Honing scones zijn heerlijke zoete broodjes met de milde smaak van honing en citroen. Serveer de scones tijdens een high tea met wat jam en clotted cream of schenk er nog een beetje honing over.
![Een close-up van drie honing scones op bakpapier.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/09/Honing-scones.jpg)
Ik heb inmiddels al heel wat scones recepten op mijn blog staan, maar deze zijn zo lekker die wil ik jullie echt niet onthouden. Omdat je de suiker vervangt door honing worden ze namelijk nog zachter!
Daardoor kun je met dit recept ook makkelijk variëren! Honing past namelijk heel goed bij citrusvruchten, tijm en bessen.
Ingrediënten
Bloem - voor de beste scones kun je het beste gewone tarwebloem gebruiken. Net als bij het bakken van koekjes wil je zo min mogelijk gluten in je deeg, anders worden je scones snel taai. Je kunt voor dit recept trouwens ook zelfrijzend bakmeel gebruiken laat dan wel het bakpoeder weg.
Bakpoeder - om de scones lekker luchtig te maken voeg je een beetje bakpoeder toe. Heb je geen bakpoeder in huis dan kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken.
Honing - in plaats van suiker gebruik je voor dit recept honing. Ik vind het zelf altijd erg leuk om lokale honing te gebruiken als ik dit recept maak. Kijk dus goed om je heen of er bij jou in de buurt ook honing wordt verkocht!
Melk - voor de zachtste scones kun je het beste volle melk gebruiken. Hier zit meer vet waardoor ze lekker zacht worden. Natuurlijk kun je elke melk gebruiken die je in huis hebt. Je zou ze zelfs met water kunnen maken!
Benodigdheden
Deze scones met honing zijn zo klaar, maar je hebt er natuurlijk wel wat keukengerei voor nodig. Voor dit recept gebruik je een mengkom, keukenweegschaal, een mesje en een maatbeker. Verder is het handig om een bakmatje of bakpapier en een honinglepel bij de hand te hebben.
Bewaar tips
Verse scones kun je ongeveer vijf dagen op kamertemperatuur bewaren. Omdat ze vrij snel uitdrogen is het wel belangrijk dat je ze goed luchtdicht verpakt. Een oude broodzak of vershoudfolie is hier ideaal voor.
Als je ze wilt invriezen zou ik ze per scone inwikkelen. Zo haal je namelijk heel makkelijk een scone uit de vriezer en kun je de rest bewaren voor een andere keer. Ingevroren blijven ze namelijk zeker zes maanden goed.
Meer makkelijke recepten voor scones
Recept
Honing scones
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 60 ml honing
- 100 ml melk
- 100 gram koude boter
- 3 eetlepels citroensap
- 2 theelepels citroenrasp
Ook handig
- 1 keukenweegschaal
- 1 mengkom
- 1 maatbeker
- 1 vel bakpapier of bakmatje
- 1 bakkwast
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 C en leg een vel bakpapier op je bakplaat.
- Doe de bloem samen met het zout en het bakpoeder in een mengkom en roer het even door elkaar tot alles goed gemengd is. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat het bakpoeder goed verdeelt en je scones gelijkmatig bakken.
- Giet de melk, het citroensap, de citroenrasp en de honing bij de bloem en kneed tot je een grof deeg hebt. Het is belangrijk om niet te lang door te kneden, want dan worden je scones taai.
- Verplaats je deeg naar de bakplaat en vorm er een schijf van ongeveer 2 centimeter dik. Snij de schijf in zes punten en verdeel de punten over de bakplaat.
- Bestrijk je scones met een beetje melk of losgeklopt ei en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar.
MOOS zegt
Hallo Maayke, er staat geen hoeveelheid van de citroenrasp ( en sap) vermeld. Hoeveel moet dat zijn?
Groet van Moos
Maayke zegt
Hoi Moos! Goed gezien. Ik heb het recept aangepast!