Deze zomerse koude rijstsalade met spekjes is perfect voor een warme dag. Serveer de salade tijdens een BBQ of als lichte lunch.
![Rijstsalade met spekjes en komkommer op een bord gedragen door een man met een blauw shirt](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/06/rijstsalade.jpg)
Net als een pastasalade is een koude rijstsalade de perfecte snelle maaltijd in de zomer.
Ik heb dan vaak meer zin in een snelle koude maaltijd dan om uren in de keuken te staan.
Tip! Als je deze salade maakt met overgebleven rijst ben je nog sneller klaar.
Ingrediënten
Spekjes - spekjes zorgen voor een milde zoute smaak. Ik gebruik het liefst pancetta blokjes, maar gewone (gerookte) spekjes kunnen natuurlijk ook.
Het is ook lekker om vega spekjes te gebruiken.
Rijst - witte rijst zoals basmatirijst is het lekkerst als je dit recept maakt. De korrels zijn lang en na het koken vrij droog waardoor je de groente en de spekjes er makkelijk door mengt.
Tip: Voor deze rijstsalade kun je ook heel goed overgebleven afgekoelde rijst gebruiken!
Zongedroogde tomaten - zongedroogde tomaten geven een lekkere frisse smaak aan de salade. Let er wel op dat je zongedroogde tomaten op olie gebruikt.
Benodigdheden
Om deze koude rijstsalade te maken heb je een grote pan, een schaal of mengkom en een koekenpan nodig.
Variaties
Deze salade is buiten dat hij erg makkelijk is ook nog eens veelzijdig. Je kunt hem namelijk makkelijk naar smaak aanpassen.
- Mozzarella. Voeg voor een Italiaans tintje eens wat mozzarella toe.
- Verse tomaten zijn ook erg lekker in de salade.
- Vervang de spekjes door vega spekjes of laat ze helemaal weg.
- Gegrilde courgette past er ook goed bij.
- Strooi een beetje cottage cheese over je salade.
- Groene olijven kunnen natuurlijk ook.
- Ik vind in stukjes gesneden gebakken kipfilet ook erg lekker in deze salade.
- Doperwtjes of mais.
- Stukjes fruit zoals mandarijn kan ook erg lekker zijn in een rijstsalade.
Bewaar tips
Deze rijstsalade kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren dan kun je de salade beter invriezen.
In de vriezer blijft het ongeveer zes maanden goed.
Meer lekkere salade recepten om een keer te proberen
Recept
Koude rijstsalade met spekjes
Ingrediënten
- 200 gram rijst
- ½ rode paprika
- ½ komkommer
- 100 gram zwarte olijven
- 100 gram spekblokjes
- 1 potje zongedroogde tomaten op olie
Voor de dressing
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel gedroogde oregano
Instructies
- Breng in een ruime pan water aan de kook en kook hierin de rijst in ongeveer 10 minuten gaar. Hoelang de rijst precies moet koken staat op de verpakking.
- Giet de rijst af en laat het helemaal afkoelen voor je verder gaat.
- Verwarm de koekenpan en bak de spekblokjes.
- Haal de spekblokjes uit de pan en laat ook deze helemaal afkoelen.
- Snij ondertussen de groente en de olijven in dunne plakjes.
- Doe alle groente samen met de afgekoelde rijst en de spekblokjes in een mengkom of schaal en schep het goed om.
- Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en meng het door de rijstsalade.
- Verdeel de rijstsalade over de borden en serveer meteen.
Laat een reactie achter!