Met dit recept voor hartige taartdeeg maar je keer op keer de lekkerste zelfgemaakte quiche. Het deeg is snel klaar, knapperig, luchtig en vol van smaak.
![hartige taartdeeg in een zwarte quichevorm](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/07/hartige-taartdeeg.jpg)
Hartige taarten zijn een makkelijke manier om een lunch of lichte avondmaaltijd op tafel te zetten.
Ik maak daarom graag een quiche voor een verjaardag of tijdens de feest dagen. Meestal maak ik dan mijn broccoli quiche maar je kan er natuurlijk veel meer kanten mee op!
Tip: als je niet zo gek bent op zoet gebak kun je dit deeg ook gebruiken om bijvoorbeeld een appel galette te maken.
Ingrediënten
Bloem - voor het maken van een hartige taartbodem kun je gewoon tarwebloem gebruiken.
Boter - boter zorgt voor een rijke smaak en een mooie kleur. Ik ga in mijn recepten trouwens altijd uit van ongezouten roomboter.
Omdat dit een belangrijke smaakmaker is is het belangrijk om een goede kwaliteit te gebruiken.
Je kunt de boter ook vervangen door margarine of een andere plantaardige boter om het deeg vegan of zuivelvrij te maken.
Zout - zout geeft niet alleen smaak aan het deeg maar zorgt er ook voor dat de textuur beter wordt.
Let er wel op dat als je gezouten roomboter gebruikt je geen extra zout toevoegd.
Benodigdheden
Om dit hartige taartdeeg te maken heb je een mengkom, een weegschaal en wat vershoudfolie nodig.
Bewaar tips
Verpakt in vershoudfolie kun ze het hartige taartdeeg prima een paar dagen in de koelkast bewaren.
Het kan zijn dat je deeg wat hard is als het het langer in de koelkast heeft gelegen dus haal het optijd uit de koelkast.
Kneed het deeg nog even door en verwerk het zoals je altijd doet.
Je kunt het ook invriezen. Goed verpakt kun je het ongeveer zes maanden in de vriezer bewaren.
Meer lekkere hartige taart recepten
Recept
Hartige taartdeeg
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 130 gram koude boter
- Een snufje zout
- 4 eetlepels water *dit kan iets meer of minder zijn
Instructies
- Doe de bloem en het zout in een grote mengkom en roer het even door elkaar.
- Snij de koude boter in blokjes en doe ze bij de bloem.
- Wrijf met koude vingers de boter door de bloem tot het er uit ziet als broodkruimels.
- Voeg beetje bij beetje het water toe tot je een soepel deeg hebt. Let er goed op dat je het deeg niet te lang kneed.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het ongeveer een half uur in de koelkast voor je verder gaat.
Laat een reactie achter!