Als je gek bent op vanille-ijs dan wil je deze vanille room taart echt een keer proberen. Je maakt ze met je favoriete koekbodem, een romige vanille room vulling en maakt ze af met gesmolten pure chocolade. Deze kleine taartjes zijn perfect voor de feestdagen of als je iets lekkers wilt serveren zonder de oven aan te zetten.
![](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/08/Vanilleroom-taartjes.jpg)
No bake taart kun je heel goed van tevoren maken en zijn daarom perfect als je wel iets speciaals wilt maken maar geen tijd hebt om uren in de keuken te staan. Je zet deze vanilleroom taartjes namelijk al in 20 minuten in elkaar en je hebt maar een paar basis ingrediënten nodig zoals koekjes, eieren, melk, suiker, vanille, boter en zout. Ik decoreerde ze daarna met gesmolten pure chocolade, maar slagroom met aardbeien of ander zacht fruit zoals perzik is ook erg lekker.
Welke ingrediënten heb ik nodig?
Het leuke van deze vanille room taart is dat je er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig hebt. Zoals je op de foto ziet heb je de meeste dingen denk ik zelfs wel in huis! Voor de bodem heb je natuurlijk koekjes nodig. Ik gebruik altijd digestives als ik een koekbodem maak. Deze zijn neutraal van smaak zodat ze bij de meeste vullingen passen, maar ik zou zeggen probeer vooral eens om een ander koekje te gebruiken. Spritsen of speculaas is namelijk ook erg lekker.
Voor de vanille room vulling heb je eieren nodig. Deze kun je echt niet weglaten, omdat ze voor een groot deel bepalen hoe romig de vulling is. Er bestaan ook recepten met alleen bloem of maïzena, maar heel eerlijk die zijn echt een stuk minder lekker! De boter zou je wel kunnen vervangen door een plantaardige variant en mocht je liever lactose vrij eten dan kun je de melk vervangen door amandel of havermelk.
Mijn tips voor het decoreren en maken van vanille room taart
Om ervoor te zorgen dat je taartjes elke keer perfect uit de koeling komen heb ik een paar tips voor je. Die zijn eigenlijk vooral voor de roomvulling omdat die nogal intimiderend kan zijn maar laat je niet tegenhouden, het komt echt helemaal goed!
Alles moet op kamertemperatuur zijn
Als al je ingrediënten, behalve de boter, op kamertemperatuur zijn gaat het maken van de roomvulling het makkelijkst. Zo meng de alles bijvoorbeeld veel makkelijker door elkaar en gaat het opwarmen van de custard gelijkmatiger. De koude boter zorgt ervoor dat alles weer snel afkoelt en je een heerlijk romige vulling krijgt.
Zet het vuur niet te hoog
Veel recepten voor custard en roomvulling willen dat je het au bain-marie maakt. Dat kan natuurlijk, maar het hoeft niet. Ik maak het namelijk altijd direct op het fornuis in een steelpan met dikke bodem. Het is dan wel heel belangrijk dat je het vuur zo laag mogelijk zet en je blijft roeren, anders stollen je eieren en kun je helaas opnieuw beginnen.
Laat de vulling goed afkoelen
Omdat je de koekbodem met boter en koekkruimels maakt, is het het beste als de vulling goed koud is voor je het in de taartvorm schept. Doe je de vulling er warm in dan smelt de boter in de bodem en heb je kans dat het eruit lekt.
Wat heb je nog meer nodig
- Kleine taartvormpjes met een losse bodem.
- Een steelpan met dikke bodem om de vanilleroom in te maken.
- Een keukenmachine om de koekjes in fijn te malen. Dit kun je natuurlijk ook doen in een zakje met een deegroller.
Hoe bewaar je vanille room taart
Deze taartjes zijn met lekkerst als ze net gemaakt zijn, maar je kunt ze ook ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Hou er wel rekening mee dat de bodem wat zachter wordt. Deze taart is helaas niet geschikt om in te vriezen.
Meer no bake taart recepten
Recept
No-bake vanille room taartjes
Ingrediënten
Voor de bodem
- 100 gram digestives of andere witte koekjes
- 50 gram boter
Voor de vanille room vulling
- 250 ml volle melk
- 3 eetlepels suiker
- 1 zakje vanille suiker ½ vanille stokje of 1 tl vanille-extract
- ½ theelepels zout
- 3 eieren + 1 ei dooier
- 4-5 eetlepels bloem
- 50 gram boter
Ook handig
- Beslagkom
Instructies
Voor de vanille room vulling
- Doe de melk in een pan en breng dit aan de kook.
- Doe de eieren, suiker, bloem, zout en vanille in een vuurvaste kom en roer dit goed door elkaar tot er (bijna) geen klontjes meer in het mengsel zitten.
- Giet al roerend langzaam de melk bij de eieren. Het is erg belangrijk dat je goed blijft roeren om te voorkomen dat de eieren stollen!!
- Giet het eimengsel terug in de pan en verwarm het al roerend op een laag vuur tot het dik wordt.
- Als je vanille room de gewenste dikte heeft, giet je het door een zeef in een kom en laat het afgedekt met huishoudfolie iets afkoelen.
Voor de koekbodem
- Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of doe ze in een ziplock zakje en maak ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter en roer dit door de koekkruimels.
- Druk de kruimels goed in een taartvorm en zet ze in de koelkast.
- Het in elkaar zetten van de vanille room taartjes
- Haal de taartbodem uit de koelkast en doe in elke bodem ongeveer 3 eetlepels van de vanille vulling.
- Maak de bodemkant glad met de achterkant van een lepel en zet de taartjes in de koelkast tot ze helemaal zijn afgekoeld.
- Decoreer met wat gesmolten chocolade of wat slagroom.
Laat een reactie achter!