Oma's erwtensoep of snert is een van de meest bekende gerechten uit de Hollandse keuken. Deze voedzame soep is makkelijk om te maken en zit boordevol verse groente.
![Die kommen met oma's erwtensoep.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/10/snert.jpg)
Ik hou er eigenlijk niet van om een recept een naam te geven als oma's recept, maar in dit geval is het echt oma's erwtensoep. Naja de oma van mijn kinderen dan. Mijn schoonmoeder maakt echt de beste snert en dit jaar heb ik eindelijk geprobeerd om mijn soep net zo lekker te maken en volgens mij is dat goed gelukt!
Verschil tussen erwtensoep en snert
Eigenlijk is er geen verschil tussen erwtensoep en snert. Snert maak je tenslotte met ook met split erwten.
Het grote verschil is de dikte van de soep. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat in echt goede snert je lepel rechtop blijft staan en daar ben ik het helemaal mee eens. Mocht je je soep liever iets dunner hebben, dan kun je natuurlijk een klein beetje water toevoegen.
Wanneer noem je Erwtensoep nu snert?
Een ander verschil is dat je erwtensoep eigenlijk pas snert noemt als de soep een dag heeft gestaan! De soep wordt daar niet alleen nog lekkerder van, maar ook wat dikker en zachter, dus hou er rekening mee dat je tijdens het opwarmen nog wat water of bouillon moet toevoegen.
In snert zit in tegenstelling tot erwtensoep ook altijd vlees. Meestal zijn dat schouderkarbonades, spek en rookworst, maar ik gebruik ook wel eens spekblokjes als ik die in huis heb.
Ingrediënten voor erwtensoep
Spliterwten - het belangrijkste ingrediënt voor snert zijn natuurlijk de spliterwten. Het is niet nodig om ze voor te weken, maar het is wel belangrijk om ze goed schoon te spoelen. Er kunnen namelijk nog wat kleine steentjes of stof tussen de erwten zitten en die wil je natuurlijk niet in de soep.
Aardappelen - ik voeg altijd een paar aardappelen toe omdat de aardappelen ervoor zorgen dat de soep wat dikker wordt en ze maken de soep een beetje romig. Gebruik daarom ook kruimige aardappelen die goed uit elkaar vallen tijdens het koken.
Speklapjes - mijn schoonmoeder haalt altijd een stuk spek bij de slager, maar aangezien ik die niet in de buurt heb kies ik vaak voor makkelijk en haal ik speklapjes bij de supermarkt.
Mijn tips voor de lekkerste erwtensoep
Gebruik een snelkookpan. Door de soep in een snelkookpan te koken verkort je de kooktijd en zet je in een mum van tijd deze heerlijke winterse soep op tafel. Dat is trouwens niet alleen lekker makkelijk maar ook een stuk voordeliger!
Een andere tip die ik je echt wil meegeven is dat je de erwten het beste als laatste in de pan kunt doen. Zo staan alle ingrediënten helemaal onder water en worden ze gelijkmatig gaar.
Kies daarom altijd voor een pan die ruim genoeg is! Je zult niet de eerste zijn die er tijdens het koken achter komt dat de pan eigenlijk te klein is. Ik kies er daarom ook liever voor om een te grote pan te gebruiken. Voor deze snert gebruik ik zelf een soeppan van 6 liter.
Neem je tijd! Het is natuurlijk de bedoeling dat de groentes en erwten uit elkaar vallen en dat heeft even de tijd nodig. Let er wel op dat je af en toe even roert om te voorkomen dat de bodem aankoekt.
Wat heb je nodig om oma's Erwtensoep te maken?
Om deze erwtensoep te maken heb je een grote soeppan met deksel, een snijplank met mesje, een vergiet en een pollepel nodig. Omdat je deze soep ook kunt invriezen is het handig om vriezer bakjes in huis te hebben.
Hoe bewaar je erwtensoep
In de koelkast kun je deze soep ongeveer 2-3 dagen bewaren. Zorg er wel voor dat je hem snel afkoelt om te voorkomen dat de soep bederft.
Je kunt snert ook heel goed invriezen. Verdeel het in porties en doe de soep in diepvrieszakjes of bakjes. In de vriezer blijft verse snert ongeveer drie maanden goed.
Je kunt de soep weer opwarmen door het meteen in de pan te laten ontdooien of doe de soep in een soepkom en zet het even in de magnetron.
Let op: het is belangrijk om de soep snel te laten afkoelen. Omdat snert vrij dik is koelt het langzaam af en daar houden bacteriën van. Het voedingscentrum raad daarom aan om je pan even in een bak koud water te zetten om het afkoelen te versnellen.
Meer Makkelijke soep recepten
Recept
Oma's erwtensoep
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 2 liter water
- 4 bouillonblokjes
- 2 laurierblaadjes
- 2 speklapjes
- 3 hele kruidnagels
- 2 kruimige aardappelen in blokjes
- 1 grote winterpeen in blokjes
- 2 uien in grove stukken
- 2 preien in halve ringen
- 1 knolselderij in blokjes
- 1 grote rookworst
- peper
- zout
Ook handig
- 1 soeppan 6 liter
- 1 maatbeker
- 1 zeef
Instructies
- Was de spliterwten en snij de groente in blokjes.
- Doe het water samen met de groente, de spliterwten, de bouillonblokjes, de laurier, de speklapjes en de kruidnagelen in een grote pan en breng het aan de kook.
- Zet zodra het water kookt het vuur wat lager en laat de soep onder af en toe roeren zachtjes pruttelen tot de erwten uit elkaar vallen en de groentes gaar zijn. Dit duurt een tot twee uur, dus begin op tijd met koken!
- Snijdt als de spliterwten gaar zijn de rookworst in plakjes en doe dit eventueel ook met de spekblokjes.
- Doe het vlees in de pan en laat het nog even pruttelen tot de worst warm is.
- Breng de snert op smaak met wat peper en zout en voeg als het nodig is nog een beetje water toe.
Aad zegt
Zojuist het draadjesvlees voor de eerste keer in mijn nieuwe slowcooker gedaan. Het is de eerste keer dus dat ik de slowcooker gebruik.
Ben erg benieuwd vanavond...
Maayke zegt
Hoi Aad. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat!