Kwarkbollen of quarkbällchen zijn traditionele Duitse oliebollen gemaakt met kwark en bakpoeder. Je maakt ze met bakpoeder dus ze hoeven niet te rijzen!
![Quarkballchen op een grijze achtergrond](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/01/recept-Kwarkbollen.jpg)
Kwarkbollen zijn een gefrituurde snack uit Duitsland waar ze quarkbällchen worden genoemd. Ze zijn vooral erg populair tijdens het oktoberfest en natuurlijk met oud en nieuw.
Ook in Nederland wordt deze bol steeds bekender. Omdat ze een stuk minder vet zijn dan traditionele oliebollen worden ze ook hier steeds vaker rond oud en nieuw gebakken.
Ingrediënten
- Kwark - ik gebruikte magere kwark voor dit recept maar je kan natuurlijk ook volle kwark gebruiken!
- Bakpoeder - het bakpoeder zorgt ervoor dat ze lekker luchtig worden tijdens het bakken. Door bakpoeder te gebruiken en geen gist hoeft dit beslag ook niet te rijzen!
- Suiker - voor dit recept heb je gewone kristalsuiker nodig. Deze suiker gebruik je ook om de kwarkbollen in te rollen na het bakken.
Hoe maak je kwarkbollen
- Verwarm de frituurpan tot 180 °C.
- Doe de bloem samen met het suiker, de vanillesuiker, zout, bakpoeder in een kom en meng het door elkaar.
- Voeg de kwark en het ei toe en roer dit snel tot een glad beslag. Het beslag blijft vrij dik zodat je het makkelijk uit de kom kan scheppen.
- Schep met twee eetlepels kleine beetjes beslag uit de kom en vorm er ronde balletjes van door het beslag van de ene lepel op de andere toe doen voor je ze langzaam in de hete olie laat zakken. Bak niet teveel kwarkbollen in een keer anders koelt de olie te veel af.
- Bak de kwarkbollen in 5-7 minuten mooi goud bruin. Ze draaien vanzelf om maar als ze dat niet doen kan je ze voorzichtig omdraaien met een lepel.
- Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en rol ze als ze nog warm zijn door de suiker.
Tip: voeg wat kaneel aan de suiker toe voor je de kwarkballen er in rolt!
Wat heb je nog meer nodig
- Een frituurpan om de kwakbollen in te frituren.
- Mengkom.
- Weegschaal.
- Om de balletjes mee te vormen is het handig om twee eetlepels of een kleine ijsschep te gebruiken.
- Verder heb je een schaal nodig om ze te serveren en wat keukenpapier om de kwarkbollen op uit te laten lekken.
Kwarkbollen bewaren
Net als donuts en oliebollen kan je kwarkbollen op het aanrecht ongeveer 2-3 dagen bewaren. Doe ze dan wel even in een zak of in een bakje met deksel om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Vriezer: je kan ze ook goed invriezen. Doe de afgekoelde kwarkbollen in een diepvries bakje of zakje en bewaar ze ongeveer 3 maanden in de vriezer.
Recept
Kwarkbollen (quarkbällchen)
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 250 gram kwark
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ theelepel zout
- Zonnebloemolie *hoeveel hangt af van je frituurpan. Ik gebruik 2 liter.
- Suiker om de kaneelballen in te rollen. Ik had ongeveer 50 gram nodig.
Instructies
- Verwarm de frituurpan tot 180 °C.
- Doe de bloem samen met het suiker, de vanillesuiker, zout, bakpoeder in een kom en meng het door elkaar.
- Voeg de kwark en het ei toe en roer dit snel tot een glad beslag. Het beslag blijft vrij dik zodat je het makkelijk uit de kom kan scheppen.
- Schep met twee eetlepels kleine beetjes beslag uit de kom en vorm er ronde balletjes van door het beslag van de ene lepel op de andere toe doen voor je ze langzaam in de hete olie laat zakken. Bak niet te veel kwarkbollen in een keer anders koelt de olie te veel af.
- Bak de kwarkbollen in 5-7 minuten mooi goud bruin. Ze draaien vanzelf om maar als ze dat niet doen kun je ze voorzichtig omdraaien met een lepel.
Tineke zegt
Ze zijn zo lekker voor de 2e keer met oud en nieuw gemaakt.
Maayke zegt
Hoi Tineke. Daar ben ik het helemaal mee eens!