Zelf pitabroodjes maken is echt super makkelijk. Deze zachte broodjes worden vaak gegeten bij souvlaki, shoarma, kebab of natuurlijk falafel!
![pitabroodjes en een salade en souvlaki](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2019/08/Griekse-pitabroodjes.jpg)
Dit recept voor pita broodjes maak je met maar een paar basis ingrediënten en past perfect bij recepten als souvlaki, gyros of een Griekse salade. Deze pita broodjes gebruik ik ook als ik een broodje shoarma of broodje kebab eet.
Deze Griekse pitabroodjes blijven plat en leg je de vulling er bovenop net als bij een tortilla in plaats van dat je het broodje open maakt en de vulling er in stopt.
Als je de broodjes in de oven bakt krijgen ze wel een open binnenkant zoals de shoarmabroodjes uit de supermarkt en geloof mij als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt wil je nooit meer iets anders.
Hoe maak je pitabroodjes
![Stap voor stap pitabroodjes maken](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/08/Pitabroodjes-stap-1-4.jpg)
Doe de gist, het lauwe water en de suiker in een kom. Meng het goed door elkaar en zet de kom een paar minuten apart tot het begint te schuimen.
Voeg de bloem, het zout en de olijfolie toe en meng dit met een (houten) lepel snel door elkaar.
Leg het deeg op je met bloem bestoven werkplek en kneed het deeg ongeveer 10 minuten goed door tot je een zacht, soepel en licht plakkerig deeg hebt. Voeg als je deeg wat te nat is nog wat bloem toe.
Kneed het deeg nog een keer licht door en verdeel het in 6-8 bolletjes. Dek de bolletjes af en laat ze nog 15-30 minuten rijzen.
Rol de bolletjes uit tot ze ongeveer 1 cm dik zijn. Verhit een koekenpan met wat olie en bak de broodjes ongeveer 2-3 minuten aan beide kanten tot ze mooi goud bruin zijn.
Tip: Voeg ook eens wat kruiden toe aan het deeg!
Variaties
Ik vind het leuk om te variëren met mijn recepten. Als je ook eens wat anders wilt proberen, denk hier dan eens aan!
- Voeg eens wat gedroogde kruiden zoals rozemarijn of oregano toe aan het deeg.
- Een beetje knoflook is ook erg lekker!
- Vervang ½ van de bloem door tarwemeel voor volkoren pitabroodjes. Hou even in de gaten of er misschien wat meer water bij moet.
Hoe bewaar ik pita brood
Je kunt de gebakken pitabroodjes in een zak of trommel een paar dagen bewaren. In de vriezer blijven ze ongeveer 3 maanden goed.
Tips
- Deze pitabroodjes blijven plat. Wil je liever broodjes met een open binnenkant? Bak ze dan in een hete oven!
- Liever niet kneden? Deze pitabroodjes kun je ook in een keukenmachine maken. Je hebt dan wel deeghaken nodig.
Meer Griekse recepten om een keer te maken
Recept
Griekse pitabroodjes
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 250 ml lauw water
- 1 pakje 7 gram gist
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
Instructies
- Doe het water, de gist en de suiker in een kom. Meng dit goed door elkaar en zet de kom een paar minuten aan de kant tot het begint te schuimen.
- Voeg de bloem, het zout en de olijfolie toe en meng dit met een houten lepel.
- Leg het deeg op je met bloem bestoven werkplek en kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten goed door tot je een zacht, soepel en licht plakkerig deeg hebt. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te plakkerig is.
- Smeer de mengkom in met wat olie en laat het deeg, afgedekt, ongeveer 1 uur rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is.
- Kneed het nog een keer licht door en verdeel het deeg in 6-8 bolletjes.
- Vorm er balletjes van, dek ze af en laat ze nog 15-30 minuten rijzen.
- Rol de balletjes uit tot ze ongeveer een cm dik zijn.
- Verhit een koekenpan met wat olie en bak de pita's ongeveer 2-3 minuten aan beide kanten tot ze mooi goud bruin zijn en wat opblazen.
Anneke van Vlijmen Rollfs of Roelofs zegt
Hallo ik vind hier zoveel heerlijke gerechten en vooral kruiden mixen.
Ik wil heel graag koken zonder pakje en zakjes dus zelf je kruiden samenstellen is top. We hebben een volkstuin dus heel veel onbespoten producten. Ga zeker aan de slag wat ik hier allemaal voorbij zie komen.
Gr Anneke
Maayke zegt
Hoi Anneke. Wat fijn om te horen! Zijn er gerechten of kruidenmixen die je hier graag zou willen zien?