Kruukplaetjes zijn een echt Nederlands koekje uit Goeree Overflakkee die je bakt in een koekenpan. Met dit recept maak je ongeveer 15-20 koekjes.
![Kruukplaetjes in een blauwe schaal](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/05/Kruukplaetjes.jpg)
Direct naar
Ingrediënten
Bloem - Voor brosse koekjes kun je het beste Zeeuwse bloem gebruiken. Gewone bloem of patent bloem kan ook, maar dan worden ze iets zachter.
Boter - in mijn bakrecepten ga ik altijd uit van ongezouten roomboter. Als je gezouten boter gebruikt laat da de zout in het recept weg.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je liever geen zuivelproducten gebruikt. Vervang de boter en de melk dan door een plantaardige variant.
Suiker - door basterdsuiker te gebruiken worden de koekjes wat minder hard en blijven ze lekker zacht van binnen. Als je ze lever wat knapperige maakt, kun je de basterdsuiker vervangen door kristalsuiker.
Zout - het lijkt misschien een beetje raar om zout toe te voegen aan een zoet recept maar een klein beetje zout Maakt de koekjes lekkerder.
Bereidingswijze
Net als speculaas zijn dit echte Nederlandse koekjes. Deze Flakkeese kruukplaetjes bak je niet in een oven, maar worden gebakken in een hete droge koekenpan. Je kunt ze ook als toetje op een gourmetstel bakken.
Doe de bloem samen met de suiker, kaneel, zout, melk en boter in een mengkom en kneed het snel tot een stevig deeg.
Verdeel het deeg in twee stukken en maak hier een rol van met een diameter van ongeveer 5-6 centimeter.
Verwarm een droge koekenpan op laag vuur en snij ondertussen de deegrollen in plakjes van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dik.
Leg de eerste lading koekjes in de pan en bak ze aan beide kanten mooi goudbruin. Bij mij duurde dat ongeveer 5-6 minuten aan elke kant.
Let er wel op dat de koekjes na het bakken nog zacht zijn en dat je ze dus voorzichtig uit de pan schept. Laat de koekjes op een afkoelrek helemaal afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bakje.
Tip: met een mes is het lastig om mooie ronde koekjes te snijden. Je kunt het deeg ook met een stuk flosdraad snijden of de koekjes na het bakken als ze nog warm en zacht zijn met een ronde uitsteker rond maken.
Welke kruiden gaan er in kruukplaetjes
In deze koekjes gaat een beetje kaneel, maar ze zijn ook lekker met rommelkruid. Dit is een ouderwetse kruidenmix die vroeger overal te koop was. Tegenwoordig zie je hem niet meer zo vaak maar gelukkig kun je het ook makkelijk zelf maken of online kopen.
Mijn tips voor dit kruukplaetjes recept
- Kneed het deeg niet te lang.
- Bak ze op laag vuur.
Benodigdheden
- Koekenpan of bakplaat. Ik gebruikte een koekenpan van 24 cm en daar kon ik 6 koekjes tegelijk in bakken.
- Een mengkom om het deeg in te mengen.
- Keukenweegschaal.
Bewaar tips
Kruukplaetjes kun je een paar dagen in een goed afsluitbaar bakje bewaren. Als je ze langer wilt bewaren kun he ze beter invriezen.
In de diepvries blijven ze ongeveer 3 maanden goed. Je kunt ook het deeg invriezen om later af te bakken. Ik raad dan wel aan om het deeg alvast in bolletjes te verdelen voor je het invriest.
Recept
Kruukplaetjes
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 125 gram suiker
- 125 gram zachte ongezouten boter
- 2 eetlepels melk
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel zout
Instructies
- Doe de bloem samen met de suiker, de kaneel en het zout in een mengkom en roer het goed door elkaar.
- Voeg de melk en de zachte boter toe en kneed het snel tot een stevig deeg. Kneed het deeg niet te lang want dan worden je koekjes taai.
- Verdeel het deeg in balletjes van ongeveer 20 gram en druk ze plat tot ze ongeveer 1 centimeter dik zijn of rol het deeg in een rol van ongeveer 5 cm doorsnede en snij het in plakjes van 1 tot 1,5 centimeter dik.
- Verhit een koekenpan en bak hierin de koekjes op laag vuur tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 5-8 minuten per kant.
- Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze in een afsluitbaar bakje.
Linda zegt
Het recept klopt niet
Bij benodigdheden staat geen melk
Maar in de bereidingswijze wel
Maayke zegt
Goed gezien! Ik heb het aangepast
Len zegt
Dit was niet goed, 250 gr bloem is veels te weinig op 125 gr boter en suiker....misschien 500 gr bloem??
Maayke zegt
Hallo Len. Wat vervelend dat je kruukplaetjes niet zijn gelukt. Ik heb het even nagekeken, maar dit is echt hoe ik ze altijd maak.