Een hot toddy is een warme cocktail met honing, citroensap en vodka of whisky. Dit recept maak je in minder dan 30 minuten en is perfect voor een koude dag.
![Twee handen die een hot toddy vasthouden](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/02/hot-toddy.jpg)
Hot toddy is in Nederland niet heel bekend, maar in andere landen zoals Engeland en Amerika is het drankje mega populair.
Je maakt deze kruidige drank door specerijen met water, honing en citroensap te verwarmen en er later vodka aan toe te voegen.
Het doet daarom erg denken aan warme drankjes zoals glühwein.
Ingredienten
Specerijen - specerijen zoals verse gember en kaneel geven dit drankje een lekkere kruidige smaak.
Je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken, maar hou er dan rekening mee dat je minder toevoegt en dat je drankje een beetje troebel wordt.
Vodka - omdat de vodka voor een groot deel de smaak bepaald kies je natuurlijk een vodka die je lekker vindt om los te drinken.
Traditioneel wordt een hot toddy met whisky of rum gemaakt dus mocht je niet van vodka houden kun je het daarmee vervangen.
Honing - als een mooie tegenhanger voor de pittige specerijen breng je het drankje op smaak met wat honing.
Je kunt hiervoor elke honing gebruiken die je in huis hebt.
Het is ook altijd erg leuk om een lokale honing te gebruiken!
Hoe maak je een hot toddy?
Je begint met het verwarmen van het water, de honing, het citroensap en de specerijen.
Zet zodra het water kookt het vuur uit en laat het ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen.
Haal de pan van het vuur en voeg de vodka toe.
Giet de warme hot toddy door een zeef om de specerijen te verwijderen en verdeel het over je glazen.
Mijn tips voor de perfecte hot toddy
Maak het vlak voor het opdienen. Je wilt dat je drankje heet is!
Warm de glazen even op voor je je drankje er in schenkt zo blijft je hot toddy langer warm.
Laat het water op laag vuur sudderen zodat de kruiden hun smaak kunnen ontwikkelen.
Voeg de wodka als laatste toe. Je wilt de wodka niet toevoegen tijdens het koken. De alcohol verdampt namelijk als het heet wordt.
Om eventuele kleine stukjes kaneel of kruidnagel eruit te filteren, kun je het drankje het beste door een zeef gieten voor het opdienen.
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je een maatbeker, een steelpan en een paar leuke glazen nodig.
Bewaar tips
Hoewel een hot toddy het lekkerst is als je hem meteen serveert, kun je hem ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren.
Verwarm hem voor het serveren opnieuw op het fornuis en voeg als laatste de wodka toe.
Meer lekkere drankjes om een keer te proberen
Recept
Hot toddy
Ingrediënten
- 500 ml water
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel citroensap
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1 cm verse gember
- 60 ml wodka
Instructies
- Doe het water met de honing, kruidnagel, gember en kaneel in een steelpan en breng het aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat het water 20 minuten op laag vuur pruttelen.
- Zet het vuur uit en voeg de wodka toe.
- Giet de hot toddy door een zeef en serveer heet.
Laat een reactie achter!