Kaas uienbrood is perfect als lunch of als hartige snack. Met dit recept maak je ongeveer 2 grote broden.
![Een overhead shot van een gesneden kaas uienbrood op een houten plank](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/07/kaas-uienbrood.jpg)
Je kunt natuurlijk naar de supermarkt rennen om snel een afbakbrood te kopen maar zelf uienbrood maken is ook heel makkelijk.
Uienbrood wordt trouwens ook wel uienkruier genoemd.
Door de uitjes voor het bakken te karameliseren krijgen ze een heerlijke zoete smaak.
Veel mensen denken dat gekarameliserde uien maken ingewikkeld is maar is gelukkig niet zo! Je hebt er alleen wel even de tijd voor nodig.
Dat kun je trouwens ook heel goed de dag van tevoren al doen!
Ingrediënten
Bloem - om brood te bakken kun je beter patent bloem gebruiken. Deze bloemsoort bevat meer gluten waardoor je een zachter en luchtiger brood krijgt.
Gist - gist zorgt ervoor dat het deeg gaat rijzen en het heerlijk luchtig wordt. Ik gebruik altijd instant gist in mijn recepten.
Gebruik je liever verse gist? Dat kan natuurlijk ook maar kijk voor de juiste hoeveelheid dan even op de verpakking.
Kaas - ik gebruik het liefst jong belegen kaas als ik dit recept maak maar kies vooral kaas die je zelf lekker vind.
Erg oude kaas of magere kaas zijn minder geschikt omdat dit door het gebrek aan vetten minder goed smelt.
Suiker - net als zout is het belangrijk om een klein beetje suiker aan het deeg toe te voegen.
Gist voedt zich met suiker dus door een beetje door de bloem te roeren kan het beter zijn werk doen.
Zout - zout zorgt voor smaak en verbeterd de structuur van het deeg.
Variaties
Tijm. Strooi een beetje tijm over de uien voor je de broden in de oven legt. Dit maakt ze extra speciaal en geven ze een Frans tintje.
Andere kruiden zoals rozemarijn, oregano en peterselie zijn ook erg lekker!
Verschillende soorten kaas. Belegen Goudse kaas is natuurlijk al erg lekker maar als je een keer wilt varieeren kun je ook meerdere soorten kaas over de uien strooien.
Ik vind bijvoorbeeld de combinatie van goudse kaas en mozzarella erg lekker!
Kruidendeeg. Je kunt ook wat gedroogde kruiden door het deeg kneden. Gebruik dan ongeveer 1 theelepel gedroogde kruiden op 500 gram bloem.
Andere meel soorten. Experimenteer eens meer een andere meelsoort.
Vervang bijvoorbeeld eens de helft van de bloem door volkorenmeel om de broden iets gezonder te maken.
Mijn tips voor het perfecte kaas uienbrood
Neem je tijd. Door het deeg te kneden onstaan er gluten.
Gluten zorgen er voor dat je brood zacht en luchtig wordr maar het duurt wel even. Kneed het deeg dus minstens 10 minuten!
Gekarameliseerde uien. Je kunt natuurlijk rauwe uien gebruiken om de broden mee te belleggen maar uienbrood wordt extra lekker als je gekarameliseerde uien gebruikt.
Tip: Om tijd te besparen kun je de uien al een of twee dagen van tevoren karamelliseren!
Zout. Zout is een belangrijk onderdeel van je brooddeeg maar zorg ervoor dat het niet direct in aanraking komt het gist.
Dit zorgt er namelijk voor dat de gist minder goed zijn werk kan doen!
Benodigdheden
Om kaas uienbrood te maken heb je een grote mengkom, een theedoek of vershoudfolie, een weegschaal, een maatbeker, een snijplank en bakpapier nodig.
Bewaar tips
Uienbrood kun je ongeveer 3-4 dagen bewaren. Wil je het langer bewaren dan kun je het beter invriezen.
In de vriezer blijven ze ongeveer zes maanden goed. Het is belangrijk om ze voor het invriezen goed te verpakken om te voorkomen dat de kaas uienbroden uitdrogen.
Laat ze voor serveren helemaal ontdooien en warm ze eventueel op in een voorverwarmde oven of magnetron.
Meer lekkere broden om een keer te maken
Recept
Kaas uienbrood
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 300 ml lauw water
- 1 zakje gist
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel tijm *optioneel
- 1 theelepel zout
- 4 uien
- 40 gram boter
- 125 gram geraspte kaas
Instructies
- Doe de bloem, gist, suiker en het zout in een grote mengkom.
- Giet het water er bij en kneed het in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg. Dit kun je ook in een keukenmachine of broodbakmachine doen.
- Leg het deeg in de mengkom en laat het afgedekt met een schone, vochtige theedoek ongeveer 60 minuten rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Karameliseer ondertussen de uien.
- Snij de uien in halve ringen en smelt de boter in een ruime pan.
- Doe de uien in de pan en laat ze op zacht vuur langzaam bruin worden. Het is belangrijk dat je af en toe blijft roeren om te voorkomen dat de onderste uien aanbranden.
- Het karameliseren van de uien kan tot een uur duren. Als het te snel gaat kun je af en toe een beetje water of balsamicoazijn toevoegen zodat de bodem niet zwart wordt.
- Haal het deeg uit de mengkom en verdeel het in twee stukken.
- Vorm er ovale broden van, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bedek ze met de gekarameliseerde uien en de geraspte kaas.
- Laat het deeg nog 20-30 minuten rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Bak de broden in ongeveer 30 minuten gaar of tot het brood en de kaas een mooie goudbruine kleur heeft. Gaat het wat te snel dan kun je de broden afdekken met wat aluminiumfolie.
Laat een reactie achter!