Met dit makkelijke pannenkoeken basisrecept bak je in een handomdraai zelf de lekkerste pannenkoeken. Voor dit recept heb je maar 5 ingrediënten nodig en bak je ongeveer 18 stuks.
![opgerolde pannenkoeken met poedersuiker en jam](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/08/Pannenkoeken.jpg)
Met dit basisrecept bak je ongeveer 18 pannenkoeken. Hoeveel het er worden, hangt natuurlijk af van hoe dik je ze maakt.
Serveer ze met wat poedersuiker, Nutella of vers fruit voor een heerlijk toetje. Mijn bramenjam is er ook erg lekker bij!
Dit recept kun je ook heel goed van tevoren maken. Dat is helemaal handig als je ze bijvoorbeeld voor een kinderfeestje maakt!
Ingrediënten
Bloem - ik gebruik het liefst tarwebloem.
Eieren - gebruik het liefst scharrel of vrije-uitloopeieren.
Melk - je kunt alles soorten melk gebruiken die je in de koelkast hebt staan. Ik gebruik het liefst volle melk maar een plantaardige melk kan ook.
Hoe maak je pannenkoeken
Doe alle droge ingrediënten en de eieren in een kom. Voeg al roerend de melk toe. Door niet alle melk in een keer toe te voegen voorkom je klontjes.
Meng alles goed door elkaar en laat het beslag even staan. Voeg als het nodig is nog een beetje melk of water toe.
Verhit een beetje boter of margarine in een pan en giet er een laagje van het beslag in. Dit gaat het makkelijkst met een soeplepel.
Als de bovenkant droog wordt en er kleine belletjes ontstaan is de onderkant gaar en kun je de hem voorzichtig omkeren met een spatel.
Bak deze kant ook nog even tot hij goud bruin is.
Na twee of drie keer doe je weer wat nieuwe boter in de pan.
Tip: Gebruik een speciale crêpe pan om mee te bakken!
Dieet
Ik krijg vaak vragen over hoe je recepten kan aanpassen voor een dieet. Hieronder geef ik tips voor de meest gevraagde diëten
Glutenvrije pannenkoeken - Vervang de bloem door een glutenvrije bloem of graansoort.
Wist je dat je heel makkelijk zelf havermeel kunt maken?
Ei - Pannenkoeken zonder ei bakken kan prima. Je kunt de eieren weglaten of ze vervangen door een beetje appelmoes.
Je kunt ook een beetje bakpoeder toevoegen om ze iets luchtiger te maken.
Lactosevrij - Vervang de melk door lactosevrije pannenkoeken met plantaardige melk of water.
Vegan - Vegan pannenkoeken maak je door het ei weg te laten en de melk te vervangen door bijvoorbeeld haver of amandelmelk.
Net als bij de pannenkoeken zonder ei kun je een beetje bakpoeder toevoegen.
Variaties
Ik heb een uitgebreide post geschreven over hoe je de lekkerste pannenkoeken bakt. Daar zitten ook lekkere variaties tussen maar de populairste schrijf ik hier ook even op.
- Volkoren - Vervang de helft van de bloem door volkorenmeel om volkoren pannenkoeken te bakken
- Appel - Voeg wat appelrasp toe aan het beslag of leg er wat dunne plakjes appel op tijdens het bakken.
- Bacon - Leg als het beslag net in de pan zit wat reepjes spek op de pannenkoek.
- Kaas - Leg voor kaas pannenkoeken plakjes kaas op het beslag tijdens het bakken.
- Speculaas - Als je gek bent op speculaas kun je wat speculaaskruiden aan het beslag toevoegen.
Als je helemaal wat anders wilt, kun je ook eens kaiserschmarrn proberen!
Wat heb je nog meer nodig
- Een grote mengkom.
- Om pannenkoeken te maken heb je een pan nodig. Je kunt een koekenpan gebruiken, maar pannenkoeken bakken gaat het beste in een speciale pannenkoeken pan.
- Een garde.
Bewaren en invriezen
In de koelkast kun je ze een paar dagen bewaren. Ze zijn ook geschikt om in te vriezen.
Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Tips
- Laat het pannenkoekenbeslag even staan na het mengen. Zo kan de bloem het vocht goed opnemen en kun je als het nodig is nog een beetje melk of water toevoegen.
- De eerste pannenkoek mislukt vaak. Het is belangrijk om te zorgen dat de pan goed heet is voor je begint met bakken.
- Gebruik voor het beste resultaat vloeibare margarine tijdens het bakken.
- Doe wat nieuw vet in de pan als je 2-3 pannenkoeken hebt gebakken.
Meer pannenkoek recepten
Recept
Pannenkoeken
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 500 ml melk
- 2 eieren
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
Instructies
- Doe alle droge ingrediënten en de eieren in een kom. Voeg al roerend de melk toe. Door niet alle melk in een keer toe te voegen voorkom je klontjes.
- Meng alles goed door elkaar en laat het beslag even staan. Voeg als het nodig is nog een beetje melk of water toe.
- Verhit een beetje boter of margarine in een pan en giet er een laagje van het beslag in. Dit gaat het makkelijkst met een soeplepel.
- Als de bovenkant droog wordt en er kleine belletjes ontstaan is de onderkant gaar en kun je de pannenkoek voorzichtig omkeren met een spatel.
- Bak de deze kant ook nog even tot hij goud bruin is.
- Na 2 of 3 keer doe je weer wat nieuwe boter in de pan.
Laat een reactie achter!