Havermout pannenkoeken zonder banaan zijn zeker net zo lekker als gewone pannenkoeken maar door de havermout een stuk gezonder! Serveer ze met wat vers fruit voor een extra gezond ontbijt.
![havermout pannenkoeken zonder banaan op een stapel met appel](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/06/havermout-pannenkoeken-zonder-banaan.jpg)
Net als American pancakes zijn deze havermout pannenkoekjes wat dikker en lekker luchtig.
Dat komt omdat er wat bakpoeder in zit wat zorgt voor een fluffy eindresultaat.
Veel recepten voor havermout pannenkoekjes worden gemaakt met banaan, maar omdat ik dat echt niet lekker vind, maak je deze zonder banaan en meer zoals je American pancakes maakt.
Ingrediënten
Havermout - deze gezonde pannenkoeken maak je met een combinatie van havermout en havermeel.
Haver is van nature glutenvrij waardoor ook mensen met een gluten intolerantie er van kunnen genieten en er zitten ook nog eens veel voedingsvezels in!
Havermeel is tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar in de supermarkt of online, maar kunt havermeel ook makkelijk zelf maken van havermout.
Mocht je geen havermeel in huis hebben kun je deze ook vervangen door bloem of amandelmelk.
Eieren - eieren zorgen voor de binding van de pannenkoeken en ze zorgen ervoor dat je pannenkoeken lekker dik worden.
Wil je dit recept liever helemaal vegen maken? Vervang ze dan door een beetje lijnzaad of chiazaadjes.
Melk - voor dit recept kun je elke soort melk gebruiken die je lekker vindt.
Zelf gebruik ik meestal volle melk, maar kokosmelk is ook een aanrader.
Bereiding
Doe de havermout en de melk in een mengkom en laat dit even staan, zodat de havermout wat zachter kan worden.
Voeg het ei, de kaneel, 1 eetlepel olie of gesmolten boter, het bakpoeder, de suiker en het havermeel toe en roer het snel door elkaar.
Mix het niet te lang dan worden de pannenkoekjes taai.
Verhit een koekenpan met een beetje olie en schep kleine hoopjes van het beslag in de hete pan. Ik gebruik twee eetlepels beslag voor elke pannenkoek.
Zodra de pannenkoekjes aan de bovenkant droog worden en er belletjes ontstaan kun je ze omkeren.
Bak de andere kant nog een paar minuten tot ze helemaal gaar zijn.
Mijn tips voor de perfecte havermout pannenkoeken
Keer ze niet te snel om. Wacht met omkeren tot de bovenkant droog wordt en er kleine belletjes ontstaan. Zo voorkom je dat je keuken onder het beslag zit en blijven je pannenkoeken mooi rond.
Druk ze niet plat. Je wilt natuurlijk dat je havermout pannenkoeken lekker luchtig zijn, dus weersta de verleiding om ze even plat te drukken.
Maak ze niet te groot. Gewone pannenkoeken kunnen niet groot genoeg zijn, maar deze hebben iets meer tijd nodig om gaar te worden dus je kunt ze beter wat kleiner houden.
Neem je tijd. Ik zei het hier boven al, maar omdat deze pannenkoeken iets dikker zijn hebben ze ook iets meer tijd nodig om helemaal gaar te worden. Zet het vuur daarom niet te hoog.
Voeg een smaakmaker toe. In dit recept voeg ik een beetje kaneel aan het beslag toe, maar dat is natuurlijk niet alles wat je er mee kunt doen.
Voeg eens geraspte appel of bessen toe. Kokos is ook heel lekker, zeker als je de melk vervangt door kokosmelk.
Laat het beslag even staan. Als het beslag even staat zul je zien dat het steeds dikker wordt. Dat komt door dat de havermout steeds meer melk opneemt.
Als je het even laat rusten kun je goed inschatten of je nog wat melk of water moet toevoegen.
Benodigdheden
Een ruime mengkom om alle ingrediënten in te mengen.
Om alle ingrediënten af te meten heb je een weegschaal en een maatbeker nodig.
Een koekenpan en een spatel. In een koekenpan van 24 cmkoekenpan van 24 cm bak ik 3 pannenkoekjes tegelijk.
Bewaar tips
Deze havermout pannenkoeken zonder banaan zijn het lekkerst als ze net gebakken en nog warm zijn, maar je kunt ze ongeveer twee dagen bewaren.
Wil je ze langer bewaren dan kun je ze beter invriezen.
Laat ze afkoelen en doe ze in diepvrieszakjes of wikkel ze in vershoudfolie.
Ingevroren blijven ze ongeveer drie maanden goed.
Om ze op te warmen doe je de pannenkoekjes even in de magnetron of in een broodrooster.
Meer havermout recepten om een keer te maken
Recept
Havermout pannenkoeken zonder banaan
Ingrediënten
- 150 gram havermout
- 60 gram havermeel
- 300 ml melk
- 1 ei
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels suiker *optioneel
- ½ theelepel zout
- 1 flinke theelepel kaneel
- 1 eetlepel boter + extra voor het bakken
Ook handig
- 1 ruime koekenpan
- 1 keukenweegschaal
- 1 maatbeker
- 1 garde
- 1 mengkom
Instructies
- Doe de havermout en de melk in een mengkom en laat dit even staan, zodat de havermout wat zachter kan worden. Voeg het ei, de kaneel, 1 eetlepel olie of gesmolten boter, het bakpoeder, de suiker en het havermeel toe en roer het snel door elkaar. Mix het niet te lang dan worden de pannenkoekjes taai.
- Verhit een koekenpan met een beetje olie en schep kleine hoopjes van het beslag in de hete pan. Ik gebruik twee eetlepels beslag voor elke pannenkoek.
- Zodra de pannenkoekjes aan de bovenkant droog worden en er belletjes ontstaan kun je ze omkeren. Bak de andere kant nog een paar minuten tot ze helemaal gaar zijn.
Notities
- Deze havermoutpannenkoeken zonder banaan zijn ook geschikt om in te vriezen!
Shu zegt
Hoi,
Havermout is van nature idd glutenvrij maar is door de verwerking altyd besmet met gluten waardoor het niet meer glutenvrij is helaas en dus ook niet geschikt is voor mensen met coeiliakie, mits het glutenvrij logo bevat het echter wel glutenvrij is. Daarom staat er op gewone havermout zonder de logo staan bevat gluten. Meeste mensen die glutenvrij eten zijn hiervan wel op de hoogte via de arts of diëtist, maar voor de overige mensen zo meerdere keren ook in onze omgeving niet van op de hoogte waren die bijv keer wilde gaan bakken voor iemand glutenvrij eet.
Lisette zegt
Eindelijk een recept voor pannenkoeken met havermout wat goed gaar bakt. Ze zijn echt onwijs lekker. Ik vind ze persoonlijk lekkerder dan ‘gewone pannenkoeken’. Ik heb de suiker vervangen voor kokosbloesem suiker, als melk gewone halfvolle melk gebruikt en geserveerd met agave siroop. Dank je wel voor het top recept! Mn dochtertje heeft er ook heerlijk van gegeten. Door de havermout vlokken zijn de pannenkoeken wat ‘crunchy’ wat me doet denken aan spek, wat ik zo lekker vindt bij pannenkoeken. Maar de spek was dus nu niet nodig!
Maayke zegt
Hoi Lisette. Wat een leuk berichtje, goed om te horen dat de havermout pannenkoekjes goed bevallen daar doe ik het voor!
Monique zegt
Heerlijk is een understatement. Ik eet ze aks ontbijt met rood fruit en voor mijn zoon nog een toefje slagroom. suiker is niet nodig.