even door.
- Verdeel het deeg in twee stukken en rol het eerste stuk uit tot een plak van ongeveer 5 mm.
- Steek er met een uitsteker koekjes uit en leg ze op de bakplaat.
- Leg op elk koekje een beetje van de amandelspijs.
- Rol het tweede stuk deeg uit en steek hier ook koekjes uit.
- Leg een tweede plak deeg op de spijs en druk de randen goed aan. Dit kun je met je vingers doen, maar met een vork kan ook.
- Decoreer elk koekje met een amandel en bestrijk de gevulde speculaas koeken met wat van het overgebleven ei of wat melk.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de koeken in 12-15 minuten gaar.
- Laat de koeken helemaal afkoelen op de bakplaat of op een rooster.
Laat een reactie achter!