Dit recept voor ingelegde rode ui is snel klaar en lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld taco's en wraps. Door de fel roze kleur is het ook erg leuk om het in een salade te doen.
Net als zoetzure komkommer is ingelegde ui een makkelijke manier om wat extra groente te eten. Leg bijvoorbeeld een paar plakjes op een broodje kaas of zelfgemaakte hamburgers.
Ingrediënten
Rode ui - ik gebruik het liefst rode uien voor dit recept. Deze hebben een mildere smaak en krijgen door de azijn een prachtige roze kleur.
Je kunt natuurlijk ook gewone uien of zoete uien gebruiken, maar dan krijgen je gepekelde uien niet de waanzinnige kleur.
Azijn - een neutrale azijn zoals witte azijn is prima voor het maken van ingelegde uien, maar probeer ook eens wittewijnazijn of appelciderazijn.
Ik raad wel aan om een witte azijn te nemen zodat de kleur van de rode uien goed naar voren komt.
Suiker - gewone kristalsuiker is prima voor dit recept. Voor wat variatie kun je dit ook vervangen door bijvoorbeeld honing, rietsuiker of kokosbloesemsuiker.
Specerijen - in mijn recept gebruik ik zwarte peperkorrels, maar je kunt er ook anijs, kardemom, pimentkorrels of jeneverbessen aan toevoegen.
Benodigdheden
- Een steelpan.
- Lege potjes om de ingelegde rode ui in te bewaren. Ik gebruik altijd lege jampotjes als ik dit recept maak.
- Een snijplank en een scherp mesje of mandoline. Door een mandoline te gebruiken krijg je hele dunne, gelijkmatige plakjes.
Hoe lang kun je zelfgemaakte ingelegde uien bewaren?
In de koelkast blijven gepekelde uien ongeveer een week goed. Langer zou ik ze zonder ze te werken niet bewaren.
Recept
Ingelegde rode ui
Ingrediënten
- 2 rode uien
- 150 ml witte azijn
- 150 ml water
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel zout
Instructies
- Snij de uien in hele dunne plakjes en doe ze in een grote schone pot.
- Verwarm ondertussen de azijn samen met de suiker, het zout en de zwarte peperkorrels en laat het zachtjes pruttelen tot de suiker gesmolten is.
- Giet de azijn over de uien en sluit de pot af.
- Schud het geheel even door elkaar en laat de uien voor gebruik minstens twee uur staan.
Marloes zegt
Je zet onder de ingrediënten 150ml water maar die zie ik daarna niet terugkomen in de bereidingswijze.
Moet dit ook samen met de azijn opgewarmd worden? Hoor het graag zodat ik dit heerlijke recept uit kan proberen
Maayke zegt
Hoi Marloes. Goed gezien! Het water moet inderdaad samen met de azijn verwarmd worden. Succes met koken ik ben benieuwd wat je er van vind.
Marloes zegt
Bedankt voor je antwoord. Vandaag gemaakt en echt super lekker. Hoe bewaar je het voor maximaal een week? In de koelkast?
Maayke zegt
Dat klopt!
Karen zegt
Hi! Ik kook veel en maak vaak ingelegde ui of komkommer. Bij mij blijft het zeker 3 weken goed in de koelkast. Wel altijd een schone pot gebruiken, goed afsluiten en een schone lepel of vork gebruiken.
Leon zegt
Waar is de 300 ml water voor nodig?