Lemon curd is een gele saus op basis van citroen en eieren en wordt vaak gebruikt als vulling voor taart en cake. Met maar 5 ingrediënten maak je deze curd al in 10 minuten!
![Zelfgemaakte lemon curd in een glas](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/03/lemon-curd-maken.jpg)
Deze vrolijke gele saus wordt vooral in Engeland veel gegeten. Je kunt het daar dan ook in elke supermarkt kopen, maar kant-en-klare curd is lang niet zo lekker als wanneer je het zelf maakt!
Net als banketbakkersroom is lemon curd heerlijk als vulling voor taart en cake. Je gebruikt het bijvoorbeeld ook in mijn recept voor lemon curd taart! Deze worden gemaakt met een koekjesbodem dat is wel zo makkelijk! Je gebruikt de curd trouwens ook voor mijn lemon curd koekjes.
In mijn citroen tiramisu heb ik ook wat lemon curd verwerkt. Deze tiramisu maak je zonder ei of alcohol en is dus perfect om met Pasen voor kinderen te maken!
Wist je dat je er ook heerlijk ijs van kan maken of frisse citroen botercrème?
Direct naar
Ingrediënten
Citroen - omdat je ook de schil van de citroen gebruikt kun je het beste biologische citroenen kopen. Zo weet je zeker dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in je gerecht komen.
Het citroensap kun je ook vervangen door andere citrusvruchten om bijvoorbeeld sinaasappel curd of grapefruit curd te maken.
Suiker - voor dit recept gebruik je gewone kristalsuiker. Je zou ook kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken, maar bruine suiker raad ik af. Deze veranderd de kleur en de smaak van de curd.
Eidooiers - voor dit recept gebruiken we alleen de eidooiers. Deze geven de curd een romige structuur en zorgen er natuurlijk voor dat het dikker wordt.
Gooi de eiwitten niet weg! Maak er bijvoorbeeld schuimpjes van of vries ze in om er later wat mee te maken.
Boter - om de lemon curd extra romig te maken voegen we een beetje boter toe. Dit zorgt er ook voor dat je saus wat dikker wordt en een fluweel zachte structuur heeft.
Bereidingswijze
Het maken van dit recept is niet moeilijk, maar je moet wel goed opletten. Het is net als bij het maken van custard belangrijk dat je het niet te snel verhit. Als de eieren te heet worden stollen ze en niemand zit op stukjes ei te wachten.
Je hoeft niet bang te zijn voor salmonella. Omdat je de eieren boven de 63 °C verwarmd gaat alle salmonella dood. Je kunt het dus eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Was de citroenen en scheidt de eidooiers van de eiwitten. Pers de citroenen uit en giet het sap door een zeefje.
Doe de eidooiers samen met de suiker, het citroensap, het zout en de citroenrasp in een steelpan en verwarm het al roerend tot het mengsel lichter wordt en de suiker is opgelost.
Laat de curd al roerend op laag vuur pruttelen tot het de 80 °C heeft bereikt of wanneer je op de achterkant van een lepel met je vinger een lijn kan trekken zonder dat de lemon curd terugloopt.
Het wordt nog wat dikker wanneer het afkoelt dus kook het niet te lang door.
Zet het vuur uit en roer de boter erdoor. Zodra de boter is opgenomen giet je het door een zeef in een glazen potje of kom en leg je er een laagje huishoudfolie op. Dit is belangrijk om een vel te voorkomen tijdens het afkoelen.
Tip: een beetje limoncello door de lemon curd is ook eeeeerg lekker!
Tips voor het beste resultaat
- Blijf roeren! Als je stopt met roeren stollen de eieren en niemand wil roerei in zijn curd.
- Hou het vuur laag. Als je de eieren te snel te heet laat worden zullen ze ook gaan stollen.
- Je kunt dit recept ook au bain-marie maken. Zo heb je nog minder kans op stukjes ei omdat je het niet direct verwarmd. Het is wel belangrijk dat het kokende water je schaal niet raakt.
- Ik zei het al eerder, maar om een vel te voorkomen is het belangrijk dat je meteen nadat je het in een schaal hebt gegoten een stukje huishoudfolie op de lemon curd legt.
- Gebruik vers citroensap. De smaak van vers geperst sap is zo veel beter dan citroensap uit een flesje!
Benodigdheden
- Een vuurvast schaaltje om de eieren en de melk in te mengen.
- Steelpan met dikke bodem met een houten lepel om de curd in te maken.
Veel gestelde vragen
Als je curd te dun blijft na het afkoelen dan kun je het dikker maken door er een eetlepel maïzena met een beetje koud water door heen roeren en het nog even verwarmen.
Je kunt de curd ook nog wat langer koken zonder de maïzena, maar dan loop je wel het risico dat je eieren stollen. Het is dan wel weer belangrijk dat je de curd even door een zeef drukt voor je het weer laat afkoelen.
Nee, dat hoeft niet, maar ik zou het wel doen. In de schil van een citroen zitten oliën die voor een extra frisse citroen smaak zorgen.
De klontjes komen doordat kleine stukjes ei toch zijn gaan stollen. Je kunt ze eruit halen door de curd door een zeef te drukken voor je het laat afkoelen. Zitten er dan nog te veel klontjes in? Je kunt ook even de staafmixer in de warme curd zetten.
Ik zei het hierboven al, maar door het zeven haal je alle stukjes gestold ei en citroenrasp er uit waardoor je een fluweelzachte, romige lemon curd overhoudt.
Bewaar tips
Zelfgemaakte lemon curd kun je ongeveer 1-2 weken in de koelkast bewaren.
Je kunt het ook heel goed invriezen! In een diepvrieszakje of bakje blijft de curd wel een jaar goed. Zet het de avond voor je het wilt gebruiken in de koelkast om langzaam te ontdooien.
Meer zoete recepten
Recept
Lemon curd
Ingrediënten
- 2 citroenen
- 150 gram suiker
- 80 gram boter
- 4 eidooiers
- ¼ theelepel zout
Instructies
- Was de citroenen en scheidt de eidooiers van de eiwitten. Pers de citroenen uit en giet het sap door een zeefje.
- Doe de eidooiers samen met de suiker, het citroensap, de zout en de citroenrasp in een steelpan en verwarm het al roerend tot het mengsel lichter wordt en de suiker is opgelost.
- Blijf het mengsel al roerend verwarmen tot het de 80 °C heeft bereikt of tot je op de achterkant van een lepel met je vinger een lijn kan trekken zonder dat de lemon curd meteen weer terug loopt.
- Zet het vuur uit en roer de boter er door. Zodra de boter is opgenomen giet je het door een zeef in een glazen potje of kom en leg je er een laagje huishoudfolie op. Dit is belangrijk om een vel te voorkomen tijdens het afkoelen.
Rosalyn zegt
Bedankt voor dit recept! Ik heb wel eens banketbakkersroom gemaakt, maar nog nooit lemon curd. Hoog tijd dat daar verandering in komt 😉
Claire zegt
Wat leuk om zo ook wat meer te weten komen over de herkomst! Ik heb het nog nooit zelf gemaakt.
Linda schrijft 't op zegt
Bij het woord custard moet ik meteen denken aan mijn oma. Zij maakte altijd heerlijke custard vla.
Wanda zegt
Oh, het water loopt mij al in de mond joh! Lemon curd vind ik echt super lekker, maar nog nooit zelf gemaakt, maar ik sla je recept even op want ik wil dit echt zelf gaan uitproberen!
Eat Live Travel zegt
Lemon curd was vroeger altijd mijn favoriet! En eigenlijk is het zo simpel. Zou je het kunnen veganizen?
Maayke zegt
Dat kan. Je kunt de eieren vervangen door een eetlepel maizena en de boter + melk door een plantaardige variant. Ik vind zelf kokosmelk het lekkerst.
Tessa zegt
Ik ben echt dol op lemon curd. Leuk om te lezen hoe je het zelf kan maken
Heleen Schrijvershof zegt
Wat een fijne, overzichtelijke site heb je gemaakt! Lemon curd is één van mijn favorieten en koop ik graag in Engeland zelf, maar dit is misschien nog wel leuker 🙂