Loukoumades zijn kleine Griekse oliebollen met honing. Door de honing en eventueel wat sesamzaadjes krijgen deze balletjes een heerlijke zoete smaak.
![overhead shot van griekse loukoumades in een schaaltje met honing](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/08/Loukoumades.jpg)
Deze kleine oliebollen zijn een traditioneel Grieks gerecht dat vooral erg populair is in Griekenland, Cyprus en Egypte.
Ze lijken veel op onze eigen oliebollen, maar omdat je ze zonder ei maakt zijn ze ook heel geschikt voor mensen die daar niet tegen kunnen! Ik raad het dan ook zeker aan om dit recept voor oud en nieuw te maken.
Tip! In plaats van honing is het ook waanzinnig lekker om er warme chocolade ganache of zelfgemaakte karamelsaus over te gieten.
Ingrediënten
Bloem - gewone tarwebloem is perfect voor het maken van loukoumades. Ik zou ze zelf niet met volkorenmeel maken.
Als je niet tegen gluten kunt, kun je de bloem vervangen door havermeel. Dit kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar zelf havermeel maken van havermout is ook heel makkelijk.
Let er dan wel even op dat je havermout echt glutenvrij is!
Gist - de gist zorgt er voor dat je loukoumades lekker luchtig worden. Zorg ervoor dat de zout en de gist niet bij elkaar komen want dan werkt de gist minder goed.
Ik gebruik altijd instant gist in mijn recepten tenzij anders is aangegeven. Dit hoeft dus ook niet eerst in warm water en suiker op te lossen.
Honing - de honing is de ster van dit gerecht, zoek er dus een uit die je echt lekker vind! Ik vind het ook altijd leuk om een lokale honing bij een imker te kopen.
Olie - ik raad altijd aan om voor het frituren zonnebloemolie te gebruiken. Deze olie kun je tot een hoge temperatuur verhitten en heeft een neutrale smaak.
Hoe maak je loukoumades
Doe de droge ingrediënten in een grote mengkom en roer ze even door elkaar. Doe dan de melk er beetje bij beetje bij.
Bloem heeft niet altijd dezelfde hoeveelheid melk of water nodig en door het er beetje bij beetje door te mengen voorkom je dat je beslag te nat wordt!
Let op! Het beslag voor loukoumades is net als oliebollenbeslag wat dun. Dit komt helemaal goed tijdens het bakken.
Dek de mengkom af met wat vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ongeveer een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
Verwarm de olie tot 180 graden en laat er met 2 theelepels of een kleine ijsschep voorzichtig balletjes van het beslag in zakken. Bak er niet teveel tegelijk omdat de olie dan niet goed zijn temperatuur kan behouden en de balletjes vet worden.
Na ongeveer 2-3 minuten kun je de balletjes omkeren. Schep ze als ze mooi goudbruin zijn uit de olie en laat ze even op wat keukenpapier uitlekken.
Leg ze op een bord en giet er wat honing en eventueel wat sesamzaadjes over.
Benodigdheden
- Een grote mengkom en een garde.
Om de loukoumades te bakken heb je een frituurpan of een pan met een dikke bodem + een thermometer nodig. - Een keukenweegschaal en een maatbeker.
- Het is handig om een vergiet en keukenpapier bij de hand te hebben voor het uitlekken.
Bewaar tips
Loukoumades blijven ongeveer 3 dagen goed. Bewaar ze luchtdicht afgesloten op kamertemperatuur om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Invriezen kan natuurlijk ook. Verdeel ze voor het invriezen over diepvrieszakjes of bakjes.
Meer Griekse recepten
Recept
Loukoumades
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 125 ml melk
- 125 ml water
- 1 zakje gist
- 2 eetlepels suiker
- 3 eetlepels olie + olie om te frituren
- 100 gram honing
Instructies
- Doe de droge ingrediënten in een grote mengkom en roer ze even door elkaar. Doe dan de melk er beetje bij beetje bij.
- Bloem heeft niet altijd dezelfde hoeveelheid melk of water nodig en door het er beetje bij beetje door te mengen voorkom je dat je beslag te nat wordt! Let op! Het beslag voor loukoumades is net als oliebollenbeslag wat dun. Dit komt helemaal goed tijdens het bakken.
- Dek de mengkom af met wat vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ongeveer een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Verwarm de olie tot 180 graden en laat er met 2 theelepels of een kleine ijsschep voorzichtig balletjes van het beslag in zakken. Bak er niet te veel tegelijk omdat de olie dan niet goed zijn temperatuur kan behouden en de balletjes vet worden.
- Na ongeveer 2-3 minuten kun je de balletjes omkeren. Schep ze als ze mooi goudbruin zijn uit de olie en laat ze even op wat keukenpapier uitlekken.
- Leg ze op een bord en giet er wat honing en eventueel wat sesamzaadjes over.
Laat een reactie achter!