Deze airfryer kippenvleugels met soja marinade zijn een makkelijke snack. De sticky soja marinade heeft de kip een milde zoete smaak.
![airfryer kippenvleugels in een witte schaal op een hand](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/06/kippenvleugels-airfryer.jpg)
Net als gewone Koreaanse kippenvleugels maak je voor dit recept een sticky soy sauce. Het grote verschil is dat je ze niet frituurt, maar in de airfryer bakt wat ze natuurlijk een stuk gezonder maakt.
Daardoor zijn ze trouwens ook een stuk makkelijk om te bereiden! Geen gedoe met twee keer bakken. Het enige dat je hoeft te doen is de vleugeltjes halverwege de baktijd even om draaien en that's it!
Precies daarom zijn deze soja kippenvleugels de perfecte snack voor tijdens een feestje of een voetbalwedstrijd!
Ingrediënten
Kippenvleugels - het recept vraagt om kippenvleugels, maar je kunt natuurlijk ook kipkluifjes gebruiken. Deze zijn net iets kleiner wat ze net wat geschikter maakt als borrelhapje.
Het is wel belangrijk dat je ze met vel koopt omdat het vel zorgt voor een lekker krokante laag.
Soja - sojasaus is de belangrijkste smaakmaker dus het is belangrijk om er een van een goede kwaliteit te gebruiken.
Gember - ik gebruik het liefst verse gember als ik deze airfryer kippenvleugels maak. Verse gember geeft namelijk extra veel smaak aan de vleugels.
Je kunt wel gemberpoeder gebruiken, maar proef de marinade dan wel even voor je het over de kip giet.
Donkere basterdsuiker - donkere basterdsuiker geeft een rijke karamelsmaak aan de vleugels en zorgt samen met de honing voor het kenmerkende sticky laagje.
Mirin - mirin is een Japanse wijn die vaak in gerechten wordt verwerkt. Gebruik je liever geen wijn? Kies dan voor een beetje witte wijn azijn.
Tips voor de perfecte kippenvleugels
Als je kip bakt is het altijd een goed idee om het vlees ongeveer 15-30 minuten voor het bakken uit de koelkast te halen. Zo weet je zeker dat het vlees gelijkmatig gaart en voorkom je dat de kip taai wordt.
Bak er niet te veel tegelijk. Het is erg verleidelijk om je hele mandje vol te leggen, maar dat kun je beter niet doen. De kip kan dan minder goed garen en je krijgt niet een lekker knapperig vel.
Neem de tijd voor het marineren. Door de kip minstens 30 minuten in de marinade te laten liggen geef je alle smaken de kans om goed in de kip te trekken.
Als je tijdens het bakken denkt dat de kip wat te droog wordt kun je er eventueel nog wat marinade of olie op smeren.
Dit recept is ook perfect als je weinig tijd hebt. Omdat je de kip tot twee dagen van tevoren in de marinade kunt leggen heb je op de dag zelf meer tijd om andere dingen voor te bereiden.
Benodigdheden
Het spreekt voor zich, maar om dit recept te kunnen maken heb je natuurlijk een airfryer nodig. Ik gebruik zelf de Philips Essential XL.
Deze is lekker groot en maakt een stuk minder geluid dan sommige andere.
Voor iedereen die geen airfryer heeft je kunt dit recept natuurlijk ook in een oven maken! Kijk dan even bij mijn andere chicken wings recepten voor de juiste baktijd en temperatuur.
Verder heb je nog een goed afsluitbare schaal nodig om de kip te marineren en is het handig om een vleestang te hebben om de kippenvleugels om te draaien.
Airfryer kippenvleugels bewaren en opwarmen
In de koelkast kun je de kippenvleugels met soja marinade ongeveer 3 tot vier dagen bewaren.
Wil je het langer bewaren dan kun je ze beter invriezen.
In de vriezer blijven ze namelijk ongeveer zes maanden goed.
Laat ze in de koelkast ontdooien en warm ze op in een airfryer of voorverwarmde oven. Je kunt ze ook in de magnetron opwarmen, maar dan worden ze wel minder krokant.
Meer lekkere recepten met kip
Recept
Kippenvleugels uit de airfryer
Ingrediënten
- 1 kg kippenvleugels
- ¼ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Voor de saus
- 2 eetlepels donkere basterdsuiker
- 5 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel mirin of witte wijnazijn
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels water
- ¼ theelepel zwarte peper
- 1 cm verse gember
Instructies
- Verwarm de airfryer voor op 180 °C en haal de kippenvleugels alvast uit de koelkast.
- Meng de kip met de olie, peper en zout en leg de kip in het mandje van je airfryer en bak ze in ongeveer 25 minuten gaar. Keer ze eventueel halverwege de kooktijd een keer om.
- Ondertussen kun je beginnen met het maken van de saus.
- Pers de knoflook uit en rasp de gember.
- Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng het aan de kook.
- Zet zodra het kookt het vuur laag en laat de saus ongeveer 2-5 minuten zachtjes pruttelen tot het wat dikker wordt.
- Leg de gare kip in een schaal en giet er de saus over.
- Schep alles goed om tot alle kippenvleugels helemaal bedekt zijn en strooi er voor serveren eventueel nog wat sesamzaadjes over.
Laat een reactie achter!