Lemon curd taart is een makkelijk nagerecht met een koekbodem en een romige lemon curd vulling. Serveer ze met een flinke toef slagroom en je hebt een perfect dessert voor elke gelegenheid.
![kleine lemon curd taartjes op een marmeren achtergrond](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/08/no-bake-blemon-meringue-taartjes.jpg)
Als je van frisse gebakjes houdt dan wil je deze lemon curd taart zeker een keer proberen! Door de frisse citroensmaak is dit recept in mijn ogen namelijk het perfecte nagerecht voor Pasen. Vind je citroen toch iets te intens?? Vervang de lemon curd dan eens door sinaasappel curd of grapefruit curd. Net zo lekker alleen iets zoeter.
Ingrediënten
Koekjes - voor de koekbodem gebruik ik het liefst Digestives. Deze hebben een neutrale smaak die goed bij de vulling past. Andere koekjes zoals Maria biscuitjes, theebiscuitjes of zandkoekjes zijn ook erg lekker!
Boter - om de koekbodem te maken heb je boter nodig. Ik ga in mijn recepten altijd uit van ongezouten boter. Heb je allen boter met zout voeg dan geen zout meer toe. Een deel van de boter voeg je aan de lemon curd toe. Dit zorgt er voor dat de curd sneller afkoelt en dat hij lekker dik en romig wordt.
Citroenen - voor het maken van de lemon curd vulling heb je natuurlijk citroensap nodig. Gebruik voor het beste resultaat altijd vers citroensap.
Eieren - in de citroenvulling gaan ook eieren. Deze verhitten we tot minstens 63 graden dus je hoeft niet bang te zijn voor een eventuele salmonella besmetting. Mocht je het echt niet vertrouwen dan kun je ook kant-en-klare lemon curd gebruiken.
Benodigdheden
Om deze taart met lemon curd te maken heb je een steelpan met een hittebestendige kom, een zeef, een weegschaal en maatbeker, kleine taartvormpjes met losse bodem van 10 cm en een garde nodig.
Bewaar tips
Deze kleine citroentaartjes kun je helaas niet zo lang bewaren. Dit komt vooral omdat je de meringue laag met rauwe eiwitten maakt. In de koelkast blijven ze ongeveer drie dagen goed, maar ik raad je wel aan om de meringue laag er pas op het laatste moment op te doen. De koekbodem en de lemon curd kun je wel al een paar dagen van tevoren maken. Lemon curd taart is helaas niet geschikt om in te vriezen.
Meer lekkere no bake taarten
Recept
Lemon curd taart
Ingrediënten
Voor de koekjes bodem
- 7 digestive koekjes
- 50 gram boter
Voor de lemon curd vulling
- 80 ml citroensap gebruik wel verse citroenen en geen citroensap uit een flesje
- 1 eetlepel citroenrasp
- 140 gram suiker
- 3 eidooiers
- Een snufje zout
- 50 gram boter
Instructies
Hoe maak je de koekbodem
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een ziplock zakje en druk ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter en voeg de koekkruimels toe. Meng dit goed door elkaar
- Doe het koekjes boter mengsel in een taartvorm en druk het goed aan. Laat de bodem in de koelkast afkoelen.
Hoe maak je de lemon curd vulling
- Roer het citroensap, citroenrasp, suiker, eidooiers, zout, bloem en de melk door elkaar in een steelpan met een dikke bodem of verwarm het mengsel au bain-marie.
- Blijf roeren terwijl je het mengsel op een LAAG vuur verwarmt tot het dik wordt.
- Haal de pan van het vuur, voeg de boter toe en blijf roeren tot de boter helemaal is opgenomen.
- Giet de citroenvulling in de taartvorm en laat het helemaal afkoelen.
Notities
- Om een taart van 20 cm te maken heb je een dubbele hoeveelheid van dit recept nodig.
- Als je geen taartvorm met een losse bodem hebt, is het een goed idee om de vorm te bedekken met wat vershoudfolie, zo kun je de taart er later makkelijk uithalen.
Laat een reactie achter!