Kaiserschmarrn is een traditioneel Oostenrijks gerecht dat vooral erg populair is tijdens de wintersport. Met dit recept kun je ze nu makkelijk ook thuis maken.
![](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/08/Kaiserschmarrn-recept.jpg)
Iedereen die wel eens in Oostenrijk op wintersport vakantie gaat, komt er al snel achter dat na een ochtend skiën er niets boven een bord heerlijke warme kaiserschmarrn gaat. Voor iedereen die thuis blijft dit jaar heb ik het perfecte recept om toch een beetje in de wintersport sfeer te komen.
Duurt het maken van kaiserschmarrn je toch te lang? Ze lijken erg veel op pannenkoeken!
Ingrediënten
Net als voor de pannenkoek recepten heb je voor het maken van kaiserschmarrn maar een paar ingrediënten nodig. De melk zou je trouwens eventueel nog kunnen vervangen door water of een plantaardige melk!
Hoe maak je de lekkerste kaiserschmarrn
Als je met dit recept aan de slag gaat is het belangrijk om te beginnen met het opkloppen van het eiwit. Dit gaat het beste als je garde of mixer en je beslagkom helemaal vet vrij zijn. Als ze al een tijdje in de kast staan kun je ze het beste even schoonmaken met een beetje citroensap of azijn.
De kaiserschmarrn zijn zo lekker luchtig omdat je de eiwitten stijf klopt voor je de rest van de ingrediënten toevoegt. Let hier echt op, anders worden ze nooit zo lekker als tijdens de wintersport!
Het is ook belangrijk dat je ze niet op te hoog vuur bakt. Omdat het op het begin best een dikke koek is, heeft het de tijd nodig om van binnen gaar te worden voor de onderkant te donker is! Na je met twee spatels de koek ik stukjes hebt gesneden kun je het vuur iets hoger zetten om de kaiserschmarrn te karamelliseren.
Hoe bewaar je kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn zijn het lekkerst als je ze meteen op eet, maar je kunt ze ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan wel, maar ik raad het niet aan omdat ze na het ontdooien vaak wat minder luchtig zijn. Wil je ze weer opwarmen dan kun je ze het beste even in een hete koekenpan leggen of in de magnetron.
Recept
Kaiserschmarrn
Ingrediënten
- 160 gram bloem
- 30 gram suiker
- 3 eieren gesplitst. De eiwitten en eidooiers worden beide gebruikt!
- 300 ml melk
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels boter
- Een snufje zout
- Poedersuiker
Instructies
- Klop de eieren stijf met wat zout en zet ze apart.
- Meng in een andere kom de bloem, vanille, suiker, eidooiers en melk tot je een dun glad beslag hebt.
- Spatel voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het beslag.
- Verhit de boter in een grote koekenpan en giet je beslag er in.
- Doe het deksel op de pan en laat de kaiserschmarrn 5-8 minuten zachtjes bakken tot de onderkant goud bruin is. De bovenkant blijft vrij nat!
- Snij de kaiserschmarrn met een spatel in vier stukken en keer ze om. Bak ze dan nog een paar minuten tot ook die kant mooi goud bruin is.
- Met twee vorken trek je de kaiserschmarrn nu in kleine stukjes die je nog even laat bakken.
- Schep de kaiserschmarrn op de borden en strooi er wat poedersuiker over.
Sandra zegt
Dit is echt zo lekker, deze gaat op het favorietenlijstje!