Grapefruit curd is een frisse vulling voor taarten of spread voor bijvoorbeeld scones of pannenkoeken. Je maakt deze curd in minder dan 10 minuten en met maar 5 ingrediënten.
![zelfgemaakte fruit curd in een grote jampot](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/04/grapefruit-curd-recept.jpg)
Net als lemon curd maak je deze spread op basis van eidooiers en vers vruchtensap. Fruit curd is niet voor niets een van mijn favoriete manieren om citrusvruchten te gebruiken als ze over zijn.
Ik vind het ook erg lekker om deze curd te serveren bij pannenkoeken en scones, maar je kunt curd ook op brood smeren.
Ingrediënten
Grapefruit - omdat we de schil van de grapefruit ook gebruiken raad ik aan om een biologische of onbespoten grapefruit te gebruiken. Zo weet je zeker dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen op zitten.
Eieren - de eieren zorgen ervoor dat de grapefruit curd dikker wordt. Omdat we ze tot het kookpunt verhitten hoef je niet bang te zijn voor een salmonella besmetting.
Durf je het toch niet aan? Je kunt dit recept ook met gepasteuriseerde eieren maken.
Boter - gebruik altijd ongezouten roomboter tenzij anders wordt aangegeven. Je kunt de boter ook vervangen door margarine of plantaardige boter maar dat veranderd de smaak wel een beetje.
Mijn tips voor de beste grapefruit curd
- Neem de tijd. Het duurt vaak even voor de grapefruit curd dikker wordt, zeker als je het au bain-marie maakt. Geef dus niet toe aan de verleiding om het vuur hoger te zetten want dan heb je meer kans dat de eieren gaan stollen.
- Gebruik vers sap. Versgeperst grapefruit sap is zo veel lekkerder dan uit een pak. Giet het wel even door een zeef om al het vruchtvlees en eventuele pitjes uit het sap te halen.
- Voeg de boter op het laatste toe. Dit verkleint de kans dat de curd schift en door de koude boter toe te voegen versnel je het afkoelen van de curd.
Benodigdheden
- Een steelpan en een pollepel om de curd te maken.
- Huishoudfolie om de warme curd mee af te dekken.
- Een hittebestendige kom en een zeef.
Bewaar tips
Je kunt grapefruit curd een week in de koelkast bewaren. Vanwege de eieren zou ik het zelf niet langer bewaren.
Als je het langer wilt bewaren raad ik het aan om het in te vriezen. In de diepvries blijft het ongeveer 3 maanden goed. Roer het na ontdooien even goed door voor je het serveert.
Recept
Grapefruit curd
Ingrediënten
- 120 ml grapefruitsap
- 140 gram suiker
- 100 gram boter
- 4 eidooiers
- ¼ theelepel zout
Instructies
- Was de grapefruit en scheidt de eidooiers van de eiwitten. Pers de grapefruit uit en giet het sap door een zeefje.
- Doe de eidooiers samen met de suiker, het grapefruitsap, de zout en de rasp in een steelpan en verwarm het al roerend tot het mengsel lichter wordt en de suiker is opgelost.
- Blijf het mengsel al roerend verwarmen tot het de 80 °C heeft bereikt of tot je op de achterkant van een lepel met je vinger een lijn kan trekken zonder dat de grapefruit curd meteen weer terugloopt.
- Zet het vuur uit en roer de boter erdoor. Zodra de boter is opgenomen giet je het door een zeef in een glazen potje of kom en leg je er een laagje huishoudfolie op. Dit is belangrijk om een vel te voorkomen tijdens het afkoelen.
Laat een reactie achter!