Mini donuts met roze aardbeien glazuur zijn perfect voor Valentijnsdag. Je maakt met dit recept ongeveer 10 grote of 20 mini donuts.
Deze mini donuts maak je met mijn basisrecept voor donuts met een super lekker aardbeien glazuur van jam met poedersuiker en een beetje melk of water.
Liefde gaat door de maak en deze roze snack is natuurlijk perfect om je Valentijn mee te verrassen!
De glazuur voor deze roze donuts maakte ik extra roze door in plaats van kleurstof bietensap te mengen met wat poedersuiker.
Ingrediënten
- Bloem - omdat donuts worden gemaakt van een gist deeg kan je voor zachte donuts het beste patent meel gebruiken. Heb je dit niet? Geen probleem! Gewone tarwebloem werkt ook!
- Olie - net als voor oliebollen en kwarkbollen kan je het beste een neutrale olie zoals zonnebloemolie gebruiken om de mini donuts in te frituren.
- Aardbeienjam - gebruik voor de vulling van de mini donuts een aardbeienjam zonder stukjes of haal hem even door een zeef.
- Bietensap - dit gebruik ik als kleurstof voor het glazuur. Je kan het glazuur ook maken met water en een druppel rode of roze kleurstof.
Bereiding
- Doe de bloem, het gist, de suiker en het zout in een mengkom en roer het goed door elkaar.
- Voeg de melk, ei en de gesmolten boter toe en meng dit snel tot een deeg.
- kneed het deeg nog ongeveer 10 minuten door tot je een zacht en soepel deeg hebt. Het blijft een beetje plakkerig dat is normaal.
- leg het deeg in een ingevette mengkom en laat het afgedekt met een theedoek ongeveer een uur rijzen tot het verdubbeld is.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm en steek er met een ronde uitsteker van ongeveer 5 cm of een glas voorzichtig donuts uit.
steek uit het midden met een appelboor of kleine uitsteker van ongeveer 2 cm uit. Deze rondjes kan je weer bij het overgebleven deeg doen of maak mini donut holes door ze te frituren! - Leg de donuts op bakpapier en laat ze afgedekt nog een half uur rijzen.
- Verhit de olie tot 180 °C.
- Laat de donuts voorzichtig in de hete olie zakken en bak ze aan beide kanten ongeveer 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Let op! Bak er niet teveel tegelijk, dan koelt de olie te veel af en plakken de doughnuts aan elkaar.
- Haal ze met een schuimspaan uit de frituurpan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier of op een afkoelrekje.
Zo maak je de aardbeien glazuur
- Doe de poedersuiker in een ondiep schaaltje en roer hier de aardbeienjam door. Als je glazuur te droog is kan je eventueel nog een paar drupppels water toevoegen maar pas wel op dat je glazuur niet te nat wordt.
- Dip de mini donuts in de glazuur en laat ze op een rekje of stuk bakpapier helemaal hard worden.
Tip: je kan de glazuur eventueel extra roze maken door een beetje kleurstof of een paar druppels bietensap toe te voegen!
Wat heb je nog meer nodig
- Ronde uitstekens van 5 en 2 cm. Kleine glazen of spuitmondjes werken ook erg goed!
- Het frituren gaat het beste als je een frituurpan gebruikt. Zo weet je zeker dat de olie op de goede temperatuur blijft.
Bewaar tips
Je kan ze het beste op kamertemperatuur bewaren. Als je ze luchtdicht verpakt blijven ze zo ongeveer 3 dagen goed.
In de vriezer blijven ze in diepvrieszakjes ongeveer 3 maanden goed.
Recept
Mini donuts met roze aardbeien glazuur
Ingrediënten
De mini donuts
- 300 gram bloem
- 170 ml melk
- 1 zakje gist
- 50 gram suiker
- ½ theelepel zout
- 50 gram boter
- 1 ei
- 2 liter zonnebloemolie *dit hangt af van de grootte van je pan
Het aardbeien glazuur
- 100 gram poedersuiker
- 2 eetlepels aardbeienjam
- 1 eetlepel melk
- Sprinkels of anijshagel *optioneel
Instructies
- Doe de bloem, het gist, de suiker en het zout in een mengkom en roer het goed door elkaar.
- Voeg de melk, en en de gesmolten boter toe en meng dit tot een soepel deeg.
- kneed het deeg nog ongeveer 5 minuten door tot je een zacht en soepel deeg hebt. Het blijft een beetje plakkerig dat is normaal.
- leg het deeg in een ingevette mengkom en laat het afgedekt met een theedoek ongeveer een uur rijzen tot het verdubbeld is.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm en steek er met een ronde uitsteker van ongeveer 5 cm of een glas voorzichtig donuts uit. steek uit het midden met een appelboor of kleine uitsteker cab ongeveer 2 cm uit. Deze rondjes kn je weer bij het overgebleven deeg doen of maak mini donut holes door ze te frituren!
- leg de donuts op bakpapier en laat ze afgedekt nog een half uur rijzen.
- Verhit de olie tot 180 c
- laat de donuts voorzichtig in de hete olie zakken en bak ze aan beide kanten ongeveer 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Let op! Bak er niet teveel tegelijk.
- haal ze met een schuimspaan uit de frituurpan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
De aardbeien glazuur
- Roer in een kommetje de poedersuiker met de jam en een een beetje water goed door elkaar tot je een dik glazuur hebt. Als je glazuur te dun is kan je een beetje poedersuiker toevoegen. Is je glazuur te dun? Roer er dan een paar druppels water door.
- Dip de afgekoelde donuts in het glazuur en laat ze goed hard worden.
Laat een reactie achter!