Zelf glühwein maken is snel gedaan en helemaal niet moeilijk. Deze kruidige wijn uit Duitsland is perfect voor een koude winterse avond.
![Twee glazen glühwein met een kaneelstok en sinaasappel](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/11/Gluhwein.jpg)
Deze winterse borrel is erg geliefd op Duitse kerstmarkten of na een dag skiën, maar wist je dat je glühwein met dit recept ook heel makkelijk thuis kunt maken?
Traditionele recepten voor glühwein bestaan uit rode wijn, kaneel, steranijs, kruidnagel en sinaasappel, maar voeg gerust wat extra specerijen toe!
Ingrediënten
Wijn - kies een rode wijn die je normaal ook lekker vindt om te drinken. Als je niet weet welke je moet kiezen raad ik het aan om een droge rode wijn zoals een merlot te nemen.
Tip! Als je een wat zoetere wijn kiest kun je wat minder suiker toevoegen.
Specerijen - in dit recept gebruik ik een kaneelstokje, steranijs en kruidnagel. Een stukje verse gember of kardemom is ook erg lekker in dit drankje!
Sinaasappel - citrus vruchten zoals sinaasappel geven de glühwein een subtiele zoete smaak. Je kunt ook nog een citroen of schijfjes mandarijn toevoegen.
Hoe maak je glühwein
Glühwein maak je door de wijn samen met de specerijen en de sinaasappel langzaam te verwarmen. Zo kunnen alle smaken goed in de vloeistof trekken en krijg je een heerlijke kruidige wijn.
Zorg er wel voor dat de wijn niet gaat koken! Dan vervliegt de alcohol en dat is natuurlijk zonde.
Schep de nog warme glühwein met een pollepel in glazen en serveer het meteen. Hou er wel rekening mee dat je glazen goed tegen de warmte kunnen want de wijn kan best heet zijn.
Kun je ook alcoholvrije glühwein maken?
Jazeker! Voor een alcohol vrij drankje kun je de rode wijn vervangen door een wijn zonder alcohol of druivensap. De brandewijn laat je dan natuurlijk ook weg!
Zo kun je ook van dit warme drankje genieten als je geen alcohol kunt drinken of als je dit recept maakt wanneer er ook kinderen aanwezig zijn!
Benodigdheden
Om glühwein te maken heb je een ruime pan nodig om de wijn in te verwarmen. Het is ook handig om een soeplepel bij de hand te hebben om het in de glazen te schenken.
In plaats van wijnglazen is het leuk om dit drankje in een mok of beker te serveren! Je hebt ook erg leuke bekers van dubbel glas zodat je drankje lekker warm blijft.
Bewaar tips
Je kunt dit gerecht een paar dagen in de koelkast bewaren. Hou er wel rekening mee dat je kruidige smaak wel sterker wordt als je het langer bewaart.
Je kunt de wijn ook invriezen! In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Om de wijn weer op te warmen kun je het beste na ontdooien in een steelpan verwarmen tot het bijna kookt.
Meer makkelijke drankjes
Recept
Gluhwein
Ingrediënten
- 1 fles rode wijn
- 50 ml brandewijn
- 1 sinaasappel
- 3 eetlepels suiker
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 10 kruidnagels
Instructies
- Schenk de wijn in een ruime pan en snijdt de sinaasappel in plakjes.
- Doe de sinaasappelschijfjes, de brandewijn, het kaneelstokje, de steranijs, kruidnagels en de suiker bij de wijn en roer het even door elkaar.
- Verwarm de wijn 15-20 op laag vuur. Zorg ervoor dat de wijn niet gaat koken!
- Verdeel de glühwein over de glazen en serveer het als de wijn nog lekker warm is.
Laat een reactie achter!