Deze perencake is een makkelijke cake die binnen een uur op tafel staat. Door kruidige smaak is perfect voor het najaar en tijdens de feestdagen.
Ik ben altijd al gek geweest op cake en zeker op kruidige varianten zoals deze perencake! Voor deze cake maak ik meestal een mix van onder andere kardemom, nootmuskaat, zwarte peper en kaneel, maar je kunt de losse specerijen ook vervangen door speculaaskruiden.
Mijn tips voor de lekkerste perencake
Dit recept is natuurlijk het hele jaar door erg lekker, maar ik maak hem vooral in de herfst als de peren in het seizoen zijn. Zeker als we ergens verse peren hebben geplukt heb ik vaak te veel en dit is een perfecte manier om ze op te maken voor ze te rijp zijn.
Het is namelijk erg belangrijk om peren te gebruiken die niet te zacht zijn. Zachte peren vallen tijdens het bakken uit elkaar en ik vind het juist zo leuk als je nog kleine blokjes peer in de cake terug vind.
Waar je ook op moet letten is dat je het beslag niet te lang mengt. Door te lang te roeren ontstaan er gluten en wordt je cake een beetje taai en droog. Stop dus met mengen als je geen droge bloem meer ziet.
Decoratie
Omdat cake met vruchten altijd wat zoeter is dan bijvoorbeeld een citroencake kies ik er meestal voor om er geen glazuur over te gieten maar door hem te bestrooien met een klein beetje poedersuiker. Dit hoeft natuurlijk niet, maar het maakt je nagerecht wel extra feestelijk.
Ben je echt gek op de smaak van kaneel dan kun je er ook een beetje kaneelsuiker over strooien. Wist je dat zelf kaneelsuiker maken erg makkelijk is?
Bewaar tips
Omdat je niet altijd een hele cake opeet, is het handig om te weten hoe je deze goed kunt bewaren. Vers gebakken perencake kun je ongeveer drie dagen op kamertemperatuur bewaren. Om te voorkomen dat hij uitdroogt wikkel je hem in wat vershoudfolie of in een broodzak.
Wil je wat later van je cake genieten kun je hem ook invriezen. Snij de cake eventueel in plakjes en wikkel ze in vershoudfolie. Op deze manier kun je de perencake ongeveer drie tot zes maanden bewaren. Hou er wel rekening mee dat je hem ruim de tijd geeft om te ontdooien voor je hem serveert.
Meer lekkere cake recepten
Recept
Kruidige perencake
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 250 gram boter
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels kaneel
- ½ theelepel kardemom
- ¼ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel zout
- 3 peren
Ook handig
- beslagkom
- Cakevorm 25 cm
Instructies
- Verwarm je oven voor op 170 graden en vet je cakeblik in.
- Doe de zachte boter samen met de suiker in een grote mengkom en klop de boter met een garde of mixer tot het luchtig en lichter van kleur is.
- Roer een voor een de eieren door de boter. Het is belangrijk dat je het volgende ei pas toevoegt als het helemaal is opgenomen.
- Voeg de bloem, het bakpoeder, de gember, de nootmuskaat, de kardemom, de kaneel, de zwarte peper en het zout toe en roer het door de boter tot alles net gemengd is.
- Schil de peren en snijd ze in kleine blokjes.
- Roer de peer blokjes door het cakebeslag en giet het in je cakeblik.
- Zet de cake in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 50 minuten gaar. Controleer of de cake helemaal gaar is door er een satéprikker in te prikken. Als de prikker er helemaal schoon uit komt, is je cake klaar en kun je hem uit de oven halen. Als de prikker nog een beetje vies is laat je de cake nog 5 minuten in de oven staan en controleer hem daarna nog een keer.
- Laat de perencake helemaal afkoelen en bestrooi hem met wat poedersuiker.
Laat een reactie achter!