Deze Halloween koekjes zijn zachte chocolade koekjes met een makkelijke spinnenweb decoratie. Deze leuke koekjes maak je zonder uitstekers en ze staan in minder dan 30 minuten op tafel!
![Halloween koekjes op bakpapier.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/10/halloween-koekjes-bakken.jpg)
Halloween is de tijd van het jaar om koekjes en taarten te versieren.
Deze Halloween koekjes zijn versierd met een spinnenweb van gesmolten witte chocolade en zijn zo makkelijk dat je ze ook kunt maken als je er niet zo goed in bent!
Je kunt een dikke glazuurlaag gebruiken in plaats van gesmolten chocolade of wat kleurstof toevoegen!
Dit recept is ideaal om samen met kinderen te maken!
Koekjes bakken is een geweldige kans om kinderen fundamentele vaardigheden te leren, zoals afmeten, mengen en instructies opvolgen. Bovendien is het een leuke en lekkere activiteit om samen te doen.
Ingrediënten
Bloem - ik heb deze koekjes getest met gewone tarwebloem en met havermeel, en ik vind ze beide even lekker.
Dat is goed nieuws voor mensen die geen gluten eten omdat haver van nature glutenvrij is!
Je moet wel op het etiket kijken of het havermeel dat je gebruikt ook echt glutenvrij is. Dat kun je heel makkelijk terugvinden op de verpakking.
Cacaopoeder - cacaopoeder heeft de koekjes een donkere kleur en zorgt voor een volle chocoladesmaak.
Suiker - donkere basterdsuiker geeft de koekjes een mooie bruine kleur en een diepe karamelsmaak die perfect samengaat met de chocolade.
Zout - zout is een belangrijk ingrediënt bij het bakken van koekjes. Het zorgt er namelijk voor dat alle andere smaken beter uit de verf komen.
Je kunt dit dus niet zomaar weglaten.
Er is echter één uitzondering op mijn regel. Als je gezouten boter gebruikt, moet je het zout weglaten omdat het deeg anders te zout wordt.
Hoe decoreer je Halloween koekjes
Deze Halloween koekjes heb ik gedecoreerd met spinnenwebjes.
Hiervoor smelt je wat witte chocolade tot het net vloeibaar is en laat je de chocolade van een vork op de koekjes vallen.
Als je chocolade wat dikker wordt dan kun je het ook met een lepeltje over de koekjes smeren.
Mijn tips voor de lekkerste koekjes
Koel het deeg niet. De meeste koekjesrecepten zeggen dat je het deeg een uur of twee in de koelkast moet laten rusten, maar dit recept hoef je niet te koelen!
Omdat dit koekjesdeeg niet veel uitloopt, is het eigenlijk belangrijk om de koekjes meteen te bakken. Als je een deel van de koekjes later bakt laat het dan even een half uurtje op temperatuur komen voor je het in de oven zet.
Bewerk het deeg niet te lang. Je wilt geen gluten in het deeg, dus stop met mixen als alle ingrediënten net gecombineerd zijn.
Variaties
Chocolade en sinaasappel. Dit is een klassieke combinatie. Je kunt de kokosmelk vervangen door sinaasappelsap of fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil aan het deeg toevoegen voor chocolade sinaasappelkoekjes.
Wil je helemaal in uitpakken voeg dan tijdens het smelten een beetje oranje kleurstof toe aan de chocolade of royal icing.
Koekkruiden. Ik voeg graag kruiden toe aan mijn herfst baksels en deze Halloween koekjes zijn daarop geen uitzondering. Voeg een eetlepel speculaaskruiden of pumpkin spice toe aan het deeg voor de ultieme herfst traktatie.
Koffie toevoegen. Als je de chocoladesmaak wilt versterken, vervang dan de melk door koffie.
Noten. Voeg een handvol gehakte noten toe om een knapperige bite aan de koekjes te geven. Ik raad aan om hazelnoten, walnoten of pecannoten te gebruiken voor deze koekjes.
Nutella - maak platte schijven en leg een klein schepje Nutella in het midden. Vouw het deeg over de Nutella en ga verder met het recept!
Marshmellow - je kunt de spinnenwebben ook maken met wat gesmolten marshmallows in plaats van witte chocolade of de pure chocoladechips vervangen door kleine stukjes marshmallow.
Benodigdheden
Om deze koekjes te maken heb je een mengkom, maatbekers of een keukenweegschaal, bakpapier of een siliconen bakmat en een spatel nodig.
Voor de decoratie heb je een steelpan of au bain-marie pan en een vork nodig.
Bewaar tips
Vers gebakken koekjes blijven tot vijf dagen goed zolang je ze op kamertemperatuur bewaart in een luchtdichte verpakking zoals een koektrommel.
Deze vegan Halloween koekjes zijn ook geschikt om in te vriezen.
Wikkel ze individueel in plastic voor je ze invriest en haal ze eruit wanneer je klaar bent om van je koekjes te genieten. Ze blijven ongeveer zes maanden goed.
Het is ook mogelijk om het rauwe deeg in te vriezen.
Haal het de avond voordat je de koekjes gaat bakken uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien in de koelkast.
Nadat je het deeg snel hebt gekneed, ga je verder met het recept zoals je normaal ook zou doen.
Recept
Halloween koekjes
Ingrediënten
- 200 gram donkere basterdsuiker
- 110 gram boter
- 5 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille-extract
- 240 gram bloem
- 60 gram cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 110 gram chocolade in stukjes
Ook handig
- 1 mengkom
- 1 keuken weegschaal
- 1 spatel of lepel
- 1 garde
- 1 bakpapier of bakmatje
Instructies
- Begin met het romig kloppen van de boter met de suiker tot het licht en luchtig is. Dit kan ongeveer 3 minuten duren.
- Voeg vervolgens de melk en vanille toe en mix tot het helemaal is opgenomen voordat je de droge ingrediënten erdoor roert.
- Voeg cacaopoeder, havermeel, zout en bakpoeder toe. Roer met een spatel tot het net gecombineerd is.
- Het deeg zal een beetje nat zijn, maar daardoor krijg je een zacht en chewy koekje!
- Meng de chocoladeschilfers erdoor en bereid een bakplaat voor door deze te bekleden met bakpapier.
- Vorm van het deeg balletjes van elk 1 ½ eetlepel en druk ze voorzichtig plat voordat je ze 10 minuten bakt.
- Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je gesmolten witte chocolade toevoegt voor de decoratie.
Laat een reactie achter!