Glutenvrije scones met bramen zijn perfect als ontbijt of brunch. Ze zijn niet alleen in 25 minuten klaar, maar zitten ook nog eens bomvol verse bramen.
![Een foto van zes glutenvrije scones op een stuk bakpapier.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/09/glutenvrije-scones.jpg)
Ingredienen
Havermeel - haver is van nature glutenvrij, daarom is havermeel perfect voor het maken van deze scones.
Kijk wel even op de verpakking of jouw havermeel ook echt glutenvrij is want het kan tijdens het productieproces er wel mee in aanraking zijn gekomen.
Bakpoeder - om er voor te zorgen dat je scones lekker luchtig worden voeg je een beetje bakpoeder toe.
Bramen - ik hou van verse bramen, maar wanneer ze niet in het seizoen zijn kun je ook bevroren bramen gebruiken.
Hou er dan wel rekening mee dat wanneer je bevroren fruit gebruikt er meer vocht vrij komt waardoor je scones te nat blijven.
Dit kun je voorkomen door een beetje bloem door de bramen te roeren voor je ze aan het deeg toevoegt.
Zout - zout zorgt ervoor dat alle smaken beter tot hun recht komen. Let er wel op dat je geen zout toevoegt als je gezouten boter gebruikt.
Suiker - gewone kristalsuiker is perfect voor dit recept. Ik vind het lekker als mijn bramen scones een beetje zoeter zijn, maar dit kun je heel makkelijk naar smaak aanpassen door er meer of minder suiker aan toe te voegen.
Boter - net als altijd ga ik ook in dit recept uit van ongezouten roomboter. Je kunt de roomboter ook vervangen door margarine.
Mijn tips bij het maken van glutenvrije scones met bramen
Zorg dat de boter en melk koud zijn. Door echt koude boter en melk toe te voegen krijg je de typerende structuur van verse scones.
Dit komt doordat de boter pas smelt als de buitenkant van de scones al een beetje gebakken is.
Als je boter te warm is, gebeurt dit tegelijk en zijn ze scones meer als zoete broodjes.
Maak je eigen havermeel! Havermeel is steeds beter verkrijgbaar, maar ik vind het vaak erg duur. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf havermeel te maken!
Je hebt er alleen wat havermout of havervlokken en een hakmolentje voor nodig.
Kneed het deeg niet te lang. Scones hoeven er niet perfect uit te zien en juist omdat je het niet tot een glad deeg kneedt krijgen ze een heerlijke luchtige structuur.
Dit is wel echt belangrijk. Kneed je te lang dan worden je scones taai.
Gebruik bevroren bramen. Zoals ik eerder al noemde, kun je dit recept ook met bevroren fruit maken.
Zo geniet je ook in de winter van deze glutenvrije scones!
Serveer ze met vers fruit. Om je ontbijt of brunch helemaal af te maken serveer je ze natuurlijk met wat verse bramen of in stukjes gesneden appel.
Versier ze met glazuur. Ze zijn zo al erg lekker, maar wil je er echt iets speciaals van maken, verdeel er dan een beetje poedersuiker glazuur over of serveer ze met warme vanillesaus.
Variaties
Probeer eens een andere vrucht. Ik maakte dit recept met bramen, maar andere vruchten zoals frambozen, blauwe bessen of aalbessen zijn ook erg lekker!
Kijk voor meer inspiratie ook eens bij mijn dadel scones. Die maak je ook heel makkelijk glutenvrij!
Fijngehakte nootjes. Een handje fijngehakte noten zoals walnoten of hazelnoten geven de scones een heerlijke smaak en zorgen voor een lekker knapperige structuur.
Maak ze helemaal vega. Eet je niet alleen gluten vrij maar ook vegan? Geen probleem. Vervang de melk door havermelk en de boter door een plantaardige variant.
Let er wel op dat je ongezoete havermelk gebruikt of pas de hoeveelheid suiker aan.
Voeg wat kruiden toe. Bramen zijn erg lekker met specerijen zoals kaneel en kardamom.
Voeg in de herfst daarom eens een theelepel kaneel, speculaaskruiden of pumpkin spice aan het deeg toe.
Combineer verschillende vruchten. Het is ook erg lekker om verschillende vruchten te gebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan bramen en appels of frambozen en aalbessen.
Kaneelsuiker. Voor een extra knapperig laagje kun je vlak voor de scones de oven in gaan er een beetje kaneelsuiker over strooien.
Wat serveer je bij glutenvrije scones
- Lemon curd. De mild zure smaak van lemon curd is erg lekker bij de zoete bramen. Sinaasappel curd past er trouwens ook goed bij.
- Clotted cream. Traditioneel serveer je scones natuurlijk met clotted cream en jam.
- Jam. Ik vind zelfgemaakte bramenjam het lekkerst bij deze scones, maar aardbeienjam of abrikozenjam is ook heeeel lekker.
- Slagroom of Zwitserse room.
- Honingboter.
Benodigdheden
Om deze glutenvrije scones met bramen te maken heb je een weegschaal, een maatbeker, bakpapier of een bakmatje en een mengkom nodig.
Bewaar tips
Zelfgemaakte scones kun je zeker vier a vijf dagen op kamertemperatuur bewaren.
Om te voorkomen dat ze uitdrogen kun je ze het beste in vershoudfolie of een oude broodzak verpakken.
Heb je er teveel dan kun je de scones ook heel goed invriezen! In de vriezer blijven ze ongeveer zes maanden goed.
Haal ze ruim van tevoren uit de vriezer en laat ze op kamertemperatuur ontdooien.
Opwarmen gaat het beste in een voorverwarmde oven of in de magnetron.
Meer makkelijke recepten voor scones
Recept
Glutenvrije scones met bramen
Ingrediënten
- 350 gram havermeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 40 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ¼ theelepel zout
- 110 gram koude boter
- 120 ml melk
- 150 gram verse bramen
Ook handig
- 1 mengkom
- 1 bakmatje of bakpapier
- 1 maatbeker
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200 °C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
- Doe alle grote ingrediënten in een mengkom en roer ze even door elkaar.
- Voeg de boter toe en wrijf de boter met koude vingers in de bloem tot het eruitziet als broodkruimels.
- Doe de bramen en de melk erbij en kneed het voorzichtig tot alles net gemend is. Het is belangrijk dat je niet te lang kneedt om te voorkomen dat de bramen stuk gaan en je scones taai worden.
- Verplaats het deeg naar de bakplaat en vorm een schijf van ongeveer 3 cm dik.
- Snij de schijf in zes gelijke stukjes en bestrijk ze met een beetje melk.
- Zet ze scones in het midden van de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat een reactie achter!